Már pénteken szorgos készülődés előzte meg az indulást a kikötőben, szélműszer szerelés, csapat megbeszélés...

Szombat reggel 6-ra tűztük ki a kezdést, mindenki kissé álmosan érkezik, hideg van, de szép lassan felveszi a csapat a tempót és jó ütemben, gyorsan elkészül a hajó. Indulás előtt egy utolsó eligazítás, posztok átbeszélése és végre indulunk. Rövid vonta után vitorlák fel és vitorlázás Füred felé, meglepően együtt mozog a trapéz, jól működnek a schottok és egész jó sebességet tudunk menni. A rajthoz közeledve fordulunk párat bemelegítésként és letalpaltunk. Itt volt idő enni, inni, kicsit felkészülni a hosszú versenyre. Átbeszéltük a taktikát, kik az ellenfelek és elindultunk vitorlázni.

 

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, rajtnál beragadtunk, összezártak előttünk, irány a tiszta szél, sebesség keresés. Kijöttünk a mezőnyből és szépen felvitorláztunk az élmezőnybe, Sirocco hatalmas magasságfölényben felettünk, Nautic 370-ekkel harcolunk. A Zamárdi előtti bóját a 10. hely körül vesszük. Nehéz menet következik sok fordulóval át a csövön Földvár felé. Nagyot versenyzünk a Paquita-val, közeledünk a Lillafüred-re. A nyugati medencébe érve code0 fel, gyorsulunk, de nagyon tompák vagyunk az éles menethez, magasságban megint sokat vesztünk, visszaelőz a Paquita, elmegy egy X-35-ös.

 

Földvár után irány a következő bója, feljövünk a negyedik helyre és ekkor döbbenünk rá, hogy behozhatatlan, több kilométeres előnyre tett szert a Sirocco. Bójavétel után  indulunk vissza a szoros irányába, nagyon lassan közeledünk a harmadik helyen vitorlázó Nauticra. A Sirocco már a komp magasságában jár és spinakkert húztak. Kisebb megbeszélés után genakker fel, nem áll ki, levételnél beúszik a hajó alá, halászunk. Pár percbe beletelt, mire összekaptuk magunkat és code0-at húzunk. Jó döntésnek bizonyult, előttünk totál szélcsend, szép csendben, méterről méterre ledolgozzuk a hatalmas hátrányunkat.

Visszaérve a keleti medencébe már mi vezetünk és folyamatosan nyúlunk el a többiektől, de megint eláll a szél és taktikai háború következik. Mögöttünk a szél összefúja a mezőnyt. Tihanyi partnál nagyon közel egy Melges vitorlázott nagyszerűen privát szélben, a Sirocco pedig indult a nyílt víz felé. Átmenetet választottunk, próbáltuk fogni mind a két hajót. Előttünk frissülés, egyértelmű, aki hamarabb beér a szélbe, az nyer. Mi kapjuk el elsőként a szelet, de mögöttünk közvetlenül jön a Melges. Páros verseny következik, egy libera és egy melges között. 500 méterrel a cél előtt elment előttünk a Melges, mindenki arcán lefagyott a mosoly, kicsit később halzolás és irány a Melges után. Ők genakker, mi code0, beérjük őket és pár taktikai manőver után visszaelőzzünk és elsőként haladunk át a célvonalon.

 

Bízunk benne, hogy sikerül a szezon végét eredményesen zárnunk és ezúton is szeretnénk megköszönni a taktikusunknak a szombati jól időzített döntéseket. Találkozunk a Következő hétvégén.

Hajrá Speedy. 

Nánási Balázs