Öt osztály, - Star, Finn dinghy, Laser Standard és Radiál valamint 470 – versenyzői két pályán küzdöttek egymással és az elemekkel négy napon keresztül, mely során a tervezett 7 futamból hatot sikerült teljesíteni.

A nyitó napon csak délutánra volt kiírva a futam kezdete, mely időpontra a délelőtt szélcsendjét követően szerencsére megérkezett a várt termik szél, ám iránya nem az igazán megszokott stabil nyugati volt, hanem olykor-olykor az északias Tramontana próbálkozott leterjedni, így meglehetősen forgolódó, instabil körülmények uralták a napot. A 8-12 csomós szélben elvileg két futamot szeretett volna lebonyolítani a rendezőség, ám ez nem minden osztály számára valósulhatott meg.

 

 

A Laser Standard osztály, - ahol a legnépesebb és legerősebb mezőny gyűlt össze – versenyzői csak harmadszorra tudtak érvényesen elrajtolni, melyet megspékelt a rendezőség némi várakozással, pályarendezéssel, így mire megkezdhették a futamot, a 470-esek már célba is értek. Mindeközben a szél ereje alább hagyott, így a Standard és Radiál versenyzőknek meg kellett elégedniük egyetlen nyitó futammal. Másnapra megérkezett a hűvös, csípős és pöffös Bóra, mely ereje szélsőséges értékeket mutatott. Pláne, hogy a pályát a part közelébe tűzte ki a rendezőség a 470 és laserek számára, így annak ereje 15 csomótól egészen 32 csomóig változott, s ezzel együtt az iránya is. Hosszú, kemény nap volt ez a versenyzők számára, ugyanis az előző nap elmaradt futamát is ezen a napon kellett bepótolniuk, így kora reggeltől késő délutánig vízen voltak az igencsak embert próbáló körülmények között. Legeredményesebben laseres olimpikonunk, Berecz Zsombi kezdte a regattát, aki első nap második helyezéssel nyitott, majd a következő napon is kétszer zárta a futamát a legjobb tíz között. A második versenynapon azonban mégsem az ő teljesítménye volt a legkiemelkedőbb, hanem azt hiszem, bátran mondhatjuk, hogy Pál Gaszton eredménye okozta a legnagyobb örömet, aki egy harmadik helyezését követően győztesként ért célba a finnesek mezőnyében. Ez azért is nagy szó, ugyanis ő volt az egyetlen, aki a hat futamos regattán egyetlen egyszer meg tudta verni az élen végző horvát Európa-bajnokot, Ivan Kljakovic Gaspic-ot. A harmadik nap ismét az erősebb szeles versenyzőknek kedvezett, ugyanis 30 csomós Bórában vette kezdetét az első futam, melynek ereje ugyan a másodikra már 18-22 csomóra mérséklődött, ám így is többen feladni kényszerültek futamukat. Sajnálatos módon a mi csapatunkból is többen értek partra a mezőny kiérkezését megelőzően, Héjj Viki pedig meg sem próbálkozott a futamok teljesítésével. Az utolsó napra egyetlen futam maradt, ám a csalfa időjárás megakadályozta annak lebonyolítását, így hat futam alapján kerültek kihirdetésre az eredmények.

 

 

Zsombi begyűjtve egy fekete zászlós korai rajtot végül a 10. helyen zárta a regattát az 50 fős mezőnyben, melynek győzelmét az osztrák olimpiai ezüst és Európa-bajnoki bronzérmes Andreas Geritzer szerezte meg Kontides Pavlos ciprusi és Jb Bernaz francia versenyzők előtt. A kevesebb, 11 főt számláló finnben Gaszti egyetlen helyezéssel maradt le a dobogóról, s zárta a regattát a 4. helyen, míg Hirscler Ricsi 5.-8. helyezések közötti vitorlázásával a hatodik helyen végzett, legjobb juniorként. 470es versenyzőink közül ezúttal Margitics Botond és Serke Áron szerepelt legeredményesebben, akik mindvégig egyenletes teljesítményt nyújtva a 6. helyet szerezték meg a 15 hajót számláló mezőnyben. Gyapjas Balázs-Kovács Máté begyűjtve egy DNS-t a 7., Győrffy Bálint-Lillik Ákos a 9., míg Péch Fanni és Héjj Eszter a 11. helyen végzett. A regattát a horvátok kiválósága, az Európ-bajnok Fantela-Marenic páros nyerte meg a portoroz-i női Mrak-Cerne kettős, valamint a török Cinar testvérpár előtt. A 38 fős Laser Radiálban a mezőnyt mindvégig a helyiek büszkesége, az Európa-bajnok Tina Mihelic uralta, aki a montengrói Bogdanovic Dusant és a szintén split-i Sindik Dino-t utasította maga mögé a dobogó alacsonyabb fokaira. Tőlünk legeredményesebben Karé Réka szerepelt, aki 10-18. közötti helyezéseivel, s egy bójaérintés miatti kizárásával a 14. helyezést szerezte meg. Egy helyezéssel előzte meg egyetlen radiálos fiú versenyzőnket, Hunfalvy Pétert, aki már szórtabb eredményeket produkálva a 15. helyen végzett, míg Héjj Viki két DNS-sel és egy befejezetlen futammal a 34. helyezésig jutott.

A 8 egységből álló Star osztályban, melynek győzelmét az Arapov-Sitic kettős szerezte meg, ezúttal nem képviseltettük magunkat, csakúgy, mint RSX szörfben, ahol csupán négyen versenyeztek a legjobbnak járó díjért.

 

 


Eredmények és további információk olvashatók a regatta honlapján: http://www.jklabud.hr/sosw

 

További fényképek a galériában. 

 


Eszes Bernadett