I. Ajánló

Feltartóztathatatlanul közeledik az év vége. Magunk mögött hagytuk a szüreti zsivajt, a befőzős-kóstolós hétvégéket, és beköszöntött a november. Az a november, amit – valljuk be - nem igazán kedvelünk. Szürke, nyirkos, ködös. 
De ezeket a szomorkás, otthonkucorgós napokat belengi már a várakozás: várjuk, hogy leessen az első hó, várjuk, hogy kigyúljanak az Advent fényei, várjuk, hogy együttlehessünk Szeretteinkkel.


II. Élménytipp

A Balatonnál egész évben van mit csinálni, novemberben például…

- elnyújtózhatunk a zalakarosi fürdő vízében,
- Kápolnapusztán megleshetjük a bivalyokat,
- megkóstolhatjuk az új bort a régió valamelyik nívós éttermében, hangulatos borteraszán.


 
III. Tudta-e? Emlékhelyek a Balaton régióban

November első napján halottainkra emlékezünk, virágot viszünk a temetőbe, mécsest gyújtunk a sírokon. Útra kelünk, és akaratlanul is új vidékeket fedezünk fel, megcsodáljuk az országutak menti sírkertek szomorú, de ugyanakkor megható látványát.
Érdemes megállni egy-egy temetőben, hiszen egykor élt híres emberek előtt tiszteleghetünk – gondolatainkban megelevenedhet egy kicsit a múlt, felidéződnek az olvasmányok, könyvélmények.
A Balaton régióban sok helyen emlékezhetünk nagyjainkra, elődeinkre: 
Balatonakarattyán találjuk Rákóczi fájának csonkját. A hatalmas szilfamatuzsálem sajnos 1969 óta halott, csak a csonkja látható. A néphagyomány szerint hozzákötötte Rákóczi fejedelem a lovát – ma már csak a csonkja látható, illetve egy emléktábla. Az egykori hatalmas szilfa valamikor a megyehatárt is jelölte. 
Történelmi tény, hogy a Haza Bölcse, Deák Ferenc több alkalommal tett látogatást a balatonedericsi és környékbeli rokonságánál és ismerőseinél. Egyesek tudni vélik, hogy az edericsi iskola udvarán ma is áll az a fa, amelynek árnyékában egykor Deák Ferenc is üldögélt.
A legtöbb emlékfát Balatonfüreden, a Tagore sétány övezte Emlékfa-parkban találjuk.

Tipp:
Balatonudvariban az országút mellett találjuk a védetté nyilvánított, szív alakú sírköveiről, és az ehhez fűződő legendáról híres temetőt. Csaknem ötven, fehér mészkőből faragott sírkövet láthatunk itt, valamennyi a XIX. század első felében készült. 
 
 

IV. Halat, ludat, s mi jó falat

Tihany 2012-ben számos nagyszabású és látható fejlesztésnek adott helyet – a Pisky sétány felújítása jelenleg is folyamatban van. A Balaton gyöngyszemeként is emlegetett félsziget és település egész évben gazdag rendezvényszezonnal várta a vendégeket, ennek méltó befejezése a garda, azaz a látott hal tiszteletére szervezett Garda Fesztivál.   
Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges, csak ezidőtájt fogható halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel a november 10-11-i hétvégén ezt a régi szokást. Közös gardahalászaton ismerhetjük meg a halfogás csínját-bínját, ahol a vendégek hajókról követik a halászatot. Miután kifogták a gardákat, a perjel úr megáldja a Halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. 
A második napon persze az elmaradhatatlan halászlé-, és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét - emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a kétnapos rendezvényen.
 
 

Ugyanezen a hétvégén a már hagyományos Siófoki Márton Napi Pálinka Fesztiválon sokféle nagyszerű gyümölcspárlatot kóstolhatunk, és a szívet-lelket melegítő pálinka mustra közben és után kulturális programok, koncertek, gyermekprogramok várnak mindenkit. Természetesen a lúdkülönlegességek sem maradhatnak el, így érdemes nem csak szomjasan, hanem éhesen is érkezni.
Mi is az a száraz próba és milyen a tökéletes pálinkáspohár? Milyen ízvilágot ígér a térség gyümölcsös kertjeinek üvegbe zárt esszenciája? Miért pont Szent Mártonhoz kapcsoljuk a ludat? Ezeket a hasznos információkat tudhatja meg, és fedezhet fel új ízeket az ország legjobb pálinkaforgalmazóitól 2012. november 9-től 11-ig az, aki kilátogat a negyedik Siófoki Pálinka Fesztiválra.

