Mi is történt pontosan?

 

Az eddig versenyben lévő öt kihívót szabálymódosítási szavazásra kötelezte a címvédő. A szavazás a selejtezők és a döntő során használt hajók paramétereiről, illetve a selejtezők helyszínéről szólt. A szavazáson 3:2 arányban átment a címvédő javaslata, ami felháborodást és ellentámadást váltott ki az leszavazottak táborában. Ennek értelmében egy új, az AC 164 éves történetének legkisebb hajóosztályán fognak versenyezni. Nagyobb újdonság az, hogy a negyvennyolc láb hosszú és harminc láb széles katamaránnak a legtöbb eleme osztályazonos lesz (one design) és a tervezőknek csak a vízben vitt uszonyokra és a platform (az úszótestek és kereszthidak egysége) aerodinamikai kiegészítőire korlátozódik a mozgástere.

 

Divide e impera

 

Azaz oszd meg és uralkodj. A most bevezetett szabálymódosítás a költségracionalizálásról szól, címszavakban kisebb hajó, többnyire one-design elemekből, egy helyszínen zajló selejtezők és döntő. Talán nem is a költségcsökkentés miatt van panasza a szavazáson alulmaradt két szindikátusnak, hiszen ki ne örülne annak, ha kevesebbet kell költeni? Csakhogy pont ez a két szindikátus veszít a legtöbbet a változtatások bevezetésével.

 

Az ETNZ labilis lábakon álló költségvetését állami támogatás mentené meg, melynek alapfeltétele hogy Auckland-ben kerüljön megrendezésre az összes csapat részvételével zajló selejtező (a korábbi Louis Vuitton Cup). Érthető a pragmatikus feltétel, mivel az új-zélandi állam országimázsra költ és az aucklandi rendezés többezer látogatót vonzana majdnem két hónapon keresztül, míg a nemzeti csapat bermudai szereplése az adófizetők pénzének ennél sokkal kisebb megtérülését jelentené. A pénz szűkében lévő ETNZ a hajók méretének változtatását csak-csak elfogadta volna, de a helyszínváltozást nem. Sajnos nem választhattak, mert a kérdés úgy szólt, hogy AC62-es és Auckland, vagy 45-50 láb közötti hajó és Bermuda. Természetesen megfellebezték a szavazás eredményét.

Patrizio Bertelli   

A Luna Rossának ennél is több vesztenivalója volt, ők ugyanis nagyon korán nagyon jó tervezőgárdát szerződtetek, akik az elmúlt tíz hónapban teljes gőzzel az AC62-es fejlesztésén dolgoztak. A  szindikátus mögött álló Prada divatkonszern tulajdonosa szerint ezzel számszerűsítve nagyságrendileg húszmillió eurót kellene most lehúzniuk a csatornába. Megelégelték, hogy újabb kérdésben kényszerültek volna kompromisszumra - ráadásul egy olyan témában, ami egyszer már eldőlt - és bejelentették, hogy visszalépnek.


 Patrizio Bertelli és Max Sirena

A kisebb szindikátusok üdvözlik a döntést, mert ezáltal újraindul az óra, és sokkal szűkebb területre korlátozódik a csapatok tervezési mozgástere. Ezen felül a kisebb katamaránra kisebb létszámú legénység kell, a szállítmányozásban haszált negyvenlábas konténerekre bonthatóan sokkal egyszerűbb lesz a logisztika.

 

Ki kivel van?

 

A címvédő Oracle Team USA-t eddig két szindikátus kritizálta élesen, a most is ellenzékbe került Luna Rossa és ETNZ, ők több korábbi témában is azonos véleményen voltak. Azáltal, hogy az olasz szindikátus megelégelte a bizonytalanságot, az új-zélandiak magukra maradtak.

Patrizio Bertelli és Grant Dalton

A polarizálódás érdekessége az is, hogy egyedül a most ellenzékbe kerülő kihívók rendelkeznek America's Cup múlttal, a svéd Artemis San Franciscóban indult először, az angol Ben Ainslie Racing, illetve a francia Team France újonnan alakult szindikátusok. A franciák szokatlan jó viszonyt ápolnak a címvédőkkel, akik az eddigi tervezési adataikat osztották meg a büdzsé-előteremtésben nagyon lemaradt Team France-szal.

Franck Cammas Team France 

Generációváltás?

 

A jelen szabályváltoztatás szinte mindenkit megszólalásra késztetett, és markánsan eltérnek a két táborba tömörülők. A változtatásokat ellenző konzervatív csoport az America's Cup szellemiségét félti, tagjai többnyire az AC világából valók, így Bruno Troublé (egykori szkipper, a Louis Vuitton Cup szellemi atyja), illetve Bob Fisher (versenyvitorlázóból lett újságíró, több könyv szerzője, aki a hatvanas évek óta tudósít minden AC-ról). Szerintük ez a verseny más mint a többi, és a különlegességét pont az a komplexitás adta, amely miatt elérhetetlennek tűnik. A változtatásokat támogató csoport szószólói leginkább az értintett szindikátusok vezéregyéniségei, jellemzően olimpikon vitorlázók.


Ben Ainslie 

 

Az új szabályok bevezetésétől új csapatok jelentkezését reméli a szervező ACEA (America's Cup Event Authority), bár az új belépőkkel a mezőny számszerűen bővülhet.

 

 

Kronológia

  • 2013 október: az Oracle Team USA a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb visszatérésével (1-8-ról tudott egyenlíteni, majd 9-8-ra nyerni) megvédte az America's Cup-ot

 

  • 2014 június: megszületik a Protocol, a 35. AC részleteit magábafoglaló szabályzatgyűjtemény, melyben rögzítik az új, AC62-es hajó paramétereit

 

  • 2014 december a címvédő bejelenti, hogy a Bermudán rendezi a döntőt, míg a selejtezőket egy, legkésőbb 2015 február közepéig bejentett helyszínen

 

  • 2015 február: nyilvános bejelentés ugyan nem volt, a csapatokat arról tájékoztatták, hogy a selejtezőket Auckland-ben rendezik

 

  • 2015 március: a hónap végéig le kell adnia szavazatát minden csapatnak.

 

  • 2015 április elsején nyilvánosan bejelentik a szavazás eredményét és az új szabályokat
  • 2015 április másodikán a Luna Rossa Challenge bejelenti a visszalépését