Porthole: Mióta is vagytok a piacon? Nem ma kezdtétek a szakmát.
Pomucz Tamás:
Szüleink is vitorláztak, versenyeztek. 1982-ben nyitottuk meg a Siófoki móló tövében a vitorlásboltunkat, és indítottuk el ezzel párhuzamosan az oktatást. Azóta segítünk megszerezni a vitorlázni vágyóknak szükséges elméleti, és gyakorlati tudást.

P.: A Balaton nem kér papírt, mégis fontos a tanfolyam. Milyen szellemiségben tartjátok az oktatásokat?
P.T.:
Mindig fontosnak tartottam a gyakorlati szemléletű oktatást. Fontos az elmélet a szabályok ismerete, de az elméleti ismereteket is csak a hajóban ülve gyakorlat során lehet használható tudássá váltani. Annak aki az első hajós papírját szeretné megszerezni, az a fontos, hogy biztonságban érezze magát a vízen. Az oktatási programot is úgy építettük fel, hogy kisebb 3 személyes hajókon tapasztalják meg a tanulók a vitorlázást. Sokan a tanfolyam után már nem is kerülnek ilyen kis hajókba, hiszen jellemzően 30 láb fölötti vitorlásokkal vitorláznak. A nagyobb hajókkal történő hajózást az oktatás második részében nálunk is megtapasztalják

 

P: És az elmélet?
P.T.:Igyekszünk átadni azokat az elméleti alapokat, amik szükségesek ahhoz, hogy érthető legyen milyen helyzetben miért viselkedik úgy egy hajó, ahogy viselkedik. A biztonság az elsődleges szempont, már a partról el kell tudni dönteni, hogy érdemes-e kimenni vagy jobb ha a kikötői étteremben marad a legénység. Természetesen a hajózási szabályzat aktuális verziójából is fel kell készülni. 

P.: Úgy tudom Te magad is versenyeztél, és hivatásos edzőként is dolgoztál.
P.T.
: 1968-óta vagyok igazolt versenyző. A Budapesti Spartacusban kezdtem és fejeztem be élsportolói pályámat Dolesch Iván volt a mesterem. 1989-ben repülő hollandival voltam Európa-bajnok. Öt hajóosztályba nyertem már Magyar Bajnokságot kb. 15 öt, de voltam három olimpián is. 1992-ben versenyzőként majd később még kettőn edzőként. Az ott megszerzett tapasztalatokat is nagyban beépítem az oktatási programba. Jelenleg a Siófoki VSK vezetőjeként és versenyzőjeként barátokkal és a gyerekeimmel szeretek versenyezni, ha ráérek.

 

P.: Mostanában több olvasói levél is érkezett hozzánk a vizsgáztatás körüli tarthatatlan állapotokról. Legtöbben azt kifogásolták, hogy a tesztes vizsga gyakorlatilag semmilyen szinten nem tükrözi a vitorlázáshoz szükséges ismertek tudását/nemtudását.
P.T.
: Ez így van. Sajnos a jelenlegi rendszer nem nyilvános egységes tananyagból teszi fel a csak kevesek által hozzáférhető vizsgakérdéseket. Ez így nehezíti az elméleti vizsgára való felkészülést. Folyamatban van egy új kérdéssor, és a hozzá kapcsolódó egységes és mindenki számára elérhető tananyag kidolgozása, amiben a Pomucz Vitorásiskola is részt vesz. Bízunk benne, hogy hamarosan rendeződnek ezek az állapotok. Németországban is változott a vizsga anyaga, de hónapokkal előtte már elérhetők voltak a kérdések. Ezt is át kellene venni mint EU-s gyakorlatot.

P.: Az évek folyamán több szolgáltatással is bővültetek. Mivel foglalkoztok még?
P.T.: 
A vitorlásbolt mostanra komplett szervízszolgáltatást is vállal. A kisebb átalakításoktól a nagyobb felújításokig többféle munkát el tudunk végezni.
Elsősorban az állókötélzetek, fock rollerek szerelésével javításával villany csónakmotorok szervizelésével foglalkozunk.

A tavalyi évben elindítottuk gyakorlóvitorlázás és versenyiskola programunkat, melynek az a lényege, hogy 4 teljesen egyforma hajóval gyakorolhatnak a tanulók. A résztvevők igényeihez igazodik a képzés, az egyszerűbb napi gyakorlatoktól a versenyszituációkig. A kikötői manőverektől a sipnnaker kezelés, rajt és pályataktikákig. Természetesen a 2-3 napos tréningeken a versenyszabályokat, és az elméletet is átvesszük.

Tartunk gyakorló túrákat és az idén új programként KÉKSZALAG túrát is indítunk. Bejárjuk a verseny útvonalát, megbeszéljük az egyes szakaszok sajátosságait, lesz éjszakai gyakorlat is azon a szakaszon ahol a mezőny többnyire éjszaka halad. Lehet jönni saját hajóval vagy a mi hajóinkkal. Jó lehetőség ez azoknak is akik nem akarnak a versenyre nevezni, de szeretnék megismerni a Balatont.

 

P.: Úgy tudom a gyermekekre is gondoltok.
P.T.: 
Valóban. Három éve minden nyáron szervezünk gyermektábort, ahova általános iskola első osztályos kortól várunk gyermekeket. A program napközis jellegű, sok vitorlázással, mozgással. A legtöbb gyermek visszajáró vendég nálunk, hiszen igen jó a hangulat a táborokban.

Bővebb információ: pomucz.sailing.hu