Márton Nap a Balaton-felvidéken

Szent Márton és a ludak legendáját talán mindenki ismeri. A népszokások között elterjedt a Márton-napi lúdvacsora: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Szent Márton napjára általában megforr az újbor is.
Mint minden jeles naphoz, Márton napjához is kapcsolódnak időjárásjósló praktikák és megfigyelések. A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.


Tudta-e? Sok katolikus templomnak Szent Márton a védszentje, a Balaton régióban többek között Fonyód, Táska és Vörs templomáé.

Programajánló:

Márton-napi lampionos felvonulás libavacsorával, újbor mustrával november 9-én Zánkán! Vidám gasztronómiai program Márton-napi műsorral, játszóházzal kicsiknek és nagyoknak, a Balaton partján. Mindenkit szeretettel várnak!

Hagyományosan a Márton naphoz legközelebb eső szombat, azaz idén november 10. az időpontja a Kenesei Ősz programsorozat keretében megrendezésre kerülő Márton napi Libatornak, mely a Közművelődési Intézmény nagytermében kerül megrendezésre. A délután során sokat hallunk e nemes szárnyasról, s természetesen számos formában bele is kóstolhatunk. 



A hévízi Márton Napi Mulatságon Már délelőtt játszóház várja a gyerekeket, főként népi játékokkal, majd térzene és gasztronómiai bemutató következik, mégpedig Buza Sándorral. Délután libafuttató verseny és a Bab Csapat közreműködésével Ludas Matyi órásbábos vásári komédiája szórakoztatja a közönséget. Márton napi humorfesztivál nevetteti meg a közönséget november 10-11. között.

A 13-i ábrahámhegyi Lúdvacsora már hagyományosnak mondható Márton-napi összejövetel, ami egyben az új borok kóstolója. A borkóstolót követően lúdvacsora várja a jó ízek szerelmeseit.
 
 

Katalin-nap

Vonyarcvashegyen idén sem kegyelmeznek a disznóknak Katalin-nap tájékán. November 24-én a hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a régi falusi disznóvágásokat. 
A nap házi pálinkával indul, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak fel. A délután a Katalinoké. A vendégeink elleshetik a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit, közben pedig harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.

Tudta-e? November 23-án Vonyarcvashegyen a disznóvágásokhoz kapcsolódó süteménysütés hagyományait is felelevenítik! A Süteménysütő Verseny célja a különböző házi sütemények bemutatása, megismertetése, a nagymamák féltve őrzött receptjeinek megmentése, és a régi, valamint disznóvágással kapcsolatos sütemények megkóstolása.

V. Novemberben is aktívan

Holdfény lesőben
November 30-án nem akármilyen kalandban lehet részünk: a telehold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül túrázhatunk a Rezi várhoz, ahol megsüthetjük az útravalóul elcsomagolt szalonnát és a vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhetünk a várból elénk táruló panorámában. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett túra hossza 8,5 km. A rezi általános iskolától induló túrára feltétlenül vigyünk magunkkal meleg ruhát, esőkabátot, távcsövet és madárhatározót!
A részvételi díjas túra 10 fő jelentkezése esetén indul!
Kontaktszemély: Sinka Gábor +36 30 491 0063
 
 
 
Balaton Maraton 
Nyáron a fürdőzőké, ősszel a futóké a Balaton! Aki eddig csak nyaranta járt a magyar tengernél, most ősszel, futócipőben is meghódíthatja! A BSI kétnapos futóhétvégével búcsúztatja a futószezont november 17-18-án. 
Az esemény különlegessége, hogy november végén az év közben megszokottnál 10-15 fokkal hűvösebb időben teljesíthetők a futótávok. A vállalkozó szellemű résztvevők még a Balatonban is megmártóztak az elmúlt 8 év során. 
A 42 kilométeres maraton két nap alatt három részletben teljesíthető, egyéniben vagy párban. A 21 kilométeres félmaraton ugyancsak egyéniben és párban futható, egyben vagy két részletben. A 14 kilométeres harmadmaratonon egyéniben és párban lehet indulni, a 10,5 kilométeres negyedmaraton és a 7 kilométeres hatodmaraton egyéniben teljesíthető.
Az útvonalak egy része a Balaton partján halad. Aki szívesen zárná az idei évet egy, az őszi Balaton csodálatos hangulatával övezett futóversennyel, annak ott a helye Siófokon!

VI. Advent

2012-ben is november végén köszönt be az Advent. Keszthely, Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros és Nagyvázsony az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja az idelátogatókat. Kivilágított belváros, betlehem, adventi vásározók, karácsonyi vásár fogadja az ünnepre készülőket. Betlehemet állítanak Vörsön és több településen!

