„Tavaly ősszel igen jól sikerült a Folkboat osztállyal közösen szervezett eseményünk, a Balatonfenyvesen zajló Johan Anker Kupa, amelynek nyomán a „folkésok” idén is bizalmat szavaztak nekünk, és becsatlakoztak a Dragon országos bajnokság eseményeibe” – mondta Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

A futamok csütörtök délután kezdődnek, és vasárnapig összesen tíz futamot terveznek. Az up-and-down pályán rendezett regatta főrendezője Beliczay Márton lesz, a pályákat pedig – a tavaly már bevált módszerrel – úgy tűzik ki, hogy a Folkboatok egy betétbója segítségével valamivel rövidebb távokat fussanak, így mindkét osztály esetében biztosíthatók lesznek a mintegy 50 perces futamok.

A Getronics Nagydíjon a Dragonok nemcsak a bajnoki címért, hanem a nemzetközi verseny győztesének járó patinás ezüsttálért, a Sonnenschein Kupáért is versenyeznek. A jelenlegi adatok alapján 15-16 egység részvételére lehet számítani, köztük egy osztrák és egy dán zászló alatt futó, de magyar legénységgel rajthoz álló hajóra. Várhatóan nagy küzdelem várható az utóbbi évek két kiemelkedő bajnoka, a Kis-Szölgyémi Ferenc kormányozta Johanna és a Gömbös Lóránd vezette Nyári Mikulás között. A csatába beleszólhat Tenke Péter 7Arts nevű hajója, és „fekete ló” lehet a dán egység is, amelyet korábbi olimpikonunk, Czégai Péter kormányoz. A klasszikus Dragonok külön díjazásért szállnak vízre, itt a Yorikke és a Nemecsek között dőlhet el a klasszikus első hely sorsa.

A Folkboatok esetében együtt versenyeznek a klasszikus klinkerpalánkozású Nordic Folkboatok, és a modernebb IF-ek, így ebben az osztályban a sorrend a Yardstick előnyszámok alapján alakul ki. A cím védője az osztályban Szamódy Zsolt Mormotája (IF), ám jó szélben megszorongathajták a legjobb Nordicok: a Natalie (Kovács János) vagy a Cinquecento (Ambrózy György) is.