Az előversenyek alapján kiderült, hogy az idei szalag nagyon szoros lesz, de azt senki se gondolta volna, hogy a 3-5 km-es előnyt pár perc alatt ellépő hajók egymás sarkában fognak vitorlázni, majdnem a verseny teljes hossza alatt. Ebben egyedi lett a Kékszalag, ritka lehetőség volt a fotósoknak megörökíteni a Badacsonynál még együtt vitorlázó élmezőnyt. A visszaszámlálás Keszthelyig tartott, aki a visszafelé úton a leghamarabb kerül bele a Szigligeti-öbölbe és az ott várható frissebb szelekbe várhatóan jelentős előnyre tesz szert. Ez a svájci Safram Sailing Teamnek sikerült idén és innen ideális vonalon és technikai hiba nélkül vitorláztak a befutóig, az utánuk következő P50-esnek 15 percet adva.

Az élmezőny a tókerülés határait feszegeti, de tisztában vagyunk azzal, hogy akik a mezőny sokkal jelentősebb részét képviselik, ugyanezt teszik. Nagyon nagy tisztelettel fordulunk a klasszikus hajók felé és az összes osztályban zajló küzdelmet örömmel és élvezettel figyeljük. A teljesítményük, leadott energiájuk összességében jócskán túllépi az élen futók munkáját.

Biztos sokban köszönhető a kellemes strandidőnek is, de amennyi időnk volt a komoly odafigyelést igénylő verseny közben, láttuk, hogy nagyon sokan figyelik a Kékszalagot a partról, strandokról, mólókról és hajóikkal a pályajelek mellől. Köszönjük Mindenkinek a figyelmét és köszöntjük a vízre szállókat! Ezeken a napokon jelenlétükkel magasra emelték az esemény színvonalát! Külön gratulálunk a Magyar Vitorlás Szövetség teljes stábjának és segítőiknek, kiemelten Dr. Kollár Lajosnak és Holczhauser András uraknak, hogy a Kékszalag színvonala és az MVSZ sportszakmai törekvései az elmúlt pár évben nagyon látványosan fejlődtek. Gratulálunk minden sportszerűen és úriemberként vitorlázónak, valamint a pályát teljesítő egységnek! Külön üdvözöljük azokat a médiumokat, akik nem csak az élmezőnyben látnak és keresnek hírértéket, hanem a kalandkereső harcosokban is, akik a mezőny jelentős részét teszik ki.

Jövőre is itt leszünk a Fifty-Fifty-vel és igyekszünk elhódítani a Kékszalagot és a kupát, de addig még sok a dolgunk a csapattal. Nagyon biztatónak látjuk az MVSZ sikeres egyeztetését az európai tókerülő versenyek reprezentánsaival, ahol egy egységes sorozat megalkotásában kezdtek gondolkozni. Ez nekünk is új feladatokat adhat a jövőben.

Jó szelet, óvjátok a gyönyörű és tiszta Balatont!

Wild Joe Sailing Team
Fifty - Fifty katamarán legénysége

fotók: Pauger Carbon/Gémesi Jóka és Skyviewair.com Pethe Attila