A csütörtök késő esti adatok szerint a versenyt - többnyire technikai okokból, valamilyen műszaki probléma, törés, szakadás miatt - mintegy 160 hajó adta fel, akik ezt bejelentették a versenyrendezőségnek. Ezeknek a hajóknak a nagy része saját erejéből jutott el valamelyik balatoni kikötőbe. Péntek  11 óráig 320 hajó ért el Füredig, és további 10-15 fut majd be hamarosan. A viharban a mintegy 150 esetben olyan problémával kellett a hajósoknak szembenézniük, amely külső segítséget igényelt. A rendkívül rossz, éjszakai körülmények között végrehajtott mentés során kiválóan vizsgázott a vízirendőrség, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának csapata, akik közös munkával mentették az embereket és a hajókat. Az előzetes adatok szerint 350 főt mentettek ki a sérült hajókról. Ezek részben horgonyon állva vagy elsüllyedve, sok törött árboccal jelenleg is a Balatonban vannak, részben a legközelebbi kikötőbe vontatták őket.  

Csak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 68 hajóról 233 főt mentett le. Információink szerint még most is legalább 30 olyan hajó van, mely zátonyra, vagy nádasba futott, vagy elmerült. A VMSz egyelőre csak az életmentéssel foglalkozik, majd ezek befejeztével lesznek végleges adatok. Az eszközök mentése, hajók kiemelése, biztonságos helyre vontatása majd csak ezt követően kezdődik. A mentések közben egy vízimentő is megsérült, szerencsére „csak" könnyebben. A mentés közben komoly anyagi károkat szenvedtek az eszközeink is. Egy mentőhajónk motorja totálkáros lett, de a „Rupert" sürgősségi mentőhajóban is keletkeztek károk. Ezek felmérése folyamatban. A VMSZ egyébként 7 saját hajóval, valamint a keszthelyi vízimentők egy hajójával és két - önkéntes, együttműködő - vitorlás egyesületi hajóval vett részt a mentési munkákban. (Összesen 10 hajó munkáját koordinálta a VMSZ diszpécserszolgálata)

 

A verseny péntek délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Vízirendészet fonyódi központtal végzi az eszközmentést, melyet azonban jócskán megnehezít a 60 km/órás erősségű szél. A rendészet 10 hajóval végezte és végzi a munkáját - az egyik Zodiac motorossal azonban elektromos problémák adódtak.  Összesen több mint 35 gép vett részt a munkákban. A tegnapi viharban a legnagyobb szélerősséget Máriafürdőnél mérték fél tíz magasságában: ekkor 79 km/órát jeleztek a műszerek, az átlag 50-60 km/óra volt.