Ugyanakkor, ha az eredménylistára néztek, adódik a kérdés, hogy végül vajon eredményes volt-e számunkra az EB szereplés? Erre a kérdésre azonban csak egyetlen választ adhatunk: igen, mindenképpen !!!

Nekem kormányosként és magának a hajónak is ez volt a 10. versenye a J24 osztályban. A Franciaországban hajózó csapat ebben az összeállításban először szállt vízre és versenyzett együtt! Az első három futamban olyan szélviszonyok között versenyeztünk, amely nem csak nekünk, de az EB legnagyobb sztárjainak is komoly nehézséget okoztak (konstans 20 csomó feletti kifújt szél és időnként 35-38 csomós befújások), bizony mindannyian megszenvedtünk vele.

Az El Niño csapat egy pontosan megtervezett menetrend szerint építkezik, annak érdekében, hogy a kitűzött ambiciózus célokat elérjük. Mindezek tükrében nagyon boldog és büszke vagyok, hogy számos új tapasztalattal és ismerettel gyarapodtunk olyan fontos területeken, mint a hajó beállítása és kezelése, illetve a csapatépítés és a csapatmunka. Sajnálom, hogy Magyarországról csak a mi hajónk vett részt a ezen EB-n, és remélem, hogy a 2016-os angliai Európa-bajnokságon már többetekkel is találkozni fogunk!

Az eredmények számunkra az idei versenysorozatban még másodlagosak. A tanulási fázis elején tartunk, de komoly léptekkel haladunk előre. Biztos vagyok benne, hogy a J24-es osztályban abszolút kezdőként kevés csapat mert volna egyáltalán rajthoz állni ezen az EB-n, vagy lett volna képes ilyen szélben felhúzni a spinnakert és meghalzolni vele.

Minden futamon végigmentünk, és bármilyen meglepő, rajtjaink jól, sokszor pedig egészen jól sikerültek. A tökéletes eredményhez ugyanakkor hiányzott még számunkra a tapasztalat és az összeszokott csapat, főleg ilyen körülmények között. A rajtnál elért jó pozíciónkat többnyire mindig tartani tudtuk, de azért a futam közben láttuk, hogy melyek azok a területeke, amelyeken még dolgoznunk kell. Az a tény, hogy van még hová fejlődnünk, csak további motiváció számunkra, hiszen a jövőben Európa legjobbjai között szeretnénk egyre jobb eredményeket elérni. Büszke vagyok arra, hogy a csapatommal együtt építjük a közös jövőnket a vitorlázásban, és a nemzetközi J24-es flottában többé már nem az „újoncok”-ként néznek ránk, hanem mi vagyunk „a Magyarok”!!! Megmondom őszintén, hogy ennek igazán örülök!

Természetesen ezen a nemzetközi rendezvényen a vitorlázás és a versenyzés mellett kapcsolatokat is építettünk és népszerűsítettük a 2015-ös magyar bajnokságot, illetve a 2017-es magyarországi EB-t. A legtöbb külföldi csapatnak sajnos nehézséget okoz, hogy idén a boltenhageni világbajnokság után közvetlenül eljöjjenek hozzánk a Balatonra versenyezni. Sok csapat számára hiányzik a szükséges pénzügyi háttér, illetve szűkös megmaradt szabadnapok száma is. Mindezek ellenére reméljük, hogy egy vagy akár több csapat is tiszteletét teszi nálunk idén, cserébe talán kicsit azért is, hogy az El Niño csapata minden fontos európai J24-es eseményen ott lesz ebben az évben is.

Alig értünk vissza Franciaországból, de máris megkezdtük a felkészülést a „Kieler Woche 2015” rendezvényre, amely a következő nemzetközi megmérettetésünk lesz. Holnap találkozik a csapat ismét a hajónál, a vitorlát és a felszerelést ellenőrizni, majd kedden, 23-án 18:00-kor elindulunk Kielbe.

Itt ragadnám meg az alkalmat arra is, hogy a megköszönjem a támogatásotokat, a Facebook megosztásokat, lájkokat, kommenteket, emaileket! Az egész csapatnak nagyon jól esett, nagyon köszönjük!

Természetesen néhány igazán érdekes ajánlatot is hoztam Nektek magammal Franciaországból, ezeket majd a következő emailben küldöm.

Az egész csapat nevében jó szelet, vagy ahogy mondani szoktam„Happy Sailing”-et kívánok mindenkinek,

Happy sailing,
Mike

A verseny oldala: www.j24euro2015.com