1. Nézesd át a vitorláidat!

Ha átnézeted a vitorláidat, akkor nem csak az elszakadt varrásokat és a megfáradt szövést csípheted el még időben, de más olyan problémát is, ami hosszú távon tönkreteheti a vásznaidat. Például, ha az elsőélen szakadt a varrás, lehet, hogy túlságosan megtéped a felhúzó kötelet, ha meg a spinakker hasán vannak extra fodrok, lehet, hogy a legénység mindig ugyanott kapaszkodik a vitorlába levételkor.

Ha minden évben gondoskodsz arról, hogy az apró hibákat is kijavíttasd az idősebb vásznakon, vitorláid élettartama egészen biztosan megnő.

2. Szabasd át a vitorlákat néhány év használat után!

Minden vitorla nyúlik, és a sok használattól idővel elveszti az alakját. Ha úgy érzed, hogy tompább vagy, esetleg nincs sebességed vagy akár csak nehezebb kormányozni a hajód, nem kell azonnal új vitorlát venned. A legtöbb vitorlázó nem is tudja, hogy egy régebbi vitorlát akár át is lehet szabatni. Persze nem lesz olyan, mint újkorában, de azért egy jó 90%-os teljesítményt még így is elvárhatsz tőle évekig anélkül, hogy vagyonokat költenél rá.

Ha szívesen segítenéd a vitorlavarrók munkáját, vigyél magaddal fotókat a vitorlád eredeti alakjáról. A legjobb, ha minden évben lefotózod a vitorlákat, így kiválóan nyomon lehet követni az alakjuk változását.

3. Szakemberekkel javíttasd a vitorlákat!

Ha például a spinakker beakad a vantnifeszítőbe, természetes, hogy azon nyomban megragasztod, de ez nem jelenti azt, hogy minden rendben és el is lehet feledkezni a sérülésről. Ha nem csináltatod meg hozzáértő szakemberekkel a szakadt vitorláidat, a legközelebbi használatnál akár sokkal nagyobb is lehet a kár és ezzel a javítás ára is.

4. Ellenőrizd az állókötélzet beállítását!

Ha az állókötélzet nincs rendesen beállítva a hajón, az befolyásolja a vitorlák teljesítményét is. Szóval mielőtt mindent a vitorládra fognál és újat csináltatnál, ellenőriztesd le, lehetőség szerint egy profi riggerrel, hogy nem a hajóbeállítás okozza-e a problémákat. Ez főleg azokon a túrahajókon fontos, ahol nem állítgatják az állókötélzetet olyan gyakran, mint a versenyhajókon.

5. Csináltass kiegészítőket a vitorládhoz!

Van néhány jó kiegészítő, mely meghosszabbíthatja vitorlád életét, mint például a szálingvédő, vagy az UV takaró és a reff szemek is. Kérdezd meg a vitorlakészítődet, hogy ő mit javasol, mivel óvhatnád meg vitorláid állagát. Ezek segítenek megfelelően gondoskodni vitorláidról és évekkel meghosszabbítják élettartamát.

6. Ne csak a vitorlákat nézd!

Ahhoz, hogy a vitorláidból tényleg a legtöbbet hozhasd ki, az egész hajódnak rendben kell lennie. Természetesen nem minden hajó egyforma, de bizonyos felszerelések segítségével azért lehet csökkenteni a sérülések esélyét. A fockroller például megvédi az orrvitorlát, ha a legénység még kezdő, vagy túl kevesen vagytok a hajón. Bizonyos esetekben a betekerhető grósz is nagy segítség lehet.

Természetesen minden felszerelésnek jól kell működnie, hiszen szétázott kötelek, rozsdás csörlők, ragadós sínek és törött csigák mind-mind veszélyeztetik vitorláid épségét. Ezért kérd profik segítségét és nézzétek át együtt a hajód – a tavasz tökéletes időszak erre!

Végül pedig ne mondj le régi, szeretett vitorláidról csak azért, mert öregszenek és befolyásolják a hajód sebességét. Beszélj inkább a vitorlavarróddal az imént felsorolt lehetőségekről, mielőtt megrendelnél egy vadonatúj szettet. Ha mégis új vitorlák vásárlása mellett döntenél, akkor pedig jól gondold át előre, hogy mivel tudnád az élettartamukat meghosszabbítani, hogy minél tovább szolgálják hajódat és szenvedéllyel űzött hobbidat.