A következő néhány tipp segítségével zökkenőmentes lehet a szezonkezdet:

Amikor a hajót felkészítjük a télre, ne feledkezzünk meg a vitorlákról sem. 4 fő szempontot vegyünk figyelembe, amikor a vitorlák téli tárolását tervezzük.

  1. Mérjük/méressük fel a vitorlák jelenlegi állapotát
  2. Tisztítás, szárítás
  3. Gondoljuk át, szükséges-e valamilyen módosítás a meglévő vitorlákon?
  4. Hol, és hogyan tároljuk a vitorlákat?

1. Vitorlák állapota

A szezon végeztével itt az ideje alaposabban átvizsgálni a vitorláinkat, hogy aztán tavasszal ne a vitorla javíttatásával teljenek a vitorlázásra szánt órák, napok. Az a tapasztalatunk, hogy a szezonban előforduló javítások nagy része olyan hiba, amely egy szezonvégi átvizsgálás során észrevehető, és a téli időszak alatt kényelmesen javítható lett volna.

2. por, kosz, nedvesség

A por és a kosz nem csak rosszul néznek ki, de rövidítik is a vitorla élettartamát. A homok és az egyéb lerakódások kidörzsölik és károsítják a vitorla anyagának szálait. Ez nem okoz azonnali, érezhető károsodást, de nagymértékben csökkenti az anyag élettartamát.

 Ha tengeren vitorlázunk a sóval is számolnunk kell!

A só szintén kidörzsöli és károsítja a vitorla anyagának szálait. És persze vonzza a párát. A vitorlák a nedvesség és meleg hatására penészednek. A penész persze nem feltétlenül okoz szerkezeti károsodást a vitorlánkon, de kinek hiányzik egy Jackson Pollack mű a kitekert genuájára?

Soha ne tegyük el a vitorláinkat nedvesen, ha kicsit is nedves, szárítsuk meg!

3. Átalakítások

Szükséges még egy reffsorr, átmenő latni, esetleg stagreiteres fockról betekerhetőre alakítaná a már meglévőt, mert fejlesztette a hajóját? Ideje a vitorlán lecserélni a koptatókat, mert új veret került az árbocra, vagy csak, mert elhasználódtak? Ezeket a módosításokat a téli szezon alatt minden idegeskedés nélkül el lehet végeztetni, így a javítás nem vesz el értékes időt a vízen töltött időszakból, amikor tavasszal már alig várjuk, hogy újra vitorlázhassunk!

 4. Vitorlák tárolása

A vitorlákat olyan helyen kell tárolni, ahol védve van nedvességtől, extrém hőmérsékletektől, és a rágcsálóktól. Ezen körülmények bármelyike a vitorlák tönkremeneteléhez vezethet.

 

Az előző bekezdésben említettük a pára káros hatásait, de legalább ennyire rongálja a laminátumokat a szélsőséges hőmérséklet, a fagy is. A túl magas hőmérséklet pedig a dacron vitorlák keményedéséhez vezet, rideggé válnak és könnyebben sérülnek.

Az egerek, rágcsálók, egyéb kártevők előszeretettel költöznek be a feltekert vitorlákba, melyek tágas védett fészekként ideális választás számukra a tél átvészeléséhez. Az összetekert vitorlát megrágják, rengeteg kis lyukat, mocskot és ürüléket hagyva maguk mögött. Ezeket nem lehetetlen eltávolítani a vitorláról, de az egészségünkre  ártalmas, illetve a szemünknek sem tesz jót, egy agyonlyuggatott, foltokkal teli vitorlát nézni egész szezonban.

 A rovarok, pókok is szívesen költöznek a vitorlákba. Ezek jóval kevesebb kárt okoznak, de senkinek sem hiányzik az soklábúak kilakoltatása a szezon elején, a maguk után hagyott piszokról, nem is beszélve.

 A vitorlák tárolásának legjobb módja, ha felakasztjuk őket a plafonra, így egyik oldala sem érintkezik semmivel. A polcra rakás is jó megoldás lehet, azonban figyeljünk rá, hogy a zsák szája semmiképpen se nézzen a fal felé! Így egyrészt jobban szellőzik a vitorla, másrészt kicsit megnehezítjük a kártevők bejutását. Ha biztosra megyünk, egy ultrahangos rágcsáló riasztót is érdemes telepíteni a helységbe.

Vannak olyan vitorlakereskedők, loftok, amelyek a szakszerű téli tárolást pár ezer forintért vállalják, így a fent említettekre nem lesz gondunk, és az átnézés is benne van a tárolás árában.

 Akár az otthoni tárolást választjuk, akár egy műhelyt bízunk meg vele, a fenti pár tipp segít, hogy vitorlái készen álljanak a következő szezonra.

 David Simmons/Pécsváradi Ákos

Quantum Sails Hungary

Service Manager

pakos@quantumsails.hu

00-36-30-833-1221