Az első versenynapon pénteken mégy egy pályán mentek a folkék és a ORC-s hajók. Ez egy kicsit lassította a rendezést, de azért némi halasztás után 3 futamot futottak az egységek a gyengülő szélben.

A második, szombati versenynap egyben a Félsziget kerülő verseny is. Az igazán népes mezőny még kellemes nyugatias szélben vágott neki a túrának, ám ahogy közeledett a délután úgy állt le a szél. Az utolsó hajók sajnos már nem tudtak befutni, ráadásul a kedélyeket az is borzolta, hogy a versenyrendezőség órája egy néhány perccel máshogy járt, mint a célvonal előtt néhány méterrel araszoló hajók órái, így többek szerint 18:00 helyett 2-3 perccel korábban lőtték le a futamot. Persze mint azt tudjuk az idő relatív a versenyrendező pedig olyan órát használ amit szeretne. Minden esetre nem feltétlenül lenne oktalan használni a kor vívmányait, és valamilyen rádiós vagy internetes időforrást meghatározni. Ritkán okoz ez problémát, de aki egész nap küzd a méterekért az joggal érzi magát feldúlva ha az orra elől veszik fel a bóját, akkor is, ha minden a szabályoknak megfelelően zajlik.

A harmadik nap esővel indult. Sok esővel. Nagyon nagyon sok esővel...

A szövi kikötő feletti uralmat átvette a Balaton. A versenyzők beszorultak a sörsátorba, ahonnan csak gumicsizmában lehetett eljutni bárhova, sőt, délutánra a sörsátor önmaga is a Balaton része lett, így bizonyos asztaloktól stratégiai visszavonulást kellett véghezvinni. Voltak egységek akiknek ez már több volt mint elég, és maguk között hagyták a bajnokságot.

Valamikor délután 3 óra körül következett be a nem várt fordulat, amikor egy csapásra feloszlottak a felhők, és kisütött a nap. A kitartást 2-3mas széllel és zavartalan napsütéssel köszönte meg a Balaton, így az utolsó (5.) futam igazi örömvitorlázás volt, ami rá is fért a mezőnyre.

Hétfőre tartaléknap volt beütemezve, de az indulók egységesen kérték, hogy a minimális 4 futamszám megléte esetén ezt a napot a rendezőség ne használja fel.

Az ORC-seknél a Gömbös Lóránd kormányozta Manöken és az ifj. Andorka Rudolf által kormányzott Helikon között folyt az igazi verseny az első helyért, melyet végül a Manöken szerzett meg, mindössze 2 pont különbséggel.
A harmadik helyért a Mike Schmolling által vitt Puro Contento, a Jánoky László kormányozta Fanatic, és a Temesfői Zénó vezetése alatt küzdő Sleep Walker harcolt. A broznérmet végül a Puro Contento vihette haza.

A Folkboatoknál a Szamódy Zsolt kormányozta Mormota magabiztosan vitte haza az aranyérmet, de a második helyért már itt is szoros volt a verseny. Végül a Kovács János Balázs által vitt Natalie szerezte meg a második helyet, míg a dobogó harmadik helyére a Fekete János által kormányzott Zöldre Wanna álhatott fel.

Hogy hogyan tovább ORC? Ezt majd az idő megmondja. Ez is csak egy előnyszám, ahol a matek néha győz az ész érvek felett. Talán jobb mint a YS, de semmiképpen sem nem nyújtja azt amit egy OD osztály. Aki itt szeretne indulni, annak el kell fogadnia ezeket a játékszabályokat.

A Fokboat-ok köszönik, jót játszottak, évről évre egyre többen!

Folkboat Országos Bajnokság eredmények ITT.

III. ORC Nagyhajós Bajnokság eredmények ITT.

További fényképek ITT érhetőek el.