2014. június 21-én szombaton Balatonfüreden immár második alkalommal rendezték meg a nyílt vízi Európa-kupát. Bár a víz hidegebb volt az ideálisnál a fő gondot nem ez jelentette, hanem annak feltételezhető minősége. A verseny után hétfő délelőttre a mezőny legtöbb (szinte minden) tagja megbetegedett, vagy kórházba került. "Risztov Éva olimpiai bajnokunk még mindig a kórházban fekszik, infúzióra kötve, Gyurta Gergely Európa-bajnokot, a szombati, balatonfüredi nyílt vízi Európa-kupa férfi versenyének győztesét is a László-kórházban ápolták, de már otthon van, kimerülten alszik a cikk megírásának időpontjában, hétfő délelőtt. Fertőzött volt a Balaton vize" - áll az mno.hu cikkében.

Ugyanitt olvasható, hogy a Magyar Úszó Szövetség (a törvényi előírásoknak megfelelően) vizsgálta a víz minőségét a verseny előtt, de az ÁNTSZ mindent rendben talált.

Jelenleg nem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy volt-e/van-e fertőzés a Balatonban, és ha igen, akkor az milyen jellegű és mi okozta. Ezért azt sem lehet egyértelműen tudni, hogy ennek mekkora lehet a kiterjedése. Elképzelhető, hogy csak a Füred előtti vízterületet érinti, de nagyobb területet is érinthet.

Amint bővebb információ érkezik, arról haladéktalanul tájékoztatást adunk!

FRISSÍTÉS 06.23, 14:50:

A MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézeténél kérdésünkre elmondták, hogy a Balaton egyetlen más pontjáról sem tudnak megbetegedésről, illetve a tó általános biológiai állapota kiváló. A fertőzés hozzávetőleg 300 ember érintett, akik mind egy időben, és egy helyen tartózkodtak a vízben. Ebből az valószínűsíthető, hogy térben és időben lokális jelenségről van szó, tehát az általános halpusztuláshoz ennek vélhetően nincsen köze.

Az intézetnél azt is elmondták, hogy az ilyen jellegű esetek kivizsgálása az ÁNTSZ feladata, de őket eddig nem sikerült elérni, illetve bővebb tájékoztatatást sem adtak ki. A Limnológiai intézet munkatársa szerint ez azért lehet, mert jelenleg is vizsgálják, illetve tenyésztik azokat a mintákat, melyeket a helyszínen gyűjtöttek. A vizsgálatok befejeztével lehet majd biztosat állítani arról, hogy milyen fertőzéssel állunk szemben, és azt mi okozta.

Frissítés 06.23, 21:30:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményt adott ki, melyben egyértelműen kizárják, hogy a korábbi halpusztulás és az úszók megbetegedése között bármilyen összefüggés lenne. Jelenleg is folyik a minták elemzése és bizonyos információk szerint a környékbeli éttermeket is megvizsgálják. Holnapra ígértek bővebb tájékoztatást.

Frissítés 06.24, 16:08:

Kis László szövetségi kaptiány a nso.hu-n nyilatkozatában kizárta, hogy élelmiszer étkezés állhat a fetőzés mögött:

„Tavaly, amikor először rendeztük meg a Magyar úszás napját Füreden, ugyanezekkel a papírokkal rendelkeztünk, mégsem volt gond – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – Az Európai Úszószövetség két vezetője is megadta az engedélyt a rendezésre, egyébként velük együtt voltunk pénteken az obszervatóriumban, hogy megtudjuk, milyen időjárás várható szombaton. Azt tudjuk, hogy az úszók közül szinte mindenki máshol evett, vagyis valószínűleg nem ez okozta a betegségeket. Egyetlen közös tényező volt, mégpedig a víz.”

A vizsgálatnak egyelőre nincs hivatalos eredménye.

Frissítés 06.26, 10:45

HÍR24 infromációk:

"Az országos tisztifőorvos szerint feltételezhetően emberi ürülékből származó calicivírus okozhatta a Magyar Úszás Napján, Balatonfüreden történt megbetegedéseket.
Paller Judit erről szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón beszélt, hangsúlyozva, az ügy vizsgálata egyelőre nem zárult le, így pontosan nem tudni a fertőzés pontos forrását, ezért továbbra is elképzelhető, hogy a vírus egy a versenyre már megbetegedve érkező részvevőtől vagy valamilyen illegális szennyvízforrásból származik."

Paller Judit szerint továbbra is kizárható, hogy a halpusztulás és a megbetegedések között összefüggés lenne. A füredi eseten kívűl két megbetegedésről tudnak. Egy fonyódligeti táborban június 17-én 151 enyhe lefolyású, hasmenéssel járó megbetegedés történt, míg Zánkán 8 gyermeknél jelentkezett hasonló tünet. A Balaton vizét továbbra is kiváló állpotunak tartja a tisztifőorvos, aki hozzátette, hogy a hasonló vírusok a vízben csak nagyon rövid ideig, és igen lokalizáltan fertőznek.

A HÍR24 cikke ITT olvasható.