Csütörtökön megdőlt a Kékszalag 57 éves rekordja. A Balaton-kerülő vitorlásverseny győztese a Fifty-Fifty nevű vitorlás lett Józsa Márton kormányzásával. Az új rekord 10 óra 34 perc 15 másodperc, amely több mint öt perccel jobb, mint a Nemere II. cirkáló 1955-ben felállított csúcsideje.

 

A 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj csütörtöki rajtjára közel 600 egység sorakozott fel. A rekkenő hőségben kezdődött verseny nem nélkülözte a kiélezett drámai küzdelmet. Korán reggel derült ki, hogy a két évvel ezelőtt győztes német Roland Gäblert éjszakai szívpanaszai miatt kórházba kellett szállítani, így hajója a NaturAqua végül hiányzott a rajtvonalról. Ott volt azonban a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas Budapest Bank nevű katamaránjával és egy magyar fejlesztésű hajó, a kétárbocos Fifty-Fifty nevű katamarán, amely Paulovits Dénes innovatív hajóépítő műhelyében készült.
A gyors egységek, a katamaránok és a kiülőkerettel versenyző liberák hamar elszakadtak a többiektől, és a gyenge szél ellenére 11.00 óra körül vették a kenesei bóját. A mezőnyön belüli sebességkülönbséget jól jellemzi, hogy az utolsó hajó este 20.00 óra körül még nem érte el ezt a pályajelet...

A nap folyamán többnyire gyenge szél fújt. Az élen szoros versenyt vívott a Fifty-Fifty, a Budapest Bank, a Principessa nevű libera, Petrányi Zoltán brands.hu nevű katamaránja és a német Helge Sach 32 lábas kéttesű hajója. Az élboly délután négy órára érte el a keszthelyi fordítóbóját, ekkor Litkey Farkas vette át a vezetést, és sokan úgy gondolták, innen a megszokott koreográfia szerint halad tovább minden: Farkas növeli az előnyét, és nyer. Végül azonban nem így történt.

 


A Keszthelyi-öblöt elhagyva kiváló vitorlázással élre állt Józsa Márton a Fifty-Fiftyvel. A hajó a megélénkülő szélben egyre gyorsabb lett, átvette a vezetést, és a Tihanyi-szorosig növelte az előnyét. A szél kissé megerősödött, és látni lehetett, hogy akár az 55 éves rekord is megdőlhet. Végül Józsa Mártonék 19 óra 34 perc 15 másodperc alatt, remek vitorlázással értek célba. „A hajó nagyon gyors volt, a 10 csomós szélben elértük vele a 24 csomós sebességet is. A győzelmet egy kiváló tervező és hajóépítő, Paulovits Dénes és remek csapatunk együttműködésének köszönhetjük. Nagyon boldog vagyok" - mondta a befutó után a fedélzeten rögtönzött ünneplés során Józsa Márton, a hajó kormányosa.
A Fifty-Fifty-t a Budapest Bank követte a második helyen, ám mintegy másfél kilométerrel a célbafutás előtt a hajónak egy súlyos technikai hiba, egy törés miatt fel kellett adnia a küzdelmet. Így az ezüst a Petrányi Zoltán kormányozta brands.hu nevű katamaránnak jutott, a harmadik helyen pedig a Szentkirályi Principessa nevű libera futott be, amelyet Rauschenberger Miklós vezetett.

A leggyorsabbak célba érkezésével természetesen nem ért véget a Kékszalag. A többi hajót az éjszaka és a pénteki nap folyamán várják a balatonfüredi célba, a verseny szombat reggel 9 óráig tart. A hajókra a megnövekedett zivatartevékenység okán még nehéz éjszaka várhat.    

 

További képek a galériában.