Második alkalommal került megrendezésre az ifjúsági hajóosztályok számára, - a Spartacus Vitorlás Egylet szervezésében - a Csoki Kupa, mely a tavalyi sikeres debütálást követően idén több hajóosztály számára ranglista versennyé nőtte ki magát.

 

Az előző év pozitív meglepetése volt Ziegler János, alias Zigi, - lelkes optimistes apuka és aktív Repülő Hollandi versenyző - valamint a Spari kezdeményezése, hogy egy három napos ifjúsági versenyt szervezzen, melyen az indulók nem csupán egy jót versenyezhetnek, hanem számos érdekes programon, közösségépítő eseményen vehetnek részt megannyi finomság, édesség társaságában. E regatta olyan jól sikerült, hogy egész évben emlegették a gyerekek, s nagy várakozás övezte idén is a július végi viadalt. Ráadásul a verseny ezúttal magasabb szintre is emelkedett, az optimist, cadet és 420-as osztályok számára ranglista versennyé lépett elő, mely rangról a laser osztályok az azonos időben zajló világversenyek miatt maradtak csupán le. Ám verseny volt a számukra is, méghozzá népes mezőnyökkel.

 

Az idei évben is a fő attrakciót a nagyteremben felállított, s szinte egész nap működő csoki szökőkút jelentette, mely mellől szinte alig lehetett elráncigálni az ifjúságot. Számos alkalommal lehetett a verseny ideje alatt maszatos, csokis arcú fiatalokkal találkozni a Spari telepén, akik nem tudtak betelni a finom csemegével. De nem csupán a parton, a vízen is pótolhatták a versenyzők édesség hiányukat, ugyanis a befutót követően minden induló finomabbnál finomabb édességekkel, kekszekkel tankolhatott fel a csoki hajónál, melyet persze a fiatalok egyből a célba érkezést követően meg is rohamoztak. Megannyi program: reggeli torna, közös étkezések, nyereményjáték ... gazdagította a három napos versenyt, s nem mellékes, hogy mindeközben a 420-as számára hat, a többieknek pedig öt remek futamot sikerült lebonyolítani. Pedig az időjárás, - ahogy azt kénytelenek voltunk július második felében megszokni - ezúttal is igencsak mostoha oldalát mutatta. Míg tavaly élénk szél és napsütéses idő várta a versenyzőket, addig idén esővel, meglehetősen hűvös időjárással kellett megelégednie a népes gyerekhadnak.

 

 

Öt hajóosztályban, 158 induló, köztük három szerb versenyző küzdött három napon keresztül a legjobbaknak járó érmekért és finomságokért, mely díjakat szakadó esőben zajló, ám igen színvonalas díjkiosztón vehettek át a legeredményesebbek, s szinte senki nem távozott ajándékok, finomságok (csokik, nyalókák, kekszek...) nélkül. Minden nap végén a futamgyőztesek különdíjakat vehettek át, s a holtidőben, halasztások alkalmával, illetve a futamokat követő délutáni órákban kipróbálhatták a fiatalok tudásukat a 49er osztályszövetség által promóciós célokra megvásárolt ifjúsági skiff osztályban, a 29esben is, mely osztatlan sikert aratott a fiatalok körében, s melyről későbbi cikkünkben részletesen beszámolunk.

 

Legnépesebb mezőny ezúttal is a legkisebbeknél, az optimisteseknél gyűlt össze, ahol Vadnai Jonatán magabiztosan szerezte meg a végső győzelmet három futamgyőzelemmel és két második helyezéssel Péch Lóri és Gyapjas Zsombi előtt, míg a serdülők versenyében az abszolút lista 9. helyezettje, Erőss Lóri, a lányoknál pedig Jósa Adél bizonyult ezúttal a legeredményesebbnek. Cadetban Fabacsovics Márk és Németh Boldizsár, míg serdülőben egy női kettős, Kendeh Lili és Molnár Zsófia utasította maga mögé versenyzőtársait, míg 420-ban Földesi Péter és Borsos Dániel diadalmaskodott klubtársuk Grams Dominik és Weidinger György, valamit a helyiek legjobbjai, a Bihary testvérpár, Gergő és Dani előtt. A kisebb vitorlázatú laserben, 4.7-ben, ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal is Vadnai Benjamin szerezte meg a végső győzelmet, noha klubtársa, Varga Dániel, - aki az összetett ezüst boldog tulajdonosa lehetett - kétszer is elorozta tőle a futamgyőzelmet, míg a dobogó harmadik fokára Virág Zsófi állhatott fel, aki egyben a legeredményesebb női díjat is megszerezte. A radiálosoknál az első két nap alatt megrendezésre kerülő három gyengébb szeles futamot a fűzfőiek kiválósága, Wolf Andris uralta, ám az utolsó napon megélénkült keleties szélben a keszthelyi Sinkovics Bálint letaszította őt a trónról, átvéve ezzel a vezető pozíciót, s szerezte meg a végső győzelmet két futamgyőzelmének köszönhetően, míg Andrisnak meg kellett elégednie a szépen, ám kevésbé fényesen csillogó ezüstéremmel. A harmadik helyezést Fehér Mátyás, míg a legeredményesebb leányversenyzőnek járó különdíjat Haidekker Zita szerezte meg.

 

A zord július végi időjárás ellenére a regatta kiváló hangulatban zajlott, - köszönet érte a megannyi sparis lelkes rendezőnek, szülőnek és segítőnek - felejthetetlen élményt nyújtva ezzel a fiatalok számára, akik a rengeteg édesség, csoki és nasi után most jobb, ha némi koplalásba kezdenek a bajnokság előtt, hogy kirobbanó formában legyenek az én legrangosabb eseményén. J

Eredmények

További képek a Galériánkban

Eszes Detta

Eszes Bernadett