Május 14-16 között három napon át tartott a Balaton egyik legnépszerűbb nagyhajós versenye a TVSK által rendezett Pünkösdi Regatta. Népszerűségének oka, egyrészt hogy sokoldalú vitorlázótudást igényel a két hosszabb távú túrafutam közé illesztett pályaversennyel tarkított 3 nap, másrészt pedig a teljes mezőny egy helyen éjszakázik a Keszthelyi Yachtkikötőben, így a számos találkozás, szezon indító beszélgetés terepe is a futamok utáni parti élet.

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!


Az első napi pálya a Helly Hansen Kupa, azaz a Balatonföldvár-Keszthely táv, melyet vasárnap a Keszthely Hanse Kupa követett, Pünkösd hétfőn pedig a hajók a Keszthely-Ábrahámhegy pályán vitorláztak.  


Íme a szervezők beszámolója:

Az előjelek nem voltak túl kedvezőek 2016-ban sem. A szervezők már előre fogták a fejüket a beígért hidegfront és eső láttán, hiszen 2015-ben is jó 70 hajóval kevesebb nevezett a méltán kedvelt 3 napos versenyre. A hangulat és az idő akkor is sokkal jobb lett, mint amit remélni lehetett és ez most is így volt.

Az első napon borús, szemerkélő vagy ritkásan hulló esőben indult a mezőny a Földvár előtti rajtvonal felé. Az esős, felhős napon igazi öröm volt látni a közel 200 hajót a rajtvonal mögött sorakozni. A 10 órás rajtot követően a mezőny szokásos módon eloszlott a déli és az északi part között, a közepes erősségű DNY-i szélben éles menet és enyhe cirkálás várta a versenyzőket. A déli parton nagyobb hullámok, az északin gyakoribb gyengülések nehezítették a vitorlázók döntéseit. A 3 napos verseny első napi futama negyedik éve a Helly Hansen Kupa, melynek fő kérdése, hogy ki ér be először Keszthelyre. Mivel igen szép katamarános mezőny sorakozott fel a rajtvonalon, a szél ismeretében nem volt meglepő, hogy a dobogóra csak többtestűek fértek fel. Az első a Team Quantum Sails lett Rauschenberger Miklós kormányzásával, a célt 3:13 perc alatt érték el, mely a második legjobb futási idő az elmúlt 4 évben. Ők nyerték a Helly Hansen által felajánlott csiszolt üvegvitorlást, az első nap fődíját. A versenyzők szépen teljesítették a távot annak ellenére, hogy a derékhad komoly esőfüggönnyel találkozott a táv fele környékén. Délutánra ugyanakkor kisütött a nap és a vendéglátás összes szépségét élvezhettük a Keszthelyi Yacht Kikötőben.



A második nap halasztással indult, az eső és az erős szél miatt. A meteorológia gyengülő szelet jelzett, mellyel ki is futott délután a versenyrendezőség, nyomában a több mint 150 hajóval. A rajtot megzavarta, hogy az egyik 25-ös Jolle a rajteljárás során felborult, a Rupert csapata pedig azonnal a segítségükre sietett, ám az ezzel járó sziréna valószínűleg megzavarta a versenyzőket, így fordulhatott elő, hogy többen is korán rajtoltak. A versenyrendezőség egyéni visszahívást rendelt el, ám sajnos később (a parton) kiderült, hogy nem minden korai rajtos hajót tudtak azonosítani, így a futamot a versenybíróság egyhangú döntéssel törölte. A mezőny ezt nem tudva, teljesítette a kihívást jelentő közepesen erős szélben és napsütésben a futamot Keszthely-Szentmihálydomb-Zalatorkolat-Keszthely távon, szép spinakkeres és cirkáló szakaszokkal. Az eredményhirdetés során az első és második nap kiemelt eredményei mellett a 2015-ös Pünkösdi Regatta osztályonkénti díjait is átadták.

Pünkösd hétfőjén a mezőny gyenge, de szép napsütéses időben vett búcsút Keszthelytől. A rendezők rövidített pályát írtak ki, a mezőny Keszthelytől Ábrahámhegyig futott. Az eleinte gyenge szelet a Szigligeti öbölben már-már menetrendszerinti erősödés váltotta fel, többen még a raumos menetben is reffeltek. Ezen a napon a nyugati csücsök végén a déli partot választók jártak rosszabbul, egy leállás miatt jelentős hátrányba kerültek. A szép napos idő és a csodás vitorlázószél feledtette a viszonylagos hideget, a mezőny nagy része 2-3 óra alatt befutott, elsőként pedig a másik extreme40 csapat, az Extreme Sailing Team ért célba.

Részletes eredmények:
http://tvsk.hu/punkosdi-regatta-eredmenyei-2016/

Kollmann András fotói a pünkösdi regattáról:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154127039423972.1073742226.308535198971&type=3

Az egytestű hajók között a Raffica csapat győzedelmeskedett, az ő bezsámolójukat itt olvashatják:
http://porthole.hu/cikk/10836-punkosdi-regatta-2016-a-raffica-fedelzeterol




Fertő Tavi Évadnyitó – Bettelheim Vilmos Emlékverseny


Múlt hétvégén a Soproni Építők Sk. rendezésében lezajlott a Fertő Tavi Évadnyitó verseny, ami nevében a fertő tavi vitorlázás egyik kiemelkedő alakjának, Bettelheim Vilmosnak is emléket állít. Az ünnepélyes megnyitó során a hagyományoknak megfelelően a 2015. évi kalóz Fertő Bajnok egység (Gmainer István – Kő Tamás) megkoszorúzták a tavat.
A zászlófelvonást követően szombaton és vasárnap is 2-2 futamot rendezve a tervezett négy futamot hiánytalanul sikerült teljesíteni élénk, jellemzően északnyugati, 4-5 Bft erősségű szélben. A kalóz és finn osztályokon kívül optimistben versenyeztek a résztvevők, akiknek a két nap alatt jutott az esőből és a napsütésből is. Külön öröm minden fertői vitorlázó számára, hogy az optimistes versenyzők létszáma 11 főre nőtt, immár figyelemre méltó létszámú mezőnyt alkotnak.



Dolesch Iván emlékverseny

A hétvégén rendezte a Spartacus Balatonföldváron a Dolesch Iván emlékversenyt, ami egyben a 470-es hajóosztály ranglistaversenye is volt. A szél nem volt kegyes a vitorlázókhoz ezen a hétvégén, de így is sikerült 6 futamot rendezni Balatonföldváron a 470-es, Repülő Hollandi, Laser és Star hajóosztályokban.
Eredmények itt találhatók: http://spartacus.hu/5119/



Támogassa Adója 1%-val a VMSZ-t és az MVSZ-t
Mindkét szervezet sokat tesz a vitorlázásért és a biztonságukért! Mi akik vitorlázunk, versenyzünk támogassuk őket adónk 1%-nak felajánlásával! Péntekig még megtehető!


Magyar Vitorlás Szövetség
Cím: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.
Adószám: 18157530-2-42


Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Közhasznú Egyesület
Cím: 8251 Zánka, 030/8 Hrsz.
Adószám: 18929885-2-19.