De itt, Füreden, valami egészen mást találtunk. Találhattunk is, mert annak, ami jó, mindig hamar híre megy.

 

Szombatonként Balatonfüreden, a kemping melletti placcon kiváló minőségű termékeket, vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt, házi sajtot, kolbászt, mézet és hasonló termékeket kínálnak a termelők. Ha azt sem tudtad, hogy Tihany után Füreden, ráadásul a parton is működik már Biopiac, akkor örömmel adunk át két hírmorzsát is egyszerre.

Szóval a füredi biopiacon találtunk rá a Malackrumpli bisztróra. Ez a hely azért érdemel egy melegszívű ajánlást, hogy a fenti előítéletünket felváltsa az „ide már a jövő hétvégén el kell mennem" - gondolata. És mivel ezen a hétvégén itt lesz az ORC, a YS II-III és a Folkeboat Bajnokság is, hát leszünk itt egy páran, éhes-szájúak.

A Malackrumpli egyedülálló konyhája javarészt saját gazdaságukból származó alapanyagokból áll, a többi hozzávalót, biohalat, sajtokat, egyebeket pedig az itteni piacon árusító termelőktől vásárolják és használják fel ínycsiklandó ételeik elkészítéséhez. Étlapjuk egyszerű, mindössze egyoldalas és minden nap változik, mindig az éppen kapható friss alapanyagok szerint. A fogások rendkívül ízletesek, agyonfűszerezés és mindenféle adalékanyag nélkül; igazi gasztronómiai felüdülés az ízek terén.

Az előételek közül a kacsamájparfé viszi a prímet, a cukkini krémleves kéksajttal valamint a konfitált kacsacomb kecsketúrós sztrapacskával voltak a nagy kedvencek, de említhetnénk a harcsát kápia rizottóval vagy a konfitált oldalast lencsefőzelékkel (alattunk képen megcsodálhatod), esetleg a lassan sült tarját cukkinifőzelékkel.

 

Remélem, idáig is már mindenkinek összefutott a nyál a szájában. De a desszerteket se hagyjátok kóstolás nélkül, kíséretnek pedig a házi szörpöket és a kézműves sört semmiképpen sem szabad kihagyni.

Egyébként a tálalás ízléses és illik az ételekhez, viszont az asztalokról hiányzik a terítő, ami a helyet sokkal barátságosabbá tehetné. A külső megjelenés még tökéletlen, de dolgoznak rajta. A Malackrumpli szeptember 1.-én zárta a szezont, ezentúl már csak szombatonként a biopiac napján lesznek nyitva, ám Járosi Tamás és csapata ezekre az alkalmakra is készül rendszerint valamilyen meglepetéssel.

Szóval, ha valakinek a szombat a vásárnapja, ne menjen éhesen, előtte térjen be ide, lássa meg saját szemével és ízlelőbimbóival, hogyan reformálta meg a Malackrumpli a vásári bisztrók fogalmát, lakjon jól, és azután másképp látja majd a bevásárló listáját is, esetleg új receptekkel, ötletekkel gazdagíthatja otthoni konyháját is.De itt, Füreden, valami egészen mást találtunk. Találhattunk is, mert annak, ami jó, mindig hamar híre megy. 

 

Kövendi Eszter