A versenyek versenykiírása és versenyutasításairól már hírt adtunk (itt), így olvasóink már értesülhettek a három önálló verseny részleteiről, így arról is, hogy a nagyon népszerű hagyományőrző IV. Svert Kupa – DELL túraverseny, és az idén másodszor megrendezésre kerülő Svert Kupa- NaturZitrone pályaversenyek mellett a szervezők ritkaságszámba menő Svert Kupa – Ifjúsági túraversennyel bővülnek.  Ez utóbbiról a Porthole hasábjain részletesebben is írtunk már (itt).

 

Ez is volt….

2015-ben az újjáélesztéskor még azon izgultunk, hogy az akkor 67 nevező hajóval rajtoló versenyt, nehogy megint csak pár évszázad múlva rendezzék meg: „Remélem, szakítva a hagyományokkal, ez a verseny nem csak évszázadonként egyszer kerül megrendezésre. Szeretnék indulni a következőn is”- írta akkor Gerő András a Porthole oldalán. Ezzel a hagyománnyal szakítva a szervezők 2016-ban is megrendezték a II. Svert Kupa túraversenyt, ahol az előző – egyébként is szép számú – nevezést megduplázva, már 122 hajó indult Zamárdi partjainál. Ekkor már az egy és két testű svertes hajók igen sokszínű kavalkádja hajózott a Balaton vízén. Ékes bizonyítékul szolgálva a Svert Kupa által, hogy nem csak nagy és komoly vitorláskikötővel rendelkező Balaton-parti településeken lehet sikeres és népszerű regattát szervezni. Igaz a Svert Kupa nem csupán ebben számított úttörőnek, a verseny kommunikációja is kitűnik a regatták sorából, csak úgy, mint a versenyző centrikus szervezés. 2017-ben a szervezők az igényeket felmérve úgy döntöttek a túraversenyt követő napon egy teljesen új pályaversenyt is indítanak Zamárdiban, a Balaton ekkor két napon keresztül nagyon erős szelet zúdított a versenyek nyakába, amely sok halasztást túlélve az akkori hétvégi több versenytől eltérően végül is elrajtolt. Ekkor a rossz időjárás ellenére 184 nevezés érkezett a két versenyre.

 

Idén ez lesz… 

Úgy látszik a Balaton az új Ifjúsági túraversennyel bővülve visszafogadta kegyeibe a versenyeket, hiszen a most hétvégére a tavalyival ellentétben nem jósolnak viharos szelet, sőt meleg nyárias időjárásról regélnek a meteorológiai oldalak.

A versenyek túl vannak az online előnevezési szakaszon és az első rövidebb előnevezési napon, most hétvégén a versenyek előtti, azaz augusztus 10-i pénteken lehet majd 12.00 – 20.00 óra közt a helyszínen (Zamárdi, Bácskai utcai kikötő) még nevezni, illetve a túraverseny előtt, azaz augusztus 11-én reggel 07.00-08.00 óra közt. Tehát a legnagyobb aktivitású nevezési napig még párat kell aludni, hiszen 10-én pénteken lesz, de az előnevezés lezárulásával arra voltunk kíváncsiak mire számítanak a  szervezők, lesz-e újabb nevezési rekord? 

A Mátay Lacitól megtudtuk, hogy a vasárnapi Svert Kupa – NaturZitrone pályaversenyek nevezései már most a rekordot döntöttek, hiszen eddig online és előnevezési napon közel 70 hajó nevezett rájuk. A nevezők elég vegyes egy és kéttestű hajóosztályokat képviselnek, így biztosan több hajóosztály győztest tudnak önállóan, tárgynyereményekkel díjazva értékelni. ( A Svert Kupákon hagyomány, hogy a versenyeken mindegyikén az egy és kéttestű svertes hajók, mint összevontban, mind pedig hajóosztályonként külön értékelésben és díjazásban részesülnek). A szombati Svert Kupa – DELL túraverseny is az előnevezési és online nevezés tekintetében már rekordot döntött, így várhatóan a személyes nevezési nap után megdől a versenyre eddig legtöbbnek számító 147 hajó nevezési száma is. Az újonc Ifjúsági túraversenyre nevezésnél természetesen nincs mihez hasonlítani a nevezési aktivitást, de a szervezők egyelőre úgy látják a várakozásoknak megfelelően alakul és biztosan lesz a fiatalabb korcsoportban is egy és kéttestű vitorlázók közül, aki a DELL értékes gammer szettjeit hazai viheti.

Elárulták azt is a szervezők a közös versenyzői vacsorára az eddigi legnagyobb mennyiséget rendelték meg, az étel mellé járó sört biztosító Heineken is a napokban küld erősítést Zamárdiba, egyre jobban fogynak a szervezők által mobil móló telepítéssel biztosítandó ingyenes vendéghelyek és parkolási lehetőségek is. Amelyeket a befizetett nevezést követően lehet, sőt kell, igényelni a verseny szervezői telefonokon (+36 70 552 1832) és e-mailen (svertkupa@gmail.com ) a szervezőktől.  Ezekről részleteket olvasóink a www.svertkupa.hu oldalon olvashatnak.

A versenyekre jellemző rendkívül értékes tárgynyereményekről és alacsony nevezési díjaikról pedig már részletesebben írtunk előző cikkünkben (itt).

Tehát:

Bővebb infó honlapunkon versenykiírások ,versenyutasítások itt: 
www.svertkupa.hu
Túraverseny fb oldala: https://goo.gl/2eN8t6
Pályaversenyek FB oldala: https://goo.gl/iRqSCG
Vitorlázók FB csoportja itt: https://goo.gl/SgxHpH
A versenyek esemény oldalára feliratkozás itt:https://goo.gl/FZyWe1
Rólatok itt (képek): https://goo.gl/P93QwX
Rólatok itt (képek): https://goo.gl/n6MJjB
és itt: https://goo.gl/akgX1A
meg sok minden itt: https://goo.gl/N3tgfK
A Balaton legrégebbi ma is aktív vitorlásversenyének történetéről itt:https://goo.gl/dWkbD8
Elérhetőségeink itt: https://goo.gl/SccYHi

Videók korábbi versenyekről itt:

2017: https://goo.gl/DBwcTH
2016: https://goo.gl/YvxQhb
2015: https://goo.gl/CnKdEd

Pár nap és meglátjuk megdől-e a nevezési rekord Zamárdiban.