Mérjük fel vitorláink állapotát!

A szezon vége a legjobb időszak arra, hogy felmérjük, milyen állapotban vannak vitorláink, esetleg milyen javításra, módosításra szorulnak.

Fotózás

Ha még nem csomagoltuk el hajónkat télire, érdemes egy napsütéses napot arra szánni, hogy befotózzuk a vitorla profilját menet közben. Húzzuk fel teljesen, és negyedszélben, helyesen beállítva körülbelül középről, a csúcsa felé irányítva lőjünk pár képet a vitorláról. Jegyezzük fel, pontosan milyen körülmények között történt a fotózás – minél több információval tudunk szolgálni a vitorlavarrónak, ő annál pontosabban fogja látni, hogyan lehetne javítani a vitorlán a jobb teljesítmény érdekében. Legyen egy mappánk minden vitorlánkról, amiben összegyűjtjük róla az évek során készített képeket!

Felmérés

A vitorlák rendszeres felmérése szezon elején és végén váljon szokásunkká, ha eddig még nem volt az! Ezáltal meggyőződhetünk róla, mennyit nyúltak, hogyan változott a formájuk az eltelt idő alatt.

Ellenőrzés

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a vitorla karbantartására az, ha beadjuk a vitorlavarró műhelybe. A szakavatott szemek még a számunkra láthatatlan szálszakadásokat is kiszúrják, és képesek kezelni a helyzetet, még mielőtt nagyobb (és költségesebb) lenne a baj. Ha úgy döntünk, hogy mégis inkább mi állunk neki az ellenőrzésnek és van is a kiterítéshez elegendő helyünk, akkor vizsgáljuk át a vitorla minden egyes négyzetcentiméterét. Ellenőrizzük a varrásokat, nézzük át az elsőélt, hátsóél varrásait, keressünk az élszalag mellett repedéseket, gyengüléseket amiket egy-egy lobogtatás okozhat és különös figyelmet fordítsunk a sarokerősítések varrásaira. Ezután nézzük át a vitorla felületét, keressünk karcolásokat, apró lyukakat, szakadásokat. Ha laminált vitorlánk van, vizsgáljuk meg nem váltak-e el egymástól valahol a rétegek(főleg a hátsóél mentén, és a latniknál), alaposan nézzük át, mert a laminált vitorláknál egy apró lyukból is könnyen lehet nagyobb szakadás a későbbiekben.

Ez után jöhet a hardware! Stágreiteres elsőéleknél tipikus veszélyforrás, a stagreiterek kopása ezeket a fel, le húzáskor a drótkötél jelentősen igénybe vesz, idővel ezek ki rágódnak, elvesztik terhelhetőségüket.

Ha találtunk problémát, ideje felkeresnünk egy vitorlajavító műhelyt. Annak érdekében hogy, vitorláink a legjobb teljesítményt nyújtsák, tanácsos szakemberekre bízni a javítást!

Miután átnéztük a vitorlát, számba vettük a talált hibákat, lehet arra jutunk hogy át kell szabni a régit, vagy egy teljesen újat érdemes inkább venni, vagy az is lehet, hogy észleltük hiányzik még egy vitorla a készletből. Bármi is legyen az alapos átvizsgálás vége, érdemes időben gondolkodni és még a tavaszi rohanás előtt egyeztetni a szakemberekkel a lehetőségekről! Minél előbb beadjuk, megrendeljük, annál hamarabb megkapjuk – ne halogassuk tavaszig, amikor mindenki más is észbe kap, és hosszú sorok állnak a műhely előtt!

Vitorlajavítás, -módosítás

A vitorlákat szezonon kívül javítsuk és módosítsuk, így tavasszal már a menetre kész felszerelésünkkel szállhatunk vízre. A szezon alatt szükséges javítások nagy része elkerülhető lett volna az alapos téli szervízeléssel. Jobb, ha vitorlánk decemberben pihen a műhelyben, mintha értékes júliusi hétvégéket kell kihagynunk ezért!

