Csütörtök délben szélhiány miatt partra küldték a mezőnyt, adódott a lehetőség, hogy a kedvező szélre való várakozás közben a Windows Optimist EB eddig legeredményesebb magyar fiú és lány versenyzővel  interjú készüljön. Veenstra Csenge a 101 főt számláló lány mezőnyben pillanatnyilag a 20. helyen áll. Erőss Loránd pedig a 35. a 147 fiúversenyző között.

A 13 éves Veenstra Csenge öt éve vitorlázik a BS Fűzfő vitorlásklubban.

 

Hogyan kezdődött?

Fűzfőn lakunk és a házunkból szép a kilátás a Balatonra. Mindig láttam a vízen a kis Optimisteket. A bátyám kezdett vitorlázni, az ő példáját követtem.

Mit változtatott rajtad ez a sportág?

Sokkal jobban tudok koncentrálni és döntést hozni. A hajóban rengeteg mindenre kell figyelnem, korábban néha egy kicsit határozatlan voltam.

Hol szeretsz a legjobban vitorlázni?

Otthon, a fűzfői öbölben, déli szélben. Olyankor alakulnak ki ott olyan szép hullámok, amiken jól lehet gyakorolni.

Mi volt eddig a legnagyobb vitorlás kalandod?

Néhány éve Balatonfüreden, a magyar bajnokság alatt hatalmas vihar csapott le a tóra. Minden sötét lett, csapkodtak a villámok. Az edzőm éppen egy felborult hajót mentett, tudtam, elsősorban magamra számíthatok, össze kellett szednem magam. Lobogó vitorlával sikerült kiraumolnom a kikötőbe. Azt a látványt, azt az érzést sose fogom elfelejteni.

A vitorlázáson kívül mivel szeretsz még foglakozni?

Nagyon sokat rajzolok. Nem természet után, hanem inkább fura, színes, képzeletbeli dolgokat. Szívesen foglalkoznék valami ilyesmivel később is, de azt mondják, ebből nem lehet megélni.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

A tavalyi magyar bajnoki címemre. És remélem majd ennek az Európa-bajnokságnak a végeredményére...

 

Erőss Loránd 13 éves, négy éve vitorlázik, jelenleg a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyletben.

 

Miért kezdtél vitorlázni?

Apám is versenyzett fiatalkorában. Van is egy családi hajónk, egy Dragon. Magyarán beleszülettem ebbe a sportágba.

Mennyi időt töltesz vitorlázással?

Rengeteget. Idén már voltunk többször Olaszországban, Szlovéniában, Spanyolországban Palamosban - és az évnek még nincs vége. Ilyenkor kikérnek minket az iskolából, és a futamok után keményen tanulunk. Szerencsére az edzőm elég jó matematikából!

Melyik a kedvenc vitorlázó területed?

Balatonföldvár, a Spari környéke egy jó erős északiban. Fantasztikusak a hullámok itt ilyenkor.

Legnagyobb kalandod?

Horvátországban, Mali Losinjban egy nagyon durva szélben kimentünk edzeni. Hatalmas hullámok voltak, sokat lobogtattunk, hogy elkerüljük a borulást. Azóta is egymás közt minden erős szelet ahhoz a naphoz hasonlítunk.

A vitorlázás mellett milyen más sportot űzöl?

Teniszezem és wakeboardozom.

Eddigi legjobb eredményed?

Tavaly serdülő Optimistben magyar bajnok lettem. Ennél azonban nagyobbra tartom, hogy ugyanekkor az abszolút versenyben ezüstérmet nyertem, és csak egy ponttal maradtam le a bajnoktól.

Visy László