De ne szaladjunk ennyire előre!

Idén első alkalommal került megrendezésre a Zamárdi Wind & Waves vitorlás hétvége, utólag elmondhatjuk nagy sikerrel. Szombati napra egy match race kupát terveztünk, vasárnapra pedig egy túraversenyt. A vitorlázást különféle parti programok színesítették, mint például a Halkolbász Lovagrand bemutatója vagy Zamárdi város grillpartija, de megtekinthető volt Bodor Péter világbajnokunk, versenymotorcsónakja is.

A match race futamok a Zamárdiban a Hethland VSZ üdülő előtti vízterületen kerültek megrendezésre. A rajtig tizenöt egység nevezett, hogy megmérettesse magát 470-es hajóosztályban. A nevezők között voltak kezdővitorlázók, családok, gyerekek, felnőttek, versenyzők, így örömmel mondhattuk, hogy amiért a versenyt létrehoztuk, sikerült!

A futamok 11 óra magasságában kezdődtek, három flottaversennyel, majd ezeket követte hét páros verseny. Ez az első tíz futam alapján jutott az egyenes kieséses rendszerbe a legjobb nyolc csapat. Innentől kettő győzelemig mentek a párharcok, párhuzamosan kettő pályán. Hatalmas szerencsénk volt az időjárással, ragyogó napsütésben és kellemes szélben vitorláztuk végig az egész napot.

A negyeddöntők már igazán komoly versenyeket hoztak, voltak párosok, ahol csupán centik döntöttek a továbbjutásról. A legszorosabb verseny egyértelműen a Tujder testvérek és a Galla Viki, Földházi Kriszti páros között alakult ki, ahol mind a kétszer csupán másodpercek döntöttek a lányok javára.

Majd jöttek az elődöntők, mind két pályán érezhető volt a feszültség, a győzni akarás. Az egyes pályán Galla Viki és Németh Zsófi által kormányzott hajó küzdött egymással a döntőbe jutásért, a másik oldalon pedig a Zamárdi Vizimentők, Dr. Nánási Ákossal a kormánynál és az Agresszív Kismalacok (Révi Barnabás, Erbszt Dávid) néztek egymással farkasszemet.

A döntőbe Németh Zsófi, Michaletzky Bálint és Dr. Nánási Ákos, Nánási Gréta párosok jutottak. Az elődöntő vesztesei egy ügyességi versennyel döntötték el egymás közt, kié lesz a harmadik hely. Az nyert, aki gyorsabban meg tud kötni egy palsteket :).

Majd következett a várva várt döntő, immáron az első három győzelemig. Az első futamot Ákosék nyerték, ám a második rajtjánál technikai problémájuk akadt, így hajót kellett cserélniük, ezt a futamot Zsófiék behúzták, 1:1. Az új hajó meghozta a szerencsét, 2:1 Ákoséknak, de Zsófiék megint egyenlítettek, 2:2. Jöhetett a mindent eldöntő ütközet. Kiélezett csatában, de az első Zamárdi Wind & Waves Match Race Kupa győztes párosa Németh Zsófi és Michaletzky Bálint lett.

Másnap reggel 11 órakor indult el a mezőny a Zamárdi-Tihany-Széplak-Zamárdi útvonalon. A rajtot legjobban Szepesi Anna, Horváth Dori Villő kapta el 420-assal. A rajt után nem sokkal élre állt a Nacra Infusion (Seres Gábor, Kósa Tamás), amely innentől csak növelte előnyét az egytestű hajókkal szemben, és kevesebb mint egy óra alatt abszolút első helyen teljesítette a távot. Egytestű hajók között komoly küzdelem alakult ki az első helyért. A tihanyi bóját Hegedűs Hanna, Nánási Dorottya 470-es páros vette az első helyen, őket követte Révi Barnabás, Erbszt Dávid szintén 470-essel.

Széplakig igazán változatos szél nehezítette a körülményeket, Hannáék megtartották első helyüket és fokozatosan növelték előnyüket az üldözőkkel szemben. A második helyre Mátay László kormányozta 25-ös jolle küzdötte fel magát, mögöttük nagy csatákat vívtak a 420-as és 470-es egységek. A széplaki bójára vitorlázva egy erős befújás felborította az élen haladó párost. A lányok hősiesen küzdöttek a hajó visszaállításával a hideg vízben, de sokadik sikertelen próbálkozás után kénytelenek voltak feladni a versenyt.

Innentől kezdve magabiztos vitorlázással az Álmom nevű 25-ös jolle futott be első helyen az egytestű hajók között, míg az ezüstérmet vasárnap is Dr. Nánási Ákos vezette 470-es szerezte meg.

Harmadik helyen nagy bravúrral Szepesi Anna, Horváth Dori Villő 420-as páros érkezett meg, akik az abszolút bronzérem mellé, még begyűjtötték a kategória első, legjobb női csapat és a legjobb női kormányos díjat is.

Dobogósok

Match Race (szombat):

  1. Németh Zsófi, Michaletzky Bálint

  2. Dr. Nánási Ákos, Nánási Gréta

  3. Révi Barnabás, Erbszt Dávid

Túraverseny egytestű (vasárnap):

  1. Mátay László, Mátay Ákos, Geszti Sándor

  2. Dr. Nánási Ákos, Nánási Gréta

  3. Szepesi Anna, Horváth Dori Villő

Gratulálunk a résztvevőknek! Jövőre újra találkozunk!