A hazai vitorlázás dicsőségfala egyre bővül, sportágunk kedvelői kiváló nemzetközi eredményeknek örülhetnek. Mindez a hazai utánpótlást biztosító versenyzők, szüleik, az őket fejlesztő edzők, klubok és támogatóik érdeme. Ez a társaság évek óta a Majthényi Zsombor Emlékversenyen nyitja a szezont, így megemlékezve az egykori neves ifjúsági nevelőedzőről. 

Nem volt ez másképp idén sem. Április harmadik hétvégéjén, remek körülmények között, három nap alatt öt futamot teljesítve dönthették el az utánpótlás versenyzői az év első hazai ifjúsági ranglista-versenyén, hogy ki is kezdte jobban a szezont. A versenyen 132 hajóval 146 versenyző nevezett 420, Laser Radial, Laser 4.7 és Optimist hajóosztályokban.

Majthényi Zsombor főrendező a napsütéses áprilisi jutalomidőben pénteken rövid halasztással kezdett. Majd a fokozatosan élénkülő délnyugati szélben három kiváló futamot sikerült teljesíteni remek, pörgős időzítéssel. Szombaton reggel ideális 10-15 csomós szélben kezdődtek a futamok, ám az időjárás-előrejelzésnek megfelelően a szél a második futam alatt elkezdett erősödni. Így a borulások száma is folyamatosan nőtt, s a futam után az Optimisteseket a rendezőség a partra küldte. A nagyobbak még maradtak és nekivágtak az egyre keményebb szélben a nap harmadik futamának.

Mivel a futam közben  egy 35-40 csomós tíz-húsz percig fújó erősödés is elérte a pályát,  a rendezőség érvénytelenítette a futamot, irány a part. Eltartott még vagy egy óráig, míg a gyerekeket, magára hagyott hajókat és legvégül a bójákat is begyűjtötte a sok motoros. A szombat esti rántotthúsos vacsora után a kifáradt résztvevőket nem kellett altatni.

Vasárnap reggeltől 30 csomó feletti szél fújt, így délben további futamok nélkül került sor az eredményhirdetésre.

A 420-as hajóosztályban a győzelmet a Wolf Szabolcs - Csébfalvi András (Kereked) páros szerezte meg meggyőzően 4 futamgyőzelemmel, második a Soltész Hanna - Balázs Dénes Márton (VVSI) egység lett, míg a harmadik helyen a Formanek Liza - Kalmár Luca (SVE) páros végzett.

Laser Radial hajóosztályban Domokos Dávid (THE-YKA) nyert Scharf Máté (BYC) és Tenke Áron (SVE) előtt. A legeredményesebb lány Hirschler Rebeka (SÉP) összetettben a negyedik helyen végzett.

Laser 4.7 hajóosztályban Veisse Zoltán (MVM SE) szerezte meg az elsőséget három nyert futammal Argay Balázs (SVE) és Erőss Loránd (SVE) előtt. A legeredményesebb lány versenyző Kalmár Kata (THE-YKA) összetettben a 9. helyen végzett.

Optimist hajóosztályban, ahol 67-en indultak, De Jonghe Arthur (SVE) győzött a serdülőként legeredményesebb Bányai Attilát (BYC) és Lászlóffy Leventét (SVE) megelőzve. A legeredményesebb lány Tóth Hanna Panna (PRO SE) összetettben a 13. helyen fejezte be a versenyt.                                                                 

Majthényi Zsombor, a verseny rendezője, egyben a névadó fia az eredményhirdetésen kiemelte, hogy fegyelmezett, sportszerű versenyzés jellemezte a mezőnyt: ezt mutatja a kevés visszahívott rajt (15-ből 3, és csak 1 fekete zászlóval). A zsűri viszonylag kevés büntetést osztott ki a vízen, s mindenki sportszerűen, lelkesen vitorlázott. Sokakat próbára tett a nagy szél, tavaszi verseny révén sok volt a fiatal, sokan ültek új hajóosztályba, de hősiesen küzdöttek. A díjakat testvére, a sokszoros világbajnok vitorlázó Majthényi Szabolcs adta át. 

Külön köszönet illeti az értékes különdíjakért a verseny szponzorait, a Jóhajót és a RipCurl-t, s a versenyt támogató Rutai házaspárt, Andit és Stefit.

Fotók a versenyhez itt találhatók.