A korábban négy fordulós regattasorozat tavaly egy horvátországi állomással bővült, így immáron öt versenyen mérik össze tudásukat a hazai skiffes vitorlázók, hogy a végén a legeredményesebb páros elnyerje a 49er Grand Prix vándordíját.

A kezdő regattára május 26-28. között Balatonalmádiban került sor, ahol 11 hajó mérhette össze tudását. A nyitó napon kellemes 8-14 csomó közötti ÉK-K-i szélben négy remek futamot sikerült lebonyolítani a versenyzők számára, akik közül több egység is első alkalommal szállt vízre a regatta kezdetekor, így a szél változó ereje, és iránya, valamint a komolyabb pöffök többször is megnehezítették dolgukat. A küzdelem mindvégig rendkívül kiélezett volt, melyet mi sem tükröz jobban, mint hogy minden futamon más egység szelte át elsőként a célvonalat. Az év első futamgyőzelmét Czeizel Jonatán és Zentai Zoltán szerezte meg, akiket Németh Iván-Körtvélyesi Miklós kettős, majd Hamrák Péter és Gerlits Attila követett a sorban, míg a negyedik futam győzelme Ignácz Károlyé és Gereben Mátyásé lett. Egy közös pontot azonban mégiscsak találhatunk a párosokban, mégpedig azt, hogy mindannyian a Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői.

A kezdeti remek időjárási viszonyok azonban csak az első napon könnyítették meg a rendezőség munkáját, ugyanis vasárnap és hétfőn először a szélhiány, majd a szélrózsa minden irányából érkező enyhe fuvallatok akadályozták meg a pálya zökkenőmentes kitűzését. Noha a rendezőség több próbát is tett, s hosszú ideig várakoztatta a mezőnyt a vízen, további futamok lebonyolítása lehetetlenné vált, így a végeredményt az első napi 4 futam alapján lehetett kihirdetni.

Az idei év első versenyének győzelmét Németh Iván és Körtvélyesi Miklós szerezte meg Hamrák Péter és Gerlits Attila előtt, míg a harmadik helyezést Czeizel Jonatán és Zentai Zoltán szerezte meg. A két ifjonc Balatonfüredi Yacht Clubból érkező páros, - akik számára a verseny az első szárnypróbálgatásokat jelentette - pedig megannyi tapasztalattal gazdagodhatott a három nap során.

A versenyzőket szombat este a rendező klub ízletes szarvas pörkölttel és a regatta névadójául szolgáló Nobilis pálinkával vendégelte meg, mely kiváló alkalom volt a csapat számára a szezonnyitás közös ünneplésére.

A regattasorozat következő állomása Balatonföldvár lesz, ahol június 9-10-én szállnak ismét vízre a 49er versenyzők.

 

A teljes eredménylista itt letölthető 

További képek a galériában 

Eszes Bernadett