Van egy régi vitorlánk, ami kezdi elveszíteni a formáját? Mielőtt újat vásárolunk, érdemes utánajárni, nem lehet-e valahogy új életet lehelni a régi vászonba. Ha alapvetően jó állapotban van könnyen lehet, hogy egy kis ráncfelvarással újra versenyképes állapotba kerülhet, ez pedig olcsóbb, mintha újat vennénk.

Vitorlatárolás

Sok mindent megteszünk azért, hogy hajónk biztonságban vészelje át a téli hónapokat, tegyük meg ugyanezt vitorlánkért is!

A vitorlák tárolására alkalmas hely páramentes, nem ingadozik túlságosan a hőmérséklet, és nincsenek kártevők a közelben – ezek közül bármelyik tönkre teheti vitorlánkat viszonylag rövid időn belül. A pára penészfoltokat eredményezhet, a hőmérséklet-ingadozás a laminálást roncsolja. A túl magas hőmérséklet is káros, ettől képes deformálódni a vitorla. Az egerek és a patkányok szeretnek összetekert vitorlákban fészkelni – védett, kényelmes ágyikóra lelnek bennük, csak éppen lyukakat és ürüléket hagynak maguk után, amit nem csak nehéz letakarítani, de fertőző is lehet az ember számára. A rovarok és pókok is szívesen telepednek meg vitorlánk rétegei között. Bár lényegesen kevesebb kárt okoznak, mint a rágcsálók, mégsem túl lelkesítő, hogy amikor tavasszal kitekerjük a vitorlát, egy egész bogárgyűjtemény szalad világgá belőle.

A legjobb, ha vitorlánkat feltekerve egy polcon tároljuk úgy, hogy a zsák nyitott fele nem a fal felé néz. Így átjárja a levegő, és nehezebben jutnak bele a kártevők is. Ha a rágcsálókat mindenképpen szeretnénk távol tartani, egy ultrahangos berendezés csodákat művelhet.

Kezdjük el tervezni a következő szezont!

Ahelyett, hogy a nyár elmúltán keseregnénk, ideje elkezdeni tervezni a 2017-es szezon menetrendjét! Hívjuk össze csapatunkat, és ünnepeljük meg együtt a sikeres idényt, és ha már úgyis együtt vagyunk, beszéljük meg, jövőre milyen versenyen szeretnénk részt venni, esetleg szeretnénk-e külföldre utazni. Állítsunk fel egy sorrendet, kinek melyik esemény fontos, és kezdjük el a szervezést. Az erre fordított idő és energia gyógyírt jelenthet a téli napok vitorlázástalan ridegsége ellen is…

Ha egy nagyobb kalandot tervezünk a következőre évre, kezdjünk el szállást, kikötőhelyet keresni, kérdezősködjünk az ismerősöknél, gyűjtsünk tőlük tanácsokat. Nézzük át vitorlás leltárunkat, hogy minden szükséges felszerelés megvan-e például hajónk szállításához, vagy a helyi időjárási körülményekhez. Ha úgy gondoljuk, új vitorlára van szükségünk, adjuk le a megrendelést minél előbb, nehogy emiatt kelljen kapkodnunk majd az utazás előtti utolsó pillanatokban. Jó alkalom ez arra, hogy magát a hajót is átnézzük, milyen formában van!

Kérjünk segítséget!

Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, szakmai tanácsra lenne szükségünk, ne féljünk a Quantum Sails csapatához fordulni kérdéseinkkel! Azért vannak itt, hogy segítsenek nekünk, legyen szó tanácsról, javításról vagy új vitorláról, bennük megbízhatsz!

Quantum Sails Hungary

8230 Balatonfüred, Zsigmond utca 12.

www.quantumsails.hu

Előrendelési kedvezményeink még 1 hónapig érvényesek!

Bővebb információ: rmiklos@quantumsails.com

Téli tárolás és vitorla felmérés: pakos@quantumsails.hu