A világbajnokság első hat futamán, melyen a selejtezők futamai zajlottak, 4 csoportra osztva versenyeztek az indulók, így minden csoport kétszer mérettetett meg a többi 3 csoport versenyzőivel, míg az utolsó 3 futamon arany és ezüst felosztásban dőltek el a végső helyezések. A futamokat a kora délután érkező, - ám Malcesine előtt már nem oly intenzitással fújó, mint a tó északi végén - déli szélben rendezték meg, mely olykor-olykor csíkos és változó irányú is volt, megnehezítve ezzel a versenyzők helyzetét. Ez azonban nem akadályozta meg Majthényi Szabolcsot és Domokos Andrást, hogy idén is bizonyítsa rátermettségét. Már az első naptól kezdve élre állt világklasszis kettősünk, ugyanis két futamgyőzelemmel vágtak neki az öt napos regattának. A második versenynapon kétszer is a második helyen értek célba, így egyetlen este erejéig osztozniuk kellett az elsőségen a német Philipp Buhl, Adalbert Netzer párossal, ám a harmadik napi teljesítményüknek, s újabb futamgyőzelmüknek köszönhetően két pontos előnnyel zárták a selejtezőt. Kis izgalomra azért adtak okot, ugyanis a nyolcadik futamot követően ideiglenesen visszaszorultak a második helyre. Ekkor a holland kettős, Enno Kramer és Ard Geelkerken állt az élre, ám a mindent eldöntő végső csatában Olcsiék remek taktikai csatát nyertek ellenfeleik fölött, akik végül a nagy hajrában leszorultak a dobogó legalsó fokára. Az ezüstérmet párosunk nagy ellenfelei és edzőpartnerei, a dán Bojsen-Möller testvérpár szerezte meg, akikkel Olcsi és Domi szinte minden világversenyen szoros csatát vív.

A következő magyar egység, Kardos Antal és Polgár Csaba a döntők során hat helyet javítva a 18. helyezésre lépett elő, míg Gáborjáni Szabó Gábor és Argay Béla a 46., Süli András -Papp Dávid kettős pedig az 56. helyen zárta a világbajnokságot.

De nem csupán ez volt egyetlen magyar siker a regatta során! Az FD hajóosztály megszavazta, hogy a 2013. évi világbajnokság rendezési jogát hazánknak, Olcsi és Domi klubjának, a Spartacus Vitorlás Egyletnek adja. Gratulálunk!



Eredmény a selejtezők után

Végeredmény, arany csoport

Végeredmény, ezüst csoport

Fotók: Fabrizio Pradini

 

 

Eszes Bernadett

Eszes Bernadett