A reggeli készülődésnél még volt némi fuvallat. A rajtnál még vitorlákkal kerülgették egymást a hajók. Volt is mit kerülgetni, hiszen 84 egység sorakozott fel a rajthoz, köztük 8 folkeboot! Ez a létszám abszolút értékben is becsületes, de egy novemberi (a folkésokat leszámítva) tét nélküli hobbyversenytől kifejezetten nagyon szép eredmény. Ez nyilván köszönhető a szép időnek és a 9 éves múltnak amivel lassan ez a verseny is felírja magát a „kihagyhatatlan” események sorába.

Nem végeztem különösebb kutatásokat de valahogy az az érzésem, hogy egyre tovább tart a nyár. Az elmúlt években novemberben még abszolút vitorlázható idő volt. Úgy értem, hogy nem síruhás, túlélőfelszereléses, expedícióvitorlázás, hanem kellemes későőszi napsütéses idő. Az is igaz, hogy a tavasz meg mintha egyre később akarna megjönni, és májusban még olyan cudar idő tud lenni, mintha sose lenne nyár. Na de elkalandoztam. 

Szóval a rajtnál még kerülgettük egymást, majd a rajt időpillanatával párhuzamosan elállt a szél. Nem úgy állt el, mint egy kellemes nyári délutánon, amikor valami azért csak teng leng erről arról. Úgy állt el, ahogy csak egy novemberi szmogriadós szélcsend tud állni. Ilyenkor elkezdődik az idegek harca. Párduc léptek a fedélzeten, de az is csak akkor ha süllyed a hajó. Minden egyéb esetben kötelező a mozdulatlanság. Na jó ha elfogy a sör, akkor valaki !EGY! valaki lemehet a kajütbe. Lehetőleg a legkönnyebb. így centizgették egymást a hajók 3 óráig, ami a verseny limitideje. Nem lehet sokáig húzni, hiszen 4 után már sötétedik és sokaknak még haza is kell érnie valahogyan.

Csak a pályarövidítésnek köszönhető, hogy néhány hajó ha vitorlázásnak nem is nevezhető, de azért eredményesnek számító módon valamilyen láthatatlan áramlatok hátán átlépte Aligánál a befutó vonalát.

A helyzetet jól szemlélteti, hogy a 84 nevezett hajóból 39 teljesítette a rövidített távot. Ami a folkék idei utolsó ranglistaversenyét illeti, Kövendi Dénes nagy rutinnal és egy csipetnyi csodával 39. helyen vitte be a Slim Jimet, ezzel az osztályban egyedül neki sikerült eredményesen teljesítenie a Kenese-Aliga távot (4 óra alatt).

A versenyt abszolútban egyébként a Nekem8 (8mOD) nyerte, második lett a Nagymágus (E30) és harmadik a Puro Contento (J-105). Már ebből az első három helyezésből is látszik, hogy ha valami itt nem érvényesült az a papírforma. De ez most így sikerült.

A BFYC-ben tartott eredményhirdetésre sokan már nem jöttek el, hiszen nekiindultak a hazaútnak. Nem szívesen írom ezt le, de felszolgált estebéd tekintetében biztosan nem maradtak le semmiről. Többen szóvá is tették, hogy a húskészítményt csak nyomokban tartalmazó túlfőtt krumpliszerű massza mire alkalmas és mire nem. 

Ez persze nem von le semmit a verseny értékéből. Jó, hogy már 9 éve mindig van Dér Kupa. Jó hogy egyre tovább tart a szezon, és jó, hogy ilyen sok hajósban van még lelkesedés novemberben is.

Szinte biztos vagyok benne, hogy jövőre is lesz Dér Kupa november első hétvégéjén, szóval érdemes már most beírni ceruzával a naptárba. Mégiscsak jobb így befejezni a szezont, akár fúj a szél akár nem.

Eredmények ITT

További képek ITT, ITT és ITT.