Amellett, hogy nagyon sokat tanulhatunk az időjárás változásainak sajátosságáról, közvetlenül védjük is vele magunkat, hiszen egy-egy frontbetörést órákkal, napokkal előre jeleznek, ami igencsak hasznos információ kihajózás előtt. Eddig a már unalomig ismételt közhely.

Emellett természetesen szórakoztató dolgokat vehet észre a szemlélődő például ha ma nézegeti a met.hu megújult oldalán a balatoni széltérképet, íme egy rövid animáció belőle:
 
 
Kattintásra animáció látható.
 
A kép alapján az esti órákban kemény idő lesz az addig nyugodt Balatonon. Feltűnik esetleg valakinek valami más is?
A kezdetben K-ÉK irányú enyhe, pörgölődő szél ahogy a frontvonal átesik a Bakonyon, nagyjából Zánka magasságában éri el először a vizet, innen indul a szélváltó és fordul át a Balatonon domináns É-ÉNY irányba, majd Keszthely környékén beüt a tényleges vihar, ami a györöki öböl magasságában tombol, és leterül az egész tóra.

Ismerős? Akinek esetleg nem: a tavalyi - emlékezetes és sportosra sikerült - Kékszalag időjárása köszön vissza az esti órákban, bár napszakon belül mintegy 6 óra késéssel.

Amúgy már megy a viharjelzés is, aki esetleg arra jár elmesélhetné valóban látszódik-e az idei évtől bevezetett több zónás viharjelzés.

Üdv:
Balázs
E-14
Buddhajó
 
Kapcsolódó link: met.hu 

Bodnár Balázs