A regatta nem más, mint az ORC VB, melyet az Adrián rendeznek. A verseny érdekessége, hogy egyes kategóriába tartozó hajók együtt rajtolnak, ám egy speciális előnyszám (ORC) segítségével a futott idejüket korrigálják. Így eshet meg, hogy a valós eredmény egészen más lesz, mint a futamban futott sorrend.  Tapasztalt hazai vitorlázóknak nem ismeretlen a jelenség, a honi YS rendszer is tud ilyen meglepetéseket.

Nos, ma honfitársaink három futamban vettek részt. Az előzetes időjárás jelentéseknek megfelelően bora fújt ma is, amiben az első futamban sikerült egy hatodik helyet megcsípni a srácoknak. Tájékoztatásul egy kis időelemzés - az első helyzettettől alig több mint két perc választotta el őket.  Ezen aztán annyira fellelkesedtek a Wild Joe fedélzetén tartózkodó vitorlázó barátaink, hogy a következő futamban már a harmadik helyre is felkapaszkodtak, csökkentve alig egy percre, az elsőtől mért idejüket. Azt hiszem, ha itt befejeznénk a nap krónikáit, mindenki mosolyogva hajtaná álomra a fejét. 

Ám volt egy harmadik futam is. Ahol annak ellenére, hogy mára leálló szelet jósoltak, bizony még 20 csomó felett is fújt a szél, mely srácainkat is meglepte. De bosszantotta is, mert a korlátozott vitorlaszám használatnak köszönhetően az erős szeles hátszél vitorla így nem tarthatott velük a verseny során. Nem volt mit tenni, ha a szél is fújt, a sikersorozat is tartott, hát felhúzták a nagyobb méretű gyenge szeles hátszélvitorlát is, Józsa Marci vezényletével. Naná, hogy le is tépték. Nem volt mit tenni, a második kőrben már pillangózva teljesítették a hátszél szakaszt, visszaesve ezzel a 35 helyre a futamban. Az egyenlegük pillanatnyilag 44, 30, 46, 6, 3, 35, helyek, mely összetettben a 22 helye elég. Azt sajnos már megállapíthatjuk, hogy számukra a dobogós remények a bora szárnyán távoztak, ám mások még harcolnak a világbajnoki címért. 

Az első helyen egy olasz egység áll (ITA2011) TP 52 hajóval. A második pozíciót egy honfitársuk bitorolja (ITA 40091) FARR 40-es verdával. A dobogó legalsó fokán pillanatnyilag egy brazil egység áll (BRA 2417) Grand Soleil 42R05 vitorlással. A helyiek üdvöskéje (CRO6789) ma szerzett egy korai rajtot, így átmenetileg lecsúszott a dobogóról, a nyolcadik helyen várja a folytatást. 

Talán neki is a kedvében szerettek volna járni a szervezők, amikor a szombati 11 órás rajtot előre hozták reggel 9 órára.

 

INFO: www.wildjoesailing.com

ORC VB oldala: www.scor.hr