Tartsuk távol a naptól, ha nem használjuk!

Bármilyen ironikus, a vitorlák egyik legnagyobb ellensége a napsütés. Vitorlázás közben elkerülhetetlen, hogy érje az UV-sugárzás, de ha nem használjuk, mindenképp óvjuk ettől! Ha betekerős vitorláink vannak, akkor elég őket betekerni, ha nem, akkor tegyük el őket árnyékba.

Léteznek már külön megoldások is az UV-védelemre: például a vitorlára felvarrt UV álló anyagból készülő alsó- és hátsóél védelem vagy a lazy jackek segítenek, hogy biztonságban tudjuk az anyagot a pusztító sugarak elől. Ez az elején ugyan plusz befektetést igényel, higgyük el, hogy hosszútávon megtérül.

Bár elérhetők már UV-védelemmel kezelt vitorlaanyagok is, a valóságban ezek védelme nem tart örökké. A vitorlákat érő napfénytől függően egy idő után lekopik és csalfa biztonságérzetünk miatt több kárt okoz végül a nap, mint hinnénk – így, ha ilyen vitorlánk van, ugyanúgy óvnunk kell!

Tartsuk tisztán a vitorlákat!

Bár a só miatt a Balatonon nem kell aggódnunk, ne higgyük, hogy vitorlánkat sosem kell lemosnunk! Ha a tengervíz maró hatása nem is éri, egyéb piszkok és lepedékek hasonlóan károsítják hosszú távon. Így egy szezonban párszor locsoljuk le slaggal vitorlánkat és hagyjuk a szabad levegőn megszáradni, hogy az anyag tovább megtartsa alakját, tartósságát.

Extra tipp: ha a vitorlán található ablak már teljesen funkcióját vesztette a vízkőtől, egy kevés ecettel újra átlátszóvá tehetjük!

 

Zsákoljuk be!

Nem véletlenül kapunk vitorlazsákot új szerzeményeinkhez! Van más funkciója is, mint hogy a gyártó logója még egy helyen feltűnhessen: a legegyszerűbben úgy vigyázhatunk vitorlánkra, ha minden alkalommal gondosan összetekerjük vagy -hajtogatjuk és betesszük a zsákjába. Ez megvédi esőtől, naptól és a mechanikai sérülések egy részétől is. Ha vitorlazsákunk már kissé lestrapált, lyukas, elromlott a zipzárja, vigyük el ezt is a vitorlavarróhoz, hogy minél tovább óvhassuk vele hajónk motorját.

Figyeljünk rá, hogy a bezsákolt vitorlákat is biztonságos helyre tegyük: legyen a hely hűvös, de nem fagyos, száraz levegőjű és rágcsálóktól, bogaraktól mentes.

Hajtogassuk helyesen!

Macerás dolog egy fárasztó versenynap után tisztességesen elpakolni a vitorlákat, a tartósságuk szempontjából létfontosságú, hogy összeszedjük minden erőnket és szánjunk még erre plusz negyedórát. A könnyű spi anyag ugyan hamar kirúgja magát, de egy grósz vagy fock vitorla sokkal érzékenyebb a gyűrődésekre. A vitorla anyagától függően hajtogassuk vagy tekerjük fel – kérjük ki a szakember tanácsát, hogyan a legkíméletesebb! Ha hajtogatjuk a vitorlát, figyeljünk arra, hogy néha cseréljünk oldalt, nehogy a hajtások mentén a ráncok túlságosan elmélyüljenek.

 


Rendszeresen vizsgáljuk át!

Érdemes szezononként pár alkalommal egy sima, száraz helyen kiterítenünk vitorlánkat és alaposan átvizsgálni minden négyzetcentiméterét, hogy az apró hibákat mielőbb felfedezzük. Egyrészt ezeket javítani még sokkal olcsóbb, másrészt a nagy vitorlasérülések sokszor visszavezethetők ezekre a kicsi, elhanyagolt szakadásokra, lyukacskákra. Ha nem bízunk saját szemünkben, hívjunk el szakembert, aki átnézi velünk. Sok fej- és pénztárcafájást spórolhatunk meg az idejében felfedezett problémák orvosolásával!

Figyeljünk a kiálló élekre!

Ha futtattuk már végig ujjunkat egy veret, csiga élén a hajón tudjuk, hogy ezeknek bizony éles lehet a szélük. Még olyan elsőre ártalmatlannak tűnő elemek, mint egy vantni vagy a korlát széle is kárt tehet vitorlánkban, ha rendszeresen súrlódik rajta például a fordulók során. Ezeket az éleket érdemes levédenünk a hajón: egy darab extra spinakkeranyaggal vagy szigszalaggal, esetleg a külön erre a célra kifejlesztett protektív ragasztószalagokkal és tapaszokkal könnyű dolgunk lesz – a Quantum Sails műhelyében például számos megoldást tudnak ezekre.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk!

Hallottunk valami új, tuti vitorlavédő módszert a kikötőben? Ellestünk valamit egy Youtube videóból, de nem tudjuk működne-e nálunk is? Vagy egyszerűen csak többre vagyunk kíváncsiak? A Quantum Sails szakembereihez bármikor bizalommal fordulhatunk, ha kérdésünk van, dilemmába kerültünk vitorlánkkal kapcsolatban. A balatonfüredi Quantum Loft mellett már a Hajógyári Kikötőben, a Quantum Shopban is a vitorlázók rendelkezésére állnak szakembereink!

 

Quantum Sails Hungary / Quantum Loft

Balatonfüred, Zsigmond utca 12.

Quantum Shop

Hajógyári Kikötő, Balatonfüred Tihanyi műút 1.