A 2015-ben sikeresen újjáélesztett, színvonalas és népszerű Svert Kupa túraverseny szervezői az elmúlt években kihasználva a verseny sikerét újabb és újabb önálló versenyeket indítottak. Így lesz ez idén is. Ezért a IV. Svert Kupa - DELL túraversenye, a II. Svert Kupa - NaturZitrone pályaversenyek augusztus 11. és 12.  rajtjai mellett hagyomány teremtő céllal elindítják útjára a Svert Kupa - Ifjúsági túraversenyt is.  Az ifjúsági verseny önálló pályán külön rajttal 2018. augusztus 11.-én 10.30 órakor indul. Az MVSZ által felkínált szakmai és eszköz támogatásával, de a Svert Kupa Vitorlás Egyesület szervezésében, létrejövő amatőr ifjúsági túraverseny hiánypótló lehet a hazai vitorláséletben, hiszen a szövetség által szervezett Kékpántlikán kívül nem sok túrapályán mérheti össze tudását a feltörekvő generáció. A szervezők célja, csakúgy, mint a Svert Kupa más versenyein, a vitorlázás népszerűsítése, a vitorlássportra ösztönzés, a már "bevált recept" alapján. Bízva az új célcsoport, új versenyének hosszú távú sikerében.

Kik jöhetnek és hogyan?

Az már megjelent versenykiírások és versenyutasítások szerint a résztvevő hajóosztályok: 420, Laser Radial Ifjúsági, Laser 4,7, Laser Pico, 29er, Optimist, RS Feva, Cadet, Összevont jolle 5 méterig, illetve - külön értékelésben - többtestű, maximum 18 láb hosszú hajók (2 csoportban értékelve: 12 lábig, és 12 láb felett). A népszerű hajóosztályoknál külön osztály értékeléssel. A részletek a Svert Kupa honlapján a http://svertkupa.hu/versenykiiras oldalon.

Elindult a kedvezményes online nevezés is, amely a Svert Kupákra amúgy is jellemző alacsony nevezési díjakból ad további kedvezményt augusztus 03. délig történő érvényes nevezés mellett. Ez szintén a Svert Kupa oldalán a http://svertkupa.hu/nevezes alatt található meg. Természetesen van lehetőség helyszíni nevezésekre is 2018.08.05. (vasárnap) 13.00-17.00 és 2018.10. (péntek) 14.00-20.00 valamint a verseny napján 08. 11. -én szombaton 07.00 - 08.00 -ig  Zamárdiban a Bácskai utcai kikötőben a versenyirodán.

A versenyzőknek, csak úgy mint a másik két verseny résztvevőinek, jár a közös versenyzői vacsora, továbbá ingyenes (de maximált) vendéghely, a sólyázási lehetőséggel együtt,- szintén maximált - hajó és hajószállító járműveknek biztosított ingyenes parkoló, amelyeket a nevezési díjak magában foglalnak. A parton tartózkodó hozzátartozóknak, szurkolónak, pedig a verseny szponzorai által szervezett programok és a Zamárdi három kilométeres reprezentatív, ingyenes nagystrandja (melynek a közepén található a kishajós kikötő) kínál kikapcsolódást az ünnepélyes díjátadóig.

Svert Kupa a Balaton legrégebbi, ma is aktív versenye

A Svert Kupa versenyt 1929-ben rendezték meg itt nagy sikerrel. A hagyomány 2015-ben sikeresen újjáéledt. Így a verseny a Balaton legrégebbi ma is aktív vitorlásversenye. 2015-ben 67 hajó indult a Svert Kupáért 2016-ban már 122 nevező hajóval, azaz a második alkalomra a létszámuk majdnem megkétszereződött. 2017-ben pedig a viharos szeles hétvége ellenére 184 nevezés érkezett és végül erős, de vitorlázható szélben a verseny is elrajtolt. A szervezők azt remélik, hogy folytatva a "hagyományt" a Svert Kupák népszerűsége tovább növekszik és ugyanígy sikeres lesz az új Ifjúsági túraverseny is. Hiszen az amatőr versenyek célja: a balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás, mint vitorlássport népszerűsítése ezáltal az egészséges életmódra ösztönzés. Egyben az 1929-ben első alkalommal megrendezett Svert Kupa sikeres újjáélesztését követően, annak hagyományőrző folytatása a Zamárdi menti vizeken. Amatőr versenyként a részvételhez MVSZ Kékkönyv nem kell.

