A programot a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) és tavalyi szezonban Balaton átcsúszást kezdeményező Kardos Gábor hirdették meg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület támogatásával, egy január 15-re tervezett nagyszabású jégkarnevál előrendezvényeként, és a DN Jégvitorlások Magyar Bajnokság kísérő programjaként.

A szervezők célja, hogy minél többen megismerkedhessenek a jégsportokkal.
A jégvitorlások délelőtti rajtját nem sikerült megvalósítani a szélcsend miatt, viszont délutánra egy futam megrendezéséhez elegendő légmozgás alakult ki a versenyzők nagy örömére. Bár a jég vasárnapra visszafagyott, a köd és a szélcsend miatt ezen a napon már egyáltalán nem tudtak rajtot indítani és az Újévnyitó Átcsúszásként hirdetett program is elmaradt.

A szervezők a rendezvény keretében jelentették be Magyar Jégsport Liga megalakítását, ami a Kékszalag vitorlásverseny téli párjaként már a jövő szombaton meg akarja rendezni a Jégszalag nevű versenyt a tó déli és északi partja között az átcsúszóknak. Az elképzelések szerint a versenyen különböző kategóriájú jégvitorlásokkal, jégszörffel, kite-al, kitewing-el, korcsolyával, sífutással, hófutással, de akár bármilyen stílusú - akár WC ülőkéből készült - fakutyával is részt lehet venni, illetve az adott kategóriában a leggyorsabb visszatéréssel győzelmet lehet szerezni. Amennyiben a jéghelyzet erre nem is adna lehetőséget, a két part között megtartott kötélhúzó versenyt mindenképpen meg akarják tartani.

Ugyanakkor bejelentették, hogy amíg a hideg tart és a jég is megfelelő minőségű lesz, addig minden hétvégén jégvitorlás futamokat szeretnének indítani a sikeres Magyar Bajnokság megrendezésének érdekében.

 

Kapcsódó cikk: Egybeolvadnak a jégsportok?

További képek a galériában.