A továbbjutásért 3 csoportban, csoportonként pedig 2 futamban versenyeznek a vitorlások. Minden csoportból 2-2 hajó jut tovább a délutáni döntőbe.

I. FUTAM

Az első futam első csoportjában: Kaposvár, Csopak, Dunaharaszti, Magyarországi Nemzetiségek, és Balatonakarattya települések, a második csoportban: Zalaegerszeg, Balatonboglár, Révfülöp, Pilisjászfalu, és Tihany települések, a harmadik csoportban: Balatonföldvár, Siófok, Veszprém, Makó és Szentes települések küzdenek a győzelemért.

Az első elődöntő, első futamának csoportjai 10.00-kor kellemes 2-3-as erősségű, nyugati szélben rajtolt. A futam második és harmadik csoportja 3 perces ráindítással kezdte meg a versenyt, ahol az egységek klasszikus Up&down pályán teljesítettek a verseny távot.
Az első csoport első futamban Czegai Péter magabiztos rajt-cél győzelmet aratva hozta be első helyre Csopak városát. A második helyen Dunaharaszti település, Király László, a harmadik helyen pedig Kaposvár csapata, Böjte Richárd kormányzásával ért célba.
A második csoportban Sabján Annamária első helyre kormányozta Balatonboglár csapatát. A második helyen a Beliczay Péter irányította Pilisjászfalu végzett, Novák Csaba pedig harmadik helyen hozta be Révfülöp település versenycsapatát.
Az első elődöntő első futamának harmadik csoportjában a győztes Pomucz Tamás Siófok csapatával, a második Balatonföldvár, a harmadik Szentes település lett.

A második futamnak már kissé erősödő 3-as szélben, és szikrázó napsütésben vágtak neki a versenyzők. Az első csoportban gyakorlatilag megismétlődött az első futam eredménye; ismét Csopak település hajója ért elsőként célba, a második helyen Dunaharaszti, a harmadik helyen pedig Kaposvár végzett.
A második csoportban a korábban gyengébben muzsikáló egységek új életre keltek. Az első hely sorsa nem változott, Balatonboglár nyert, második Tihany, harmadik Révfülöp lett.
A harmadik csoportban a korábbi első és második csapat helyet cserélt, azaz Balatonföldvár és Siófok volt a sorrend, őket harmadikként Makó csapata követte.

A két futam összesített eredménye alapján, az első csoportból Csopak és Dunaharaszti, a második csoportból Balatonboglár és Pilisjászfalu, a harmadik csoportból pedig Balatonföldvár és Siófok csapata jutott a délutáni 12 hajós döntőbe.

II. FUTAM

A második elődöntő futamaira, az első elődöntő szélsebesség és szélirányával megegyező feltételekkel készülődtek a csapatok. Balatonalmádi hajóját Wossala György, az Alsóörsig csapat hajóját Ifj. Scholtz Imre kormányozta. A legénység soraiban, Szigliget település versenycsapatát erősítette Papp Gergely és Csiszár Jenő is.
Az első elődöntőhöz hasonlóan, ebben a körben is három csoportban, két futamban mérték össze tudásukat a győzelemre aspirálók.

Az első csoportban Budapest, Balatonfüred, Enying, Balatonalmádi és Alsóörs települések, a második csoportban Győr, Szigliget, Fonyód, Zamárdi, Balatongyörök települések, a harmadik csoportban pedig Balatonmáriafürdő, Orosháza, Pécs, Miskolc, Badacsony települések versenyeztek.

12.30-kor elrajtolt az első csoport. A rajt után Alsóörs csapata Scholtz Imrével, a második helyen Balatonalmádi Wossala Györggyel, a harmadik helyen Enying település haladt át a rajtvonalon. Az első bójavétel után már kialakult a befutása sorrend is. A futamot Enying csapat nyerte, a második helyen Alsóörs futott be, harmadikként Balatonfüred város csapata ért célba.
A második csoport első futamán Balatongyörök település végzett az első helyen, másodikként Fonyód halad át a célvonalon, harmadik helyet pedig Győr település csapata szerezte meg.
A harmadik csoportban Balatonmáriafürdő, Badacsony és Orosháza volt a sorrend.

A második elődöntő második futamai kis ünneplések, apró szerelések és finom állítások után 13.15-kor rajtoltak el.
Az első csoport második futama ismét Alsóörs, Enying, Balatonfüred és Balatonalmádi települések szoros csatáját hozta. Végül az első futamhoz hasonlóan Enying csapata nyerte a második futamot is Alsóörs és Balatonfüred települések egységei előtt.
A második csoportban Szigliget győzött, másodikként Fonyód település, harmadikként Balatongyörök halad át a célvonalon.
A harmadik csoportban Badacsony egysége bizonyult a legjobbnak, őket Miskolc majd Balatonmáriafürdő követte.

A második elődöntő futamán elért eredmények alapján a délutáni döntőben Enying, Alsóörs, Fonyód, Balatongyörök, Badacsony, Balatonmáriafürdő csapatai küzdhetnek a végső győzelemért.

DÖNTŐ

A délelőtti két elődöntőből 6-6 hajóegység, azaz 12 település csapatai jutottak tovább a döntőbe, és küzdhettek meg a Nemzeti Regatta fődíjáért.
A döntőbe jutott települések a következők: Siófok, Balatonboglár, Pilisjászfalu, Badacsony, Balatonföldvár, Balatongyörök, Alsóörs, Enying, Balatonmáriafürdő, Csopak, Fonyód és Dunaharaszti települések.
A mezőny kellemes 2-es erősségű északnyugati szélben vágott neki az egy futamos döntőnek.
A rajtot követően Alsóörs csapata állt az élre, őket a második és a harmadik helyen Csopak és Fonyód települések követték. A kreutz bóját már elsőnek Siófok vette, majd Alsóörs, Csopak és Fonyód volt az élen állok sorrendje. A hátszeles szakaszt követően Siófok előnye Alsóörs előtt már három hajóhistória nőtt, harmadikként Fonyód, negyedikként Csopak vette a bóját. A bójavételt követően Siófok, Fonyód és Csopak csapata a baloldalt, Alsóörs csapata pedig a jobboldalt választotta. A kreutz bójához elsőként Siófok csapata ért fel, második továbbra is Alsóörs volt. A harmadik és negyedik helyen Csopak és Fonyód csatázott tovább. Az utolsó hátszeles szakasz az élen szoros küzdelmet hozott, végül Siófok haladt át elsőként a célvonalon, második helyen Alsóörs, harmadik helyen Csopak település csapatai haladtak át a célvonalon.
A döntőben résztvevők hajók további sorrendje; Pilisjászfalu, Fonyód, Balatonmáriafürdő, Balatonföldvár, Dunaharaszti, Balatongyörök, Badacsony, Balatonboglár, és Enying.

A Nemzeti Regatta eredményhirdetésére és az ünnepélyes díjátadójára 18.00-kor került sor, ahol a szervezők és támogatok értékes díjakat, tárgynyereményeket adtak át az első három helyezett település csapatainak.

Gratulálunk a győzteseknek:
Siófok: Pomucz Tamás - kormányos, Hamvas Péter, Újvári István, Csorba Ottó, Szajcz Adrián, Nagy Sándorné, Kónya Balázs

Alsóörs: Ifj. Scholtz Imre -kormányos, Kovács Endre, Mészáros Sándor, Hegyi Márton, Both Gábor, Both Soma

Csopak: Czégai Péter-kormányos, Ambrus Tibor, Balogh András, Kutassy László

 

Fotók: Hoffmann Jusztina

További fotók ITT.