A regattát a Tramontana Yacht Klub rendezte, amely a résztvevők számára Fenyves Kupa néven egy felvezető túraversenyt is szervezett. Ennek első – egyben a Folkboat OB távolsági – futama  már csütörtökön elkezdődött, méghozzá ragyogó vitorlázó időben, napsütésben. 9 órakor a lassan erősödő – bár hideg – 8-10 csomós szélben hat Folkboat és hat Dragon vágott neki a Balatonfüred-Balatonfenyves távnak.

A hajók számára a rendezők közvetlenül a Tihanyi-szoros nyugati oldalán helyezték el az első kaput. Innen Révfülöp felé vitorlázott tovább a mezőny, ahonnan már a Fenyves Yacht Club, a verseny támogatójának kikötője volt a cél. A délnyugati szél Révfülöp után gyengülni kezdett, de a Dragon osztály egységei 15 óra után így is be tudtak futni. Első helyen a már Révfülöpnél is vezető Freyja (a kormánynál a szlovén Uros Zvan) ért célba. Őt a Nemecsek, majd a Yorikke követte.

A Folkboatoknak nehezebb dolguk volt, Fonyód magasságában számukra elfogyott a szél, így végül a vezető hajóknak sem sikerült limitidőn belül célba érniük. Így az osztály számára a révfülöpi kapu eredménye lett a végeredmény. Ennek alapján – a Yardstick-korrekciókat is figyelembe véve – első helyen a Zarándok (kormányos: Wlasitsch Tamás) várhatta a folytatást. Második a Cinquecento, harmadik a Mormota.

A hosszú túrafutam után a két flotta versenyzőit meleg gulyásleves várta a parton – ezen a napon a Dragon flotta látta vendégül mindkét hajóosztályt. A Fenyves Yacht Club szállodájában eltöltött kényelmes éjszaka után pénteken túlzottan is jó idő várta a versenyzőket. A 10 órakor megtartott ünnepélyes megnyitót követően a mezőny az egész napot a parton töltötte – a szél nem erősödött 2,5-3 csomó fölé. A hangulatot azonban jelentősen javította Varga Bálint, az Északi Fény nevű Folkboat kormányosa, aki a hatvan résztvevő számára zseniális „pulled pork” barbecue-t készített, kiváló káposztasalátával és szósszal.

Szombaton reggel beérkezett a megígért hidegfront, amely 35-40 csomós északi szelet hozott. Farkas Péter versenyrendező folyamatosan mérte a szelet, és a parton tartotta a csapatot, amíg meg nem érkezett a beígért gyengülés. A két hajóosztály végül 14.30-kor, a déli part előtt megmaradt furcsa hullámzásban, de 15 csomó körülire gyengült szélben kezdte meg a pályafutamokat. A délután folyamán ezekből – a precíz, jól kiszámított rendezésnek köszönhetően – három teljes értékű futamot sikerült befejezni mindkét osztálynak, méghozzá úgy, hogy a harmadik futam végén a hajók fantasztikus fényviszonyok között, a naplementében – sőt, néhányan már azután – futottak be.

Ezzel érvényes lett már a verseny, és a fáradt, de elégedett vitorlázókat kiváló svédasztalos vacsora várta a Fenyves Yacht Clubban.

Reggel ismét visszatért a gyönyörű, ámde gyenge szeles időjárás, így a tervezett ötödik futamot már nem sikerült megtartani. Folkboat osztályban így négy futam alapján lehetett bajnokot hirdetni. Első helyen a Mormota (Szamódy Olaf Zsolt, Győry Magdolna, Varjas Sándor Endre, Szamódy Tamás Gergely) végzett, második a Cinquecento (Ambrózy György, Galántha Gergely) lett, harmadik pedig a Zarándok (Wlasitsch Tamás, Kádár László, Nagy Péter).

A Dragonok Johan Anker Kupáját a 7Arts (Tenke Péter, Varga István, Szörényi Ádám) nyerte, második a Freyja (Uros Zvan, Matija Brecelj, Ikrényi Gábor), harmadik pedig a Tiamat (Homola László, Hajdú Martins, Horváth Csaba).

Vasárnap némi halasztás után sor került a Fenyves Kupa második futamának rajtjára is – a szervezők a keleti medencébe tartó visszaútra is szerveztek egy versenyt. Ennek eredményét végül a badacsonyi átfutó kapunál elért eredmény adta, mivel a gyenge szél miatt rövidíteni kellett az eredetileg Balatonföldvárig tervezett versenyt. A túraversenyt a Dragon osztályban a Nemecsek nyerte (Tóth Zsolt, Kozma László és ifjabb Kozma László), míg a Folkboatok között ismét a Mormota bizonyult a leggyorsabbnak.

A verseny hangulatáról Mag Andi kiváló képei tanúskodnak, az eredményeket mellékeljük.