Kilenc vitorlás sportegyesület, Keszthelytől Keneséig, 11 helyszínen szervezi a sorozat fordulóit. A kupasorozat minden egyes állomása, egy hosszú évek óta sikeres, akár tradicionálisnak is nevezhető vitorlásversenyre épül. Májustól novemberig tart a YST sorozat, melyen az elmúlt szezonban közel 400 különböző hajó indult el. A sorozat, a korábbi évekhez képest egy versennyel bővült azzal, hogy 2012-től a Pünkösdi Regatta második napja bele számit a YST értékelésébe. A kiíró területi szövetség nem először deklarálja, hogy elkötelezett a klasszikus hajók versenyeztetése iránt. A régi hajók megmentése, ápolása, versenyképes szinten tartása hatalmas feladatot ró a tulajdonosra.

 

A klasszikusok versenyeztetésére úgy kell tekintenünk, mint egy hagyományteremtő tisztelgésre a Balaton összes tradicionális hajója előtt. Dr. Martin János 2012 januárjában megalapította a Klasszikus Jolle Trophy elnevezésű versenyt és ezzel egy időben csatlakozott a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozathoz kezdeményezésével. Miért a YST-re esett a jollésok választása?A Yardstick Trophy versenysorozat 2012-ben a harmadik „évadot" ünnepelheti. A versenysorozat létjogosultságát és sikerességét a résztvevők számának folyamatos emelkedése hűen tükrözi. Az MVSZ hivatalos verseny naptárában hasonló - yardstick szám alapján történő - „osztály" versenyek és versenysorozat nem szerepel. Külön értékelendő a versenyek díjazása és hangulata. Megítélésem szerint az egynapos versenyt követő díjkiosztó és a közös rendezvény nagy szerepet játszik a résztvevők összekovácsolásában és felidézi a 70-80-as évek nagyhajós versenyeinek hangulatát.

Az értékelés szempontjai is kiállták az idő próbáját és a versenyek rendezésének színvonala is sokat javult. A YST indulói közül mely egységeket értékel majd a Jolle Trophy?A versenysorozaton indult hajók többsége más- más hajótípust reprezentál. Ez alól kivételt jelenthetnek a klasszikus 25-ös jollék, melyek 2010-ben 13, 2011-ben 15 hajóval vettek részt az egyes YST versenyeken. Sajnos, ezen hajók kormányosai és legénységük - többségükben - a „fiatal", hatvan év feletti korosztályt képviselik. Megítélésem szerint számukra jó és teljesíthető feladatot jelenthet a Yardstick Trophy-ban történő indulás.

 

Ehhez szeretnék külön kedvet csinálni a Klasszikus Jolle Trophy kupa kiírásával. A kupáért indulhatnak a vintage (1945 előtt épült), a klasszikus (1976 előtt épült) és a spirit of tradition (1970 után modern technológiával Benacsek sablonból épült) besorolású hajók. Mi lesz a Jolle Trophy értékelési rendszere?Az értékelés, a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat yardstick II. osztályban elért abszolút eredmény alapján történik. Tekintettel arra, hogy a hajók azonos osztályhoz tartoznak, külön előnyszámításra nincs szükség.

Jelenleg a Balatonon összesen mintegy ötven ilyen hajóról tudunk, szóval bőven van lehetőség a résztvevők számának emelésére. Ehhez szeretnénk jelen kupa kiírásával segítséget nyújtani.

További információk: http://www.yardsticktrophy.hu/  

Szerző: Szabó Eszter

Szabó Eszter