Bár a megfelelő legénység, a manőverek és a navigációs készségek is fontosak, mégis, egy átfogó és alapos átvizsgálás legalább minden szezon elején és végén kötelező teendő, de érdemes a hosszabb utak előtt is elvégezni, nehogy a nyílt vízen érjen minket meglepetés.

Írjunk listát!

Szedjük össze, hogy a hajónk egyes részei milyen gyakran igényelnek átvizsgálást. Ami biztosan rendszeres ellenőrzést kíván:

  • kormánykerék
  • felhúzók
  • csörlők
  • tömítések és illesztések
  • vitorlák
  • shottok
  • mechanikus és elektromos műszerek

Vegyük sorra, mit mikor érdemes ellenőrizni! Bizonyos részeket csak darun, vagy parton lehet megvizsgálni, ezek sürgősebbek szezon elején, míg más problémák a vízről is kiválóan orvosolhatók.

Vitorlák

A vitorlák tekintetében tudomásul kell vennünk, hogy alakjuk idővel változik. Ezért érdemes bizonyos rendszerességgel fotókat készítenünk róla, hogy dokumentáljuk a változást – majd ezeket vitorlakészítőnkkel átnézve kisebb ráncfelvarrásokkal meghosszabbíthatjuk az élettartamát, növelhetjük a teljesítményét.

 

Szintén kritikus az időtállóság szempontjából, hogy hogyan viseljük vitorlánk gondját használat után. Sokkal tovább fogja bírni a gyűrődést, ha helyesen összehajtogatva, száraz, tiszta helyen tároljuk őket, amikor nem használjuk. Ha a fedélzeten tároljuk, egy párátlanító segíthet.

Mindez nem csak a versenyvitorlák esetében fontos, hiszen a túravitorlázás során is törekedünk az élvezetes, gyors hajózásra – ebben pedig a megfelelő bánásmód segít nekünk.

Merevkötélzet, veretek, kötelek

A állókötélzet átvizsgálása már csak biztonsági szempontból is alapvető kérdés, ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérdezzünk meg egy szakembert!

Ezek után nézzünk körül a fedélzeten: veretek, csigák, seklik mind megérnek egy-egy pillantást. Keressük, hol kezdett elkopni az anyag, hol roncsolt az UV vagy akár a tengeri só. Egy kis alkatrész elpattanása is hatalmas károkat tud okozni, ezét ne sajnáljuk a fáradtságot, hogy alaposan átnézzük a hajót legalább szezon elején.

Hajótest

Érdemes a megfelelő algagátló festékkel védenünk a hajótestet – kérdezzünk körbe, hogy mit ajánlanak a helyi szakemberek, ez ugyanis vízösszetételtől, hőmérséklettől is függ, tehát érdemes az adott területen bevált módszert alkalmaznunk. Ha már úgyis kint van a vízből a hajónk, tisztítsuk meg a propellert, valamint a kormánylapátot is a szennyeződésektől!

Elektronikus felszerelések és motor

Szezon elején mindenképpen vissza kell szerelnünk, vagy le kell ellenőriznünk műszereink működőképességét. Nézzük meg, rendben van-e a GPS, a rádió, a víztartály és minden egyéb felszerelés, amit a helyi hatóság elvár tőlünk. A téliesítés után ideje a motort is felkészíteni a használatra, ehhez kövessük az adott típus használati útmutatóját, vagy kérjünk segítséget szakembertől, kikötői személyzettől. A lerobbanó motor egy egyszerű kikötői manővert is nagyon megkeserít, a balesetveszélyről nem is beszélve, ezért ne adjunk esélyt Murphy törvényeinek, és vizsgáljuk át alaposan!

Tippek hajóvásárláshoz

Ha most szeretnénk csatlakozni a túravitorlázás világába, már a hajóválasztás során figyelembe vehetünk karbantartási szempontokat. Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy képességeinkhez és igényeinkhez milyen típus illik. Milyen távokat vitorláznánk? Mennyi időt töltenénk a hajón? Egyedül is vitorláznánk vele, vagy hozzáértő legénységgel, esetleg családunkkal mennénk vízre?

A következő kérdés, hogy új hajónkhoz milyen vitorlákat válasszunk? Vegyük igénybe a Quantum Sails Hungary szakembereinek segítségét, akikkel átbeszélhetjük igényeinket. Ők segítenek kiválasztani, milyen anyag, szabás, méret, és milyen típusú vitorlák illenek legjobban túraterveinkhez.

Fotók: Quantum Sails Hungary