VII. Kiállításajánló

A Balatoni Múzeum időszaki tárlata, a „Színes selymek, fodros csipkés nadrágok – divattörténeti kiállítás egy sétára invitálja a nézőket a divat világába. Színes metszetek, gyönyörű fotográfiák és divatújságok ábrázolásai segítségével a látogatók megismerhetik az 1850 és az 1930-as évek közötti időszak női-, férfi - és gyermekdivatjának változásait. A díszes atillák, zrínyi, kazinczy vagy buda kabátok, krinolinok világából a turnűrökön, a századfordulós harangszoknyákon keresztül eljuthatunk a „bukj el szoknya”, a „háborús krinolin” , majd a „célszerűség és elegancia” korába, az 1920-as évekbeli garszon (fiús nő) egyenes szabású, majd az 1930-as évekbeli alakra simuló, bonyolult szabású ruhákig.
A kiállítás november 18-ig tekinthető meg!

VIII. Gyógynövény tipp

Novemberben gyűjthető gyógynövények: Békalencse, borostyán, körömvirág, százszorszép.

Készítsünk körömvirágkrémet!
Két összmarék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevá­gunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászon kendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe.


További információk: Magyar Turizmus Zrt.
 
 
 
 
Szolgáltatás Település Cím Kezdet Vég Telefon E-mail Web
Szent Imre napi búcsú Badacsonyban Badacsonytomaj sportpálya 2012-11-04 2012-11-04 +36 87/ 531-013 badacsonytomaj@tourinform.hu www.badacsonyiprogramok.hu
Márton napi Pálinkafesztivál Siófok Fő tér 2012-11-09 2012-11-11 20/577-4002 siofesztkft@gmail.com www.siofokportal.com
Garda Fesztivál Tihany Kossuth L. u. 20. Visszhang-domb 2012-11-10 2012-11-11 +36 87/538-104 tihany@tourinform.hu www.tihany.hu
Márton Napi Mulatságok Hévíz Romkert, Egregy 2012-11-10 2012-11-11 +36 83/540-131 heviz@tourinform.hu www.heviz.hu
Múzeumok Őszi Fesztiválja: Márton-nap Balatonkenese Kultúra Háza 2012-11-10 2012-11-10 +36 88/594-645 balatonkenese@tourinform.hu www.balatonkenese.hu
Természetgyógyász Nap Keszthely Balaton Színház 2012-11-11 2012-11-11 +36 83/515-230 info@balatonszinhaz.hu www.balatonszinhaz.hu
Márton napi libavacsora Ábrahámhegy Művelődési Ház 2012-11-09 2012-11-09 70/380-07-63 kulturhaz@abrahamhegy.hu
Balaton Maraton Siófok Balaton 2012-11-17 2012-11-18 +36-1/273-0939 info@futanet.hu www.futanet.hu
Vonyarcvashegyi Süteménysütő Verseny Vonyarcvashegy Vonyarcvashegy 2012-11-23 2012-11-23 83/348-253 info@vonyarcvashegy.hu www.vonyarcvashegy.hu
Advent Keszthelyen Keszthely Több helyszínen 2012-11-24 2012-12-24 83/515-250 goldmark@t-online.hu www.keszthely.hu
Adventi örömök Nagyvázsony Kinizsi u.96. 2012-11-24 2012-12-21
info@nagyvazsony.hu www.nagyvazsony.hu
Katalin bál Badacsonytomaj Badacsonytomaj – Művelődési ház 2012-11-24 2012-11-24 +36 87/431-046 badacsonytomaj@tourinform.hu www.badacsonyiprogramok.hu
Katalin Napi Disznóvágás Vonyarcvashegy Bacchus Étterem 2012-11-24 2012-11-24 +36 30/380-6690 , 83/348-253 info@vonyarcvashegy.hu www.vonyarcvashegy.hu
Vörsi Betlehem Vörs Alkotmány u. 29. 2012-12-02 2013-02-02 +36 85/377-806 onkormanyzat@vorsnet.hu www.vors.hu
Holdfény túra a Rezi várhoz Rezi
2012-11-30 2012-11-30 30 491/0063 sinkagbr@gmail.com www.bfnp.hu
Városnap és Jótékonysági vásár Siófok Fő u. 174-176. 2012-11-30 2012-11-30 +36 84/506-755 rendezveny@siofokportal.com www.siofokportal.com
Színes selymek, fodros csipkés nadrágok – divattörténeti kiállítás Keszthely Balatoni Múzeum, Múzeum u. 2 2012-09-15 2012-11-18 83/312-351 katalin.bujtor@balatonimuzeum.hu www.balatonimuzeum.hu
Kiállítás a Magyar Festészet Napja alkalmából Keszthely Balatoni Múzeum, Múzeum u. 2 2012-10-14 2012-12-08 83/312-351 katalin.bujtor@balatonimuzeum.hu www.balatonimuzeum.hu