Immár hatodik alkalommal rendezi meg augusztus 23-án a Balatonlellei BL Bavaria Yachtclub a Porsche M5 – Audi Nagyhajós Regattát és VI. Bavaria Nagydíjat. A hagyománnyá vált versenyen először indulnak osztályként a Bavaria típusú hajók, melyek már az idei Kékszalagon is nagy sikereket arattak. Lange Péter, a Bavaria Yacht Magyarország ügyvezetője elmondta, nemcsak a vitorlázás szerelmeseinek szeretnének ismételten feledhetetlen élményt nyújtani, hanem azoknak is, akik a part biztonságában egyszerűen „csak” jól szeretnék érezni magukat. A remélhetőleg látványos verseny mellett olyan partnerek szolgáltatásaival találkozhatnak a Yachtclub területén belül, mint az Audi vagy a magyar autó-, és motorversenyzés fellegvára, a Hungaroring Sport Zrt. Az ételről és italról a házigazda Bavaria, míg zárásként a jó hangulatról Rakonczai Imre gondoskodik.

Ha nyár, akkor a vitorlázás hazai szerelmesei számára szinte kötelező a Balaton vizén való siklás. A Balatonlellei BL Bavaria Yachtclub vezetői pár évvel ezelőtt úgy gondolták, ebben az őshonos fák és növények övezte környezetben szeretnének a sportág legjobbjai illetve a vitorlázás elkötelezettjei számára egy olyan versenyt rendezni, ami rövidesen hagyománnyá válhat a magyar tengeren. Nos, a gondolatot tett követte, és a nemzetközi színvonalú komplexum – a Balaton egyik ékessége, ahol exkluzív környezet vár mintegy 160 hajót és legénységét 150 apartmanjában – immár a hatodik alkalommal láthatja vendégül a vitorlázás szerelmeseit: ugyanis augusztus 23-án kerül megrendezésre a Porsche M5 – Audi Nagyhajós Regatta és VI. Bavaria Nagydíj.

„A Bavaria Nagydíj idén már hatodszor hozza össze a Bavaria típusú hajók tulajdonosait egy fantasztikus hangulatú versenyre, ráadásul külön öröm számunkra, hogy immár külön osztályként állhatnak rajthoz a Bavaria vitorlásokkal versenyzők. Ráadásul a 2014-es Kékszalagon nem kevesebb, mint tíz BAV 32-es osztályban lévő hajó vet részt, és a verseny történetében először már külön értékelésre is sor került. Bízunk abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, és ismételten remek hangulatú versenyt rendezhetünk” – árulta el Lange Péter, a Bavaria Yacht Magyarország ügyvezetője.

A teljesítendő pályát a verseny reggelén jelölik ki a szervezők. A megmérettetés évről évre népszerűbbé vált, idén már most több mint 30 hajó legénysége jelezte a részvételét. Karsai Gábor, a BAV 32 osztálykapitánya úgy véli, kifejezetten jót tett a Bavaria-tulajdonosok versenyzési kedvének, hogy a kategória külön osztállyá válhatott.

„Ezzel a hajóval egyszerűen élmény versenyezni, ráadásul abszolút azonos feltételek mellett – súly, vitorla és hajóméret – mérhetik össze a tudásukat. Az előzetes felmérések alapján csak ebben a hajóosztályban meghaladjuk a tíz indulót, ami nagy eredmény újonc kategóriánkhoz képest. Ezen a versenyen most nem lesz külön műszaki ellenőrzés, azokat már idén, szúrópróbaszerűen elvégeztük. Természetesen én is rajthoz állok a csapatommal, és egy kapitány mi más célt tűzhetne ki maga elé, mint a győzelmet” – fogalmazott Karsai Gábor.

Természetesen a többi bavariás sem akar elmaradni a kapitánya mögött. Az idei Kékszalag BAV 32-es ezüstérmese sem a vert mezőnyben szeretne végezni.

„Nagyon szeretem a Bavaria 32 Cruiseremet, amely a Favonius névre hallgat. A méretei miatt nyaralóként is remekül funkcionál, ám arra is alkalmas, hogy a versenyzői hajlamomat kielégíthessem. Tavaly ugyanitt az abszolútban a harmadik lettem, idén a kategóriám másodikja a Kékszalagon, most a győzelemért bontok vitorlát” – jelentette ki Berkes Attila.

