Az Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitóján elsőként a Nemzetközi J24-es Osztály elnöke, Chris Howell köszöntötte a versenyzőket és elmondta, hogy kiemelten fontos, hogy személyes jelenléttel támogassa és segítse a helyi rendező csapatot és az osztályt. Ezt követően a versenyt támogató Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András üdvözölte a résztvevőket. Őt Bóka István, Balatonfüred város polgármestere követte, aki város sport iránti elkötelezettségét hangsúlyozta. Böröcz István, a házigazda Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője üdvözlő szavai után Hercsel Erik a Magyar J24-es Osztályszövetség részéről kívánt jó versenyzést és kellemes időtöltést a vitorlázóknak.

A szerdai első versenynapon a versenyvezető, a dán Peter Lübeck a BYC tapasztalt rendezői csapatának támogatásával a trükkös balatoni szélviszonyok közepette két sikeres futammal zárták a napot.

Az első, eredetileg 10:00 órakor kezdődő futam, a változó és nem stabil szélviszonyok miatt végül 11:00-kor rajtolt el remek, 8-10 csomós DNY-i szélben, az első általános visszahívás után szigorított U lobogó alatt. Az első futamot az amerikai csapat, USA5352 az Amuse Bouche (Dammeier Kurt) nyerte, a második helyen a német GER5316 Hungriger Wolf (Fritz Meyer), míg a harmadik  a német GER5381 Schwere Jungs futott be. Az érvényes második futamra sokat kellett várni a versenyzőknek, hiszen a bíztatóan megélénkülő, 12-14 csomós ÉNY-i szélben rendezett 13:00 órakor rajtoló futamot 50 perc vitorlázás után a szinte teljesen leálló és elforduló szél miatt kénytelen volt érvénytelenítni a rendezőség. A parti halasztást követően délután fél ötkor szálltak újra vízre a csapatok, 6-10 csomós északi szélben végül sikeresen teljesítették a futamot. Az első a német ifi csapat, a GER3634 Fas Forward lett (Hannes Hess), a második a német GER5381 Schwere Jungs, míg a harmadik egy magyar egység, a HUN4796 iJroncat (Sallai Gábor).  A két futam után a német Schwere Jungs áll az élen Stefan Karsunke kormányzásával, a második helyen egy magyar egység, a Sallai Gábor kormányozta iJroncat várja a folytatást, míg a harmadik helyre a Headcase nevű ír csapat iratkozott fel Cillian Dickinson vezényletével.

A hosszú és fárasztó napot az Eb kiemelt támogatója a Quantum Sails futamok utáni Aprés Sailing sör partyja zárta. A második versenynapon 10:00 órakor tervezik az első futamot és ha a szélviszonyok engedik akár 4 futam is lehet.