Május első hetében öt segélykérő vitorláshajó fedélzetéről összesen 14 embert kellett kimenekíteni egy átfogó mentőakció keretében. A példásan szervezett műveletben a Ponta Delgada-i segélyközpont koordinálásában résztvettek az amerikai és portugál légierő és haditengerészet egységei, kereskedelmi hajók, egy fregatt és egy korház-hajó.

 

A videón látható akciót a portugál légierő mentőhelikoptere hajtótta végre és egy norvég lobogó alatt hajózó negyven-ötvenlábas vitorlás fedélzetéről négy főt menekítettek ki.

 

 

Az Azori szigetektől ötszáz mérföldre zajló mentőakció sajnos nem járt abszolút sikerrel: egy francia katamarán felborult, majd elsüllyedt és a két gyermekükkel utazó házaspárnak el kellett hagynia a fedélzetet. A helyszínre érkező kereskedelmi hajó ki tudta menekíteni a mentőtutajban lévő édesanyát és egyik gyermekét, a férjet és másik gyermeket elsodorták a hullámok. Hét és fél órával később megtalálták őket és mindenkit kimentettek a vízből, de a hatéves gyermek sajnos kihűlt a viharos tengerben töltött idő alatt.

 

Külön köszönet jár a polgári és katonai résztvevőknek, akik a mentőakcióban saját életüket is kockáztatva sietnek mások segítségére.