Így jutottunk el a rajtig

A verseny előtti pénteki kánikula után, azt már 12-én, szombat reggel látni lehetett, hogy az előrejelzések kivételesen – még ha nem is pontosan – jól saccolták az erős szelet, így a 10.00 órai rajt nem tartható a Svert Kupa – DELL túraverseny számára. Délután 14.00 órakor a versenyrendezőség úgy ítélte meg – helyesen – hogy a szél aznap már nem fog alább hagyni, így vasárnapra halasztott. Vasárnap reggel még úgy tűnt, hogy a rajt ha kis halasztással is, de 11-13 óra közt esetleg teljesíthető, de  a meteorológia várakozásával ellentétben a 15-20 csomóval zúgó alapszélnél kétszer erősebb lökések később csillapodtak csak és a méretes hullámok is aggasztóak voltak a részben kishajós mezőnynek. A versenyrendezőség - a versenyvezető, Holló Dániel többszöri nyíltvízi szélmérése után - ezért döntött úgy, hogy a Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny és a Svert Kupa – NaturZitrone pályaversenyek összes nevezett hajója egy rövidített túrapályán kap lehetőséget vasárnap délután 15.00 órai rajttal.

A versenyekre online és helyszíni nevezéssel összesen 184 (109 TV és 73 PV) nevezés érkezett be a két versenyre összesen, amely a rendkívül rossz időjárási előrejelzések mellett egy nagyon szép szám.  Ugyanakkor a pénteki helyszíni nevezési napon már látható volt, hogy a részvételi kedv az egyre biztosabbra vehető vihar okán alábbhagyott, s nemcsak a nevezési aktivitás esett vissza, hanem a már beérkezett nevezések közül nem mindenki kíván ténylegesen el is rajtolni a versenyeken.

A szombatra tervezett – és rendkívül jó hangulatban meg is tartott - közös versenyzői vacsorán még több mint 350-en vettek részt a Zamárdi kikötőben, de az elszántak száma is csökkent, ahogy jött az újabb halasztás és közeledtünk a hétvége utolsó délutánjához. Végül 37 hajó legénysége tudta kivárni a rajtot, akik sikeresen teljesítették is a versenyt. Igaz, a csökkenő, de még így is erős szél és a megmaradó nagy hullámok miatt nekik egy igazán mozgalmas és gyors verseny lett a végén a III. Svert Kupa. Az első katamarán 30 perc alatt ért be, az utolsó egység 1 óra 39 perc alatt teljesítette a Svert Kupa pályáját.

A kitartóak és a legjobbak

A vasárnap 19 órakor a kikötőben megtartott díjátadón sok helyezettnek gratulálhatott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere, a verseny fővédnöke. A 2017. évi Svert Kupát Gond Gergely kormányos nyerte Major Gábor, Gond Balázs legénységgel. Flaar 18-as hajójukkal ők voltak a leggyorsabbak az egytestű hajók közt, így ők nyerték a DELL XPS 13 2:1-ben gépet. Míg a külön értékelt többtestű kategóriában Nacra F20 carbon fedélzetén Diószegi Zoltán és Székely András győzött, akik szintén gazdagabbak lettek egy DELL utrabookkal.  A különdíjak is gazdára találtak legjobb női kormányos Virág Flóra lett, a legidősebb kormányos Hermann Pál, a legfiatalabb versenyző Mangliár Kinga és Osskó Boglárka. A legeredményesebb klasszikus hajó az Offroad, legénysége: Nagy Dániel, Vígh Máté, Gaál Balázs, ők kapták a Dr. Margó György vándordíjat. Zamárdi legjobbja Diószegi Zoltán és Székely András, az Ezüstpart legjobbja pedig az Offroad legénysége lett.


Összevont jolle 5 méterig kategóriában a legjobbak Valkó András és Bánk Szimonetta lettek, Összevont jolle 5-7 méterig kategóriában pedig a Svert Kupát is megnyerő Gond Gergely és legénysége lett az első. Összevont jolle 7 méter felett kategória  legjobbjai Sövény Bálint és legénysége; Sövény Pál Gábor, Sövény András, Sövény Gergely Máté, Kalmár Lilla Anna lett az első, 15-ös jolle kategóriában Maningár Zoltán és legénysége; Mangliár Kinga, Pándi Zoltán győzedelmeskedtek.

