A kétnapos esemény alapját maga a vitorlásverseny adja, amelynek professzionális lebonyolítására a Magyar Vitorlás Szövetség jelenti a garanciát. Az MVSZ, a regattát két egységes hajótípussal, – Nautic 311 és ELAN 310 vitorlásokkal – rendezi meg. A hajókat versenyzői múlttal, helyismerettel és tapasztalattal rendelkező kormányosok irányítják majd. A harminc nevezett település csapattagjai között nagy számban találhatóak a vitorlás versenyzés szempontjából laikus résztvevők - ismert sportolók, közéleti személyiségek, művészek –, akikkel együtt, meghatározó versenyvitorlázók is a rajtvonalhoz állnak majd a Nemzeti Regattán. Néhány név az impozáns névsorból; Növényi Norbert, Csiszár Jenő, Badár Sándor, Gergely István, Szita Károly, Wossala György, Pomucz Tamás, Czégai Péter, Ifj. Scholtz Imre.

A szervező Balatoni Hajózási Zrt. június 02-án, a Budapest sétahajó fedélzetén tartott sajtótájékoztató keretén belül sorsolta ki a hajó és futambeosztást. Ezek ismeretében, szombaton két előfutamra kerül sor, futamonként 15 hajóval, azaz 15 település részvételével. Mindkét előfutamban további három csoportba sorolják a hajókat. A csoportokat három percenként, egymás után rajtoltatják el. Mindkét előfutamból (3 x 2), azaz hat hajó jut tovább. Ennek megfelelően a délutáni döntőben 12 csapat verseng majd a Nemzeti Regatta fődíjáért. A települések versenye mellett jótékonysági futamot, valamint a BAHART Regatta amatőr vitorlás versenysorozat futamát is megrendezik ezen a napon. Az MVSZ a versenypályát a part közelében tűzi ki. A hajók GPS nyomkövetői segítségével pedig a futamokat élő kameraképpel, kivetítőn is nyomon követhetik az érdeklődők. A közérthetőséget szakkommentátor segíti majd.

A versenyt kísérő, és parti eseményként megrendezésre kerülő Magyarország Településeinek Fesztiválján nem csupán a Balaton parti városok mutathatják be turisztikai kínálatukat. A nevezett települések is lehetőséget kapnak arra, hogy saját helyi értékeikre, látványosságaikra, hagyományaikra, természetei szépségeikre, mint hasonló nemzeti kincsekre irányítsák az ország figyelmét. Emellett sárkányhajó futamok, illetve a MOL Nagyon Balaton jóvoltából színvonalas koncertek és egész napos gyermek programok várják az idelátogatókat.