Díjak és remények

A 2018. augusztus 11. 10.30 órakor rajtoló Svert Kupa Ifjúsági túraverseny fődíja a DELL legújabb Alienware vezeték nélküli gamer headsetje lesz, míg a verseny többi szponzora biztosítja a indulási számát tekintve népszerűbb hajóosztályonkénti értékelésekhez is a legjobbak tárgynyereményeit.

A IV. Svert Kupa vitorlás versenyek hétvégéje tehát 2018. augusztus 10-11-12-én lesz. Svert Kupa - DELL túraverseny 2018. augusztus 11. szombaton, külön versenyként Svert Kupa - Ifjúsági túraverseny szintén 2018. augusztus 11. szombaton lesz. A Svert Kupa- MVSZ Jolle25 ranglistaverseny szintén augusztus 11-én, szombaton a DELL túraversennyel párhuzamosan. A Svert Kupa - NaturZitrone pályaversenyek 2018. augusztus 12. vasárnap kerülnek megrendezésre. Tehát, írjátok be már most naptárba augusztus második hétvégéjén a Svert Kupa Zamárdiban téged is vár!

A 2018 évi Svert Kupa- DELL túraverseny fődíjai: a prémium többszázezer forint értékű DELL XPS13 ultrabook (egytestű) került kiosztásra és egy másik DELL ultrabook (kéttestű) a külön értékelt katamarán szekció győztesének járt. A NaturZitrone pályaversenyek résztvevői a Heineken tárgynyereményeit kapják. A népszerűbb hajóosztályok és különdíj győztesek pedig további támogatónk nyereményeinek örülhetnek az ünnepélyes díjátadón. Írtuk az ifjúsági túraversenyek abszolút győztesei egy és kéttestű kategóriában szintén értékes tárgynyereményeket kapnak és mindhárom versenyzői részt vehetnek a közös versenyzői vacsorán is természetesen.

Az 1929-es indulással a Svert Kupa a Balaton legrégebbi - ma is aktív - vitorlásversenye, amely a hiánypótló ifjúsági túraverseny indításával az "öreglány" legöregebb versenyébe szeretnék bevonni a hazai vitorlázás jövőjének alapját adó ifjúsági korcsoportot is. A szervezők bíznak benne, hogy a vitorlás iskolák tehetséges amatőr vitorlázói, a hazai utánpótlást adó egyesületek hajószakosztályok tagjai és a vitorlázás iránt érdeklődő ifjúság, egyaránt részt vesz a versenyen. Ezzel újabb sikeres hagyományt teremtve a hazai vitorláséletben, Zamárdi partjainál. 

Zamárdi, 2018. július 10.

Svert Kupa Vitorlás Egyesület - www.svertkupa.hu

Ps: Kiegészítő információk az anyaghoz:

Bővebb infó honlapunkon versenykiírások , versenyutasítások és az online nevezés is itt : 
www.svertkupa.hu
Túraverseny fb oldala: https://goo.gl/2eN8t6
Pályaversenyek FB oldala: https://goo.gl/iRqSCG
Vitorlázók FB csoportja itt: https://goo.gl/SgxHpH
A versenyek esemény oldalára feliratkozás itt:https://goo.gl/FZyWe1
Rólunk itt (képek): https://goo.gl/P93QwX
Rólatok itt (képek): https://goo.gl/n6MJjB
és itt: https://goo.gl/akgX1A
meg sok minden itt: https://goo.gl/N3tgfK
A Balaton legrégebbi ma is aktív vitorlásversenyének történetéről itt:https://goo.gl/dWkbD8
Elérhetőségeink itt: https://goo.gl/SccYHi

Videók:

2017: https://goo.gl/DBwcTH
2016: https://goo.gl/YvxQhb
2015: https://goo.gl/CnKdEd