Mindenesetre abban biztos lehet, ellenfélben nem lesz hiánya. A harmadik éve rendszeresen versenyző, és az idei Kékszalagon szintén induló Blaskó Gergely ugyan most a családjával és nem a megszokott csapatával áll majd rajthoz.

„A Kékszalagon 17 órás idővel végeztem volna, ha az utolsó bójánál nem csapott volna le ránk a vihar. Ennek ellenére úgy értékelem, ez az eredmény nagyon jó, ráadásul életemben először indultam ezen a versenyen. Mindenképpen a dobogóra várom magunka eredmény, hiszen mind a versenyző csapatunk, mind pedig a hajónk jó állapotban várja a rajtot” – ecsetelte Blaskó Gergely.

Szintén a dobogóra állna augusztus 23-án Bedi Tibor is, aki a fiával vág neki a versenynek.

„Őszintén remélem, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor már az unokáim is csatlakoznak a csapatunkhoz. Tökéletesen elégedett vagyok a hajómmal, hiszen nemcsak túrázásra, hanem a versenyek kihívásaira is tökéletes választás. Igaz, nekem BAV 31-sem van, de ennek ellenére bízom abban, hogy nem szakad meg a két éve tartó sorozatom, és immár zsinórban harmadszor is dobogóra állhatok” – közölte Bedi Tibor.

És amíg a vízen zajlik a rendkívül értékes nyereményekért a nagy vitorláspárbaj, addig a parton egész nap egymást váltják a családi programok. Mégpedig a verseny támogatói segítségével. A Porsche M5 immár második éve névadója a nagydíjnak, és ezt a kapcsolatot a viadallal igencsak hosszú távra tervezik..

„Az Audi-márka mindig is arra törekedett, hogy a társadalmi szerepvállalásai mellett a prémium sportágakat is támogassa. Tavaly már névadói voltunk a Bavaria Nagydíjnak, és ezt annyira nem bántuk meg, hogy hosszú távra tervezünk a versennyel és a vitorlázással kapcsolatban. Cégünk ezúttal az új A3-as Cabriót mutatja majd be az érdeklődőknek, ám ezen kívül is lesz lenn néhány exkluzív modellünk, amit egy-egy tesztvezetésen minden érdeklődő kipróbálhat” – fogalmazott Szilasi Horváth Csaba értékesítési vezető, aki nem száll vízre, a partról drukkol a résztvevőknek.

A versenyben résztvevők családtagjai a kikötőhöz kapcsolódó homokos strandon, kültéri medencékben tölthetik el az időt, a gyermekek szórakozását játszótér, gyermekmedence és fantasztikus játékok biztosítják. Éppen a gyermekekre gondolt a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum, amely a tavalyi év után ismét ott lesz a BL Bavaria Yachtclub által szervezett eseményen.

„Egy komoly KRESZ-parkot építünk fel közvetlenül a part mellett, melyben a család valamennyi tagja megtalálhatja a kedvencét. Elektromos kisautók várják a legkisebbeket, a részeg szemüveg program segítségével mindenki kipróbálhatja, érzékszerveinket mennyire befolyásolhatja az alkohol, illetve kerékcsere-, verseny-, és biztonsági öv szimulátorokkal is kellemesen eltöltheti az időt. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a biztonságos közlekedés fontosságáról szóló üzenetünk, illetve a Tanpálya által összeállított gyermekprogramunk, a MiniRing is egyre szélesebb körben ismertté váljon” – mondta el Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki egyben a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője.


Részletes program:

Porsche M5 – Audi Nagyhajós Regatta és VI. Bavaria Nagydíj
Helyszín: Balatonlelle, BL Bavaria Yachtclub
Résztvevő hajóosztályok: YS I, YS II, YS III, BAV 32

2014. augusztus 22., péntek
16:00–21:00 Nevezés, regisztráció

2014. augusztus 23., szombat
07:30–09:00 Nevezés, regisztráció
09:00 Kormányos értekezlet
09:30 Kihajózás
10:00 Rajt
16:30 Befutási szintidő
18:00 Eredményhirdetés, díjkiosztó
19:00 Fellép Rakonczai Imre

Bővebb információ, jelentkezés: http://www.blbavaria.hu/