Az újoncoknak délelőtt elméleti oktatás a kikötőben lévő tanteremben, délután gyakorlat, persze az időjárás függvényében. Akik már megfeleltek az elméleti felmérésen, reggeltől estig hajóztak. Azaz kis időt a kötelekkel és a velük kapcsolatos fránya csomókkal töltöttek. Három vitorlás és egy kisgéphajó telt meg kadétokkal.
A tantermi foglalkozásokat és a motorozást jól ismert ezüst sólymunk irányította.

Természetesen itt is úgy, mint Budapesten, a tőle megszokott pontossággal, igényességgel, alapossággal, fiatalos lendülettel. A hajón sem lett másképp. Indulás, körözés előre – hátra, cölöphöz állás, bokszba tolatás, kikötés, parthoz állás oldallal, vízbedobott mentőmellény (Sanyi) kihalászása. Szépen bemutatta a gyakorlatot, persze milliméterre tökéletesen, majd a tanulók igyekeztek utána csinálni, általában szerény sikerrel. A nagypofájú Csizmás kandúr bénázott talán a legjobban. Parthoz siklani, ha dög lassan is, de még csak – csak, cölöpre állni viszont az Istennek se. Szitkozódott is rendesen. Okolta az otromba, lapos fenekű, far nehéz teknőt, szidta a kormányállást, a 100 lovas benga traktort, a szelet, a vizet… stb. Mondhatott a sólyom bármit, ő csak ment a v – bordás évtizedes beidegződése után. A feszültség meg egyre nőtt a két vérszomjas ragadozó között.


Kifutottak a vitorlások is, miután a tanulók szépen megtanulták, hogyan is kell felszerelni egy ilyen hajót. A gyakorlottabbak persze segítettek a kezdőknek.
A kikötő szájától nem messze, a nyílt vízen, kezdetnek az alap szélirányokban való haladást és a fordulásokat gyakorolták. Tapasztalt aktív vitorlázó nem is hinné, mennyire nehéz egy újoncnak tudni, honnan is fú az a fránya szél, és éppen merre is megy az a betyár hajó. És miért erre és nem arra, amerre kéne. Most a szél is fúj, vitorlák is megvannak, mégsem megyünk, csak billegünk. Vagy elállt? Ja, hogy hátszélben vagyunk behúzott vásznakkal! Az más. Hát erre vannak az oktatók. A Kentaur hölgy, az Ezüst sólyom, maga a Bölcs bagoly is vízre szállt, egy – egy hajót felügyelve. Két új baráttal is megismerkedtek. Az egyik az egyetem Boa Constrictora volt. Hatalmas tudású, jó kedélyű, örök optimista. Mindenki mindent meg fog tanulni, jól fog csinálni, a gyakorlat majd megjön, minden sikerülni fog. Csak semmi görcsölés. Egybehangzó vélemény volt, hogy rendkívül élvezetes vele hajózni, tőle tanulni. Szinte ragadt az állatokra a sok – sok bölcsesség.

A másik a jóságos Mackó kapitány volt, aki a hallatlan türelmével, odafigyelésével, gondosságával irányítgatta csapatát. Megajándékozta a sors azzal az adottsággal, hogy a birtokában lévő tudást szinte képes volt átsugározni diákjaira. Nem véletlenül tart gyakran gyermektáborokat is. Énje, beállítottsága teljes mértékben alkalmassá tette ilyen hivatásra. Az „Isten is erre teremtette”, szokták mondani. A sors fintora, vagy talán kegyetlen játéka, hogy kis híján az ő parancsnoksága alatt történt az egyik oktatóhajón tragédia. Történt ugyanis, hogy a második nap délutánján, amint a szél elmúltával szálingóztak befelé az oktatóhajók, a kikötő torkolatánál hirtelen csattanás, puffanás, kiabálás. Az egyiknek (elszakadt az orrfeszítő) kidőlt az árbóca, és végigvágódott a hajótesten. A kormánynál éppen a Róka lány ült. Egy pillanat alatt történt az egész, de jó lélekjelenlétének köszönhetően félre tudott hajolni, így sérülés nélkül megmenekült. Isteni szerencse. Siklott is a motoros azonnal menteni.

Szóval igen, a hajózás veszélyes üzem, bármilyen körültekintőek is vagyunk, megbújhatnak észrevehetetlen hibák, amik ha előjönnek, természetesen a legnagyobb kár irányában hatnak. Kentaur hölgyünk a tőle megszokott pozitív hozzáállással reagálta az esetet: a kadétoknak legalább módjuk nyílt rá, hogy a tanfolyam keretében megismerkedjenek az ilyen rendkívüli eseményekkel, és azok kezelésével.

Vasárnap azután, szép idő lévén, fáradhatatlanul rótták tovább a köröket, ide – oda, fel – le. Helyére kerültek az alap szélirányok, fordulók, perdülések. Ezzel véget ért az első ciklus, szépen összehajtották a vásznakat, kikötötték a teknőket egyhetes pihenőjükre. Vajon mit tartogat számunkra a jövő hét és a vizsga?
Mese - mese meskete, miről szól még a mese?

Merlin iskolájának első fejezetet ITT olvasható!

Merlin!