25-ös jolle hajóosztályban az Offroad legénysége lett a legjobb, Kalózban Papp Béla és Tóth Zsuzsanna a Jennyvel. Katamarán 18 lábig osztályt Virág Flóra és Jankovics Gábor nyerte, míg a kéttestű 18 láb felettit Diószegi Zoltán és Székely András. A DC20 hajóosztály legjobbja pedig László Mátyás és legénysége, Sótonyi Zoltán lettek a Rex Ventus fedélzetén küzdve a hullámokkal.


Díjözön

A versenyrendezőség az Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny és a Svert Kupa - NaturZitrone pályaversenyek futam összevonása okán úgy döntött, hogy a 2017-es évben nem csak az első helyezettek részesülnek tárgynyereményben az adott osztályon belül hanem az érmeszerzők mindegyike.  Ezért köszönet támogatóinknak, akik a rengeteg értékes tárgynyereményt adták és a versenyszervezést is lehetővé tették. Azaz a DELL Magyarországnak, a Heineken Hungária Zrt-nek , és termékcsaládjuknak a NatuZitrone brandnek. Továbbá a Wellis Magyarország, a Sió- Eckes Kft, az Andreas STIHL Kft., Wellesteyn, a Zimek, ClearWater és Zamárdi Önkormányzata, továbbá a Pécsinger Pincészet és a Vízvonal hajósbolt díjainak. Köszönjük az internet kapcsolatot a T-Systemsnek és médiatámogatást a Rádió1 és a Porthole.hu csapatának, valamint a Világjáró Magazinnak. Köszönet a Totel-nek az online nevezését is lehetővé tevő svertkupa.hu oldalért és annak üzemeltetéséért.

Támogatónk a Heineken Hungária Zrt, pedig a kitartást és sportszeretet értékelve külön díjazta a versenyt teljesítő összes hajót és legénységét egy – egy tálca NaturZitrone termékkel, függetlenül a hajó elért eredményétől, ez a gesztus igen népszerű volt az összes versenyző közt.

A Balaton legrégebbi ma is aktív versenye

1929. augusztus 12-én, egy verőfényes nyári napon vitorlások gyülekeztek Zamárdi partjainál. A már akkor is népszerű fürdőzőhely közönsége a partról figyelve csodálhatta meg a gyönyörű hajókat, köztük a kor leggyorsabbjai közé számító 22-es Binnenjollékat.

A Balatonzamárdi Fürdőegyesület felkérésére, a Balatoni Yacht Club rendezésében az első Svert Kupa mezőnye sorakozott fel a rajtvonalnál, hogy kiderüljön, ki a legjobb a kis merülésű hajók közül Zamárdi vizein. A remek 22-es fahajók, hírnevükhöz méltóan jól szerepeltek, az első helyen is egy ilyen vitorlás futott be a célba, Dr. Margó György kormányzásával. A kor szokásinak megfelelően a győztes hajó kormányosa egy kis réztáblát vehetett át, rajta a helyezéssel és verseny dátumával. Ez aztán a vitorlást díszítette, hogy mindenki láthassa az elért eredményeket. A 22-es versenyjollék nem csak a Svert Kupán szerepeltek jól, 7 évvel később a Kékszalagon is egy ilyen hajó győzedelmeskedett, s címét a következő tókerülőn is megvédte.

Az 1929. augusztus 12-én Zamárdiban rajtolt első Svert Kupa tradícióját követve a Svert Kupa Zamárdi jelenleg a Balaton legrégebbi ma is aktív vitorlásversenye. Az 2015-ös újjáélesztés olyan jól sikerült, hogy abban az évben 67 hajó nevezett és teljesítette a versenyt, míg a 2016-ban 122 nevezés volt és 112 hajó ért be a célba. Az első két évben, csak egy versenyre nevezhettek a vitorlázás szerelmesei. Idén összesen 182 nevezés érkezett be a Svert Kupa versenyekre, a rossz idő és a folyamatos rajthalasztásnak köszönhetően ebből ténylegesen 37 hajó teljesítette végül a versenyt. Tehát a rossz idő ellenére is kiderült, hogy vitorlásberkeken belül a Svert Kupa egyre népszerűbb.  

A Svert Kupa amatőr vitorlás versenyként éledt újjá, annál is inkább mert 1929-ben annak is indult. A versenyen egy és többtestű svertes hajók vehetnek részt, amatőr és profi vitorlázók közül egyaránt. A versenyek célja a vitorlázás népszerűsítése és a sportra ösztönzés. A versenyszervezők a 2017-ben is minden részvevőtől - immáron harmadik alkalommal - úgy köszöntek el, hogy jövőre veletek ugyanitt!