A 90-es években és azt követően Csopak és a klub vonzereje révén számos újabb család talált otthonra a Kerekedben, így a BKV-ból került át több vitorlás család (a vitorlásberkekben már jól ismert Hajdú, Hozmann, Kis-Szölgyémi, Lehoczky, és Zolnai családok). Később aztán a csopaki szőlők neves borászai is bekapcsolódtak a pezsgő klub életbe (így a Jásdi, Petrányi és Homola Pincészetek családjai).

Mára az említet családok gyerekei felnőttek, és önálló családos emberek lettek (háttérben a nagyszülőkkel). Többek között erre a bázisra épül a Kereked Ifjúsági Programja, amely az elmúlt években dinamikusan bővült, és jelenleg közel 25 leigazolt ifjúsági versenyzője van. A számításba vett klub kötődésű gyerekek száma alapján a közeljövőben programunk várhatóan eléri a 40, majd akár az 50 főt is (egy adott időpontban).
Ezen ifjúsági bázis vitorlásnevelését 2015-től 4 edzővel tervezzük, melyhez újabb edzőket keresünk.
Ifjúsági Programunk fő célja a klubtagság családjainak körében lévő gyerekekkel a vitorlázás megszerettetése, valamint egészséges közösségi klubszellem kialakítása klubunk közösségi bázisának fenntartása érdekében.

Jelenleg négy lépcsős Optimist bronz / Op ezüst / Op arany / és 420-as csoportos vitorlás nevelési rendszeren keresztül arra törekszünk, hogy a klub tagság gyermekeit a lehető legszélesebb körben bevonjuk (és bent tartsuk). Az Op bronz (táborok) és OP ezüst (verseny felkészítő) foglalkozások az alapok elsajátítását célozzák, míg az Op arany és 420-as csapataink már az érettebb pályaverseny vitorlázást.
Az Op arany csapatunk létszáma 2014. év végre már 14 hajó volt. Ennyi hajóval vettünk részt az augusztusi fűzfői Magyar Bajnokságon, és ez a szám a közeljövőben várhatóan eléri a 20 hajót, amihez már 2 edző foglalkoztatása lesz szükséges. Mindez ugyanakkor megteremti a többszintű edzésmunka lehetőségét is.

2014-ben kezdtük meg a Klub Program keretében szervezett 420-as csapatmunkát. Az 5 hajóból álló 420-as flottánk az egyik legnagyobb idehaza. A kétfős csapatban (kormányos és legénység) történő vitorlázás bár kétségtelenül nagy kihívás, de egyben egy sikeres csapat orientált klub alapjául is szolgál. Ennek megvalósulását klub tulajdonú hajóparkkal igyekszünk elősegíteni, amit aztán bérleti rendszerben tudunk szélesebb körben elérhetővé tenni. Az idei évben 420-as hajóosztályban Szilasi Fábián és Bonifert Péter egységünk országos bajnokok lettek.
A felnövő fiatalok pályáját nem szeretnénk félúton abbahagyni. A 420-as mellett így azon dolgozunk, hogy megteremtsük a 470-es hajóosztályban történő vitorlázás feltételeit (de már csak korlátozottabb körben). Ez a két testvér-hajóosztály kiválóan alkalmas arra, hogy felnőtt korukig, egészen a nagyhajós világig juttassuk el a gyerekeket. Nem utolsó sorban klubunk nagyhajós versenyflottáját is szeretnénk fiatalokkal megtölteni (Asso, 8mOD, Melges, Sudár, 30-as/50-es cirkáló).
30 éve hagyományosan május első hétvégéjén kerül megrendezésre a Kereked Ifjúsági Kupa, melyen minden ifjúsági hajóosztályt vendégül látunk. Versenyünk fontos ranglista és válogató verseny.

Általános elvárásaink az edzőktől:
Tiszteletben tartva klubunk azon alap célkitűzését, hogy „a klub tagság gyermekeit a lehető legszélesebb körben bevonjuk, és bent tartsuk” az OP Bronz, Op Ezüst és Op Arany I csoport edzőinkkel szemben a legfontosabb elvárás, hogy egy egészséges közösségi szemlélet mellett minél szélesebb réteggel megkedveltessék a vitorlás sportot (ezen a szinten az egyéni eredmények még másodlagosak). Edzői oldalról tehát elsősorban jó pedagógiai, kommunikációs és szervező készségre, valamint megbízhatóságra van szükség.
Az OP Arany II csoportba felkerüléshez már a gyerekeknek is meg kell küzdeniük, és egy egészséges versenyzői szintet megfutni. Itt a közösségi célok fenntartása mellett már az eredmények is nagyobb szerepet kaphatnak. Ennek megfelelően az OP Arany II edzővel szemben professzionálisabb elvárások is megfogalmazódnak. Edzői tapasztalatok, angol nyelvtudás, kishajós versenymúlt, jó pedagógiai érzék. Előnyt jelenthetnek a nemzetközi edzői- és versenytapasztalatok, középfokú edzői képzés és más sportágak ismerete.
A 420-as csapatainknál az optimistes tudásra alapozva először a kétszemélyes vitorlázás alapjait kell megtanítani, míg az eredmények a későbbi években kapnak fokozottabb szerepet. 470-es hajóosztályban már csak kiemelkedő eredmények esetén biztosítunk továbblépési lehetőséget. Ennek megfelelően tinédzser korosztállyal tapasztalatokkal rendelkező edzőkkel dolgozunk.

Általános elvárás az edzőtől, hogy kellő dingis vitorlás múlttal rendelkezzen, eredményekkel is igazolva azt. Rendelkezzen a vitorlázás oktatásához szükséges elméleti és gyakorlati ismerettel. Fő szempont azonban a „munkához” való hozzáállás, példás magaviselet klubon belül és kívül és a jó pedagógiai érzék. Előnyt jelent az utánpótlás és ifjúsági vitorlás edzői múlt, és szakirányú (edzői, testnevelő tanári, vagy TF) végzettség. A tavaszi munkakezdésig szükséges a kisgéphajó-vezetői (szolgálati) jogosítvány és motoros vezetői gyakorlat megszerzése.



Amit a Kereked nyújtani képes:
A Kereked Vitorlás Klub a Balaton egyik legpatinásabb Klubja, amely stabil tagsági működési és szervezeti alapjainak köszönhetően folyamatos fejlődésre képes. A tagság széles körű személyes érintettsége révén az Ifjúsági Programunk a klub által mind erkölcsi, mind anyagi értelemben jelentős mértékben támogatott. Az Ifjúsági Programban résztvevők szülei a gyerekek magas fokú iskolai oktatása mellett elkötelezettek a klub szellemű sport neveltetés iránt is.
A 2-16 éves korosztályban számításba vett közel 70 klub kötődésű gyerek révén a következő 10 évben biztosított a sikeres edzői munkához „az alapanyag”. Rendelkezésünkre állnak továbbá 30 gyerek edzéséhez szükséges edzőmotorosok, klub tulajdonú oktató- és versenyhajók (Op és 420-as hajóosztályokban).
Kerekedjetek fel Ti is Mi velünk!
Érdeklődés esetén, és/vagy további információért kérjük forduljon Weöres Botondhoz (M: 06 309 776 581, bweores@t-online.hu).

További képek ITT.