Most akkor Code0 vagy reacher?

A tisztánlátás kedvéért tekintsük át. Sokan azt hiszik, a Code0/reacher csak versenyhajókra való, túrázásra jobb választás egy génua és egy gennaker/spinnaker. Ez nem teljesen így van.

Code0 vitorlának nevezzük azt a vitorlát, aminek a középen mért szélessége legalább az alsóél 75%-a, de egy ilyen specializált, viszonylag kis tartományban használható vitorlát valóban inkább versenyzésre használt hajókra rendelnek.

Itthon elterjedtebb és egyre több hajón látni Code0 jellegű vitorlát, de ezek nem Code0-k hanem reacherek. Egy reacher kiváló alapja a túravitorlás szettnek: ennél a vitorlánál a tervezőnek szabadabb keze van, 55-75% között akárhova szabhatja a szélességet – így lehet nagyon hasas és nagyon lapos is a vitorla. A tervezés során a használat körülményeire, a hajós igényeire szabhatjuk a vitorlát, így készülnek kifejezetten Balatonra optimalizált reacherek a hazai túrahajókra, kezelésük pedig pofonegyszerű a top-down betekerő rendszer segítségével.

Sok túrázó azért tart a hátszeles vitorláktól, mert félnek, egyedül nem fogják tudni kezelni, legénységük pedig nem elég képzett ehhez. A reacher azért is tökéletes választás, mert igen széles széltartományban használható, így hátszélben is alkalmas lehet. Ráadásul könnyű ki- és betekerni, manőverezni vele, UV-védővel is el lehet látni, így nem kell feltétlenül mindig levenni és elcsomagolni. Tapasztalataink szerint ezt a vitorlát használják a legtöbbet a túrázók hajójukon.

Mikor és hogyan használjuk a reachert?

Gyenge szélben elég éles szögeket lehet megvitorlázni egy jó reacherrel, míg erősebb szélben tompán mehetünk vele. Több szögön használható, mint bármelyik másik vitorla a hajón. Míg spinakkerrel teljes hátszélben megyünk, génuával krajcolunk, addig a reacher e kettő irány között mindenhol jól teljesít. Márpedig túrázásnál kifejezetten változatos szögeken szokás vitorlázni.

Itthon is több túrahajó egészült már ki reacherrel. A Quantum Sails Hungary szakemberei által készített igényfelméréskor szinte mindenki olyan vitorlát keresett, ami belefér a büdzsébe, könnyű kezelni, megbízható és gyors, valamint minél több szögön használható. A reacher pont ilyen! Alkalmas rövid utakra, hosszú távú versenyekre, túrákra, egykezesezni vagy akár teljesen laikusokkal vitorlázni.

Amikor olyan gyenge a szél, hogy már a génua is kevés, akkor a reachert simán használni tudjuk még az éles szögekre, szélerőtől függően akár 35 fokos látszólagos szélben is. 7-8 csomós szélben ezzel a vitorlával elérhető akár a szél valós sebessége is, ami egy túravitorláson kiváló teljesítmény.

A vitorla sokoldalúságának köszönhetően erősebb, 18-24 csomós szelekben akár 160-170 fokokra is tudunk vele menni, miközben a hajó irányíthatósága is megmarad. Mivel a reacher kicsit kisebb és laposabb, mint a gennaker, a hajó egyedül vagy gyakorlatlan legénységgel is könnyen kezelhető marad erősebb szelekben is.

Így vigyázz a vitorládra

A reachert UV-védő réteggel is el lehet látni, így kibírja, ha pár napig fent hagyod, amikor rendszeresen használod, de ha egy hétig nem fogsz vitorlázni vele, akkor inkább vedd le, zsákold be és tedd be a kabinba. Mivel betekerős rendszerrel működik, ezért ha fent hagyod, egy nagyobb vihar könnyen kibonthatja és megszaggathatja – ha ilyen közeleg, mindenképp vedd le és helyezd biztonságba!

Reacher, egy vitorla mind felett

Ha azon gondolkodsz, mivel tudnád fejleszteni túrahajódat a következő szezonra, a reacher kiváló választás. Most pont időben vagy: az őszi megrendeléssel garantálod, hogy tavaszra elkészül a vitorla, ráadásul október 31-ig 15% őszi kedvezményünk is él!

Borítókép: Quantumsails.com

Fotó: Karsai Tímea, Aquarius Bavaria32