Izgalmas, hidegfrontos napokat ígért a meteorológia – csütörtökön és pénteken a front előtt szokásos déli-délnyugati fújt, szombatra bejött az északi, de még csak sűrű esőt hozott magával, ami a délelőtt folyamán szerencsére elállt, és immár jó látási viszonyok közepette sikerült vitorlázni, vasárnapra meg lecsapott az ígért 30 csomó körüli viharos északnyugati, ebben már nem lehetett sehol sem versenyezni. Az előző napokon viszont gyűjtöttek annyi futamot a rendező klubok főrendezői, hogy jó szívvel, igazságos versenyek után lehetett kiosztani a bajnoki érmeket.

Az Asso 99 osztály idei bajnokságát a csopaki EGIS SE rendezte. A bajnoki aranyat a Spartacus fiatal csapata vihette haza, a Proligyt Gyapjas Balázs kormányozta. Az ezüstérmet az ugyancsak spartacusos Fantomasso nyerte, a bajnok kormányos egykori edzője, Majthényi Szabolcs irányításával. A házigazda EGIS Peecasso nevű hajója lett a bronzérmes, Nyári Zoltán Zsolt kormányzásával. Az Asso bajnokságon 16 hajó indult. Az összes induló, és a teljes csapatok nevei az eredménylistán olvashatók.

Asso eredmények: https://www.sailwave.com/results/snresults/assoob.htm

Balatonföldváron a Spartacus rendezte a Dragon és Folkboat országos bajnokságot. Itt sem volt már vasárnap futam, ám a négy napos verseny első három napján ideálisak voltak a körülmények. Erdélyi Béla főrendező így értékelt: „Mindhárom nap három-három futamot tudtunk megrendezni, így kilenc, körülbelül 55 perces futam alapján alakult ki a végeredmény. Szombaton nagy szerencsénk volt, olyan sűrű esőben mentünk ki pályát rakni, hogy gyakorlatilag az orrunkig nem láttunk. A rajt előtt nem sokkal azonban kiderült az ég, és örömmel láttuk, hogy gyakorlatilag vakon, csak a műszerekre hagyatkozva is tökéletes pályát raktak a kollégáim, halasztanunk sem kellett.”

A Dragon bajnok idén a Hungária Yacht Club csapata, a Gömbös Lóránd által vezetett Nyári Mikulás lett. Ezüstérmes a 7Arts (Spartacus) dr. Tenke Péterrel és csapatával. A harmadik a TVSK együttese lett, az Indigo, Scholtz Imrével a kormánynál. (Képünkön a bajnok Gömbös Lóránd és csapata vezeti a mezőnyt raumban.)

A 13 Dragon mellett 7 Folkboat is csatázott a bajnoki érmekért. A Folkboat bajnok idén a Spartacus csapata lett a Natalie fedélzetén, dr. Kovács János Balázs irányításával. Ezüstérmes a Grünhilde (TYC, kormányos Fekete János), a bronzérmet a Gandalf nyerte (BSF VK, kormányos Ágostházy Imre).

Dragon és Folkboat OB eredmények: https://spartacus.hu/media/2023/01/Dragon_FB_OB_eredm%C3%A9nyek_230923.pdf

A Balatoni Yacht Club rendezésében izgalmas versenyben dőlt el a bajnoki cím sorsa a 49er hajóosztályban. (49erFX-ben csak egy induló volt.)

A hét induló páros közül Balázs Zétény és Csák Máté (Kereked VK) lett a bajnok, ezüstérmes Földesi Péter és Lillik Ákos (THE YKA), a dobogó harmadik fokára Cserép Csongor és Cserép Csaba (Balatoni YC) állhatott fel. (Képünkön a bajnok páros védi pozícióját a bronzérmes hajó előtt.) Vasárnap a viharos szél miatt már Alsóörsön sem rendeztek futamot, így végül is hét futam alapján hirdettek végeredményt. Az első két versenynapról így számolt be a rendező klub facebook oldala:

A tegnapi szuper délies szélben négy pörgős futamot sikerült megrendezni a 49es mezőny számára! A mai nap kevesebb eséllyel kecsegtetett, hiszen esős és szélcsendes reggelre ébredt Alsóörs vízretülete, a rendezősèg parti halasztást rendelt. Délutánra azonban felszívódtak a fekete fellegek és ugyan trükkös, forgolódós, de egész jó erejű szél kerekedett, amelyet meg is lovagolt a mezőny, mindhárom aznapra tervezett futamot eredményesen teljesítve!”

49er és 49er FX OB eredmények: https://www.sailwave.com/results/hunresults/49erFXOB2023.htm

Kép: Cserta Gábor, Kézai Zsolt

visyla