Szombaton 10 órakor friss keleti, dél-keleti szélben 6 egység 11-es, 8 Dragon, 8 Európa 30-as és 4 Folkeboat állt rajthoz. Sikerült minden bonyodalom nélkül, olykor kemény, de sportszerű csatákkal 4 darab, egyenként nagyjából 1 órás gyors futamot abszolválnia a mezőnynek.


11mOD osztályban a Lycka egyértelműsítette, hogy győzni érkezett 4 első helyével az Obsession és az Orka előtt. A Dragonok között Gömbös Lórándnak csak egyszer remegett meg a keze a Nyári Mikulás kormányzása közben, de mindössze egy második helyével így is nyugodtan zárhatta a napot a Kukulkán előtt és a fej-fej mellett harcoló Yorikke és Nemecsek klasszikusok előtt. Az Európa 30-asok között nem bírt egymással a Nagymágus és a Buddhajó, akik testvériesen osztoztak az 1. és 2. helyeken a Zarándok előtt. A Grünhilda orrhosszal az élen függeszthette fel a megmérettetést a Folkéknál.

 

A mezőny vacsora és csapolt sörök által megolajozva jó hangulatban, baráti beszélgetéseken pihenhette ki a futamok fáradalmait a szigeten. A naplementében mindenkinek akadt egy-egy jó sztorija a friss eseményekből vagy épp a legendás régiekből. Sötétedés után heves zivatar csapott le a kikötőre, a szerencsétlen irányú szél és hullámok eléggé összerázták a hajókat, de a helyiek éber éjszakai akcióinak hála nem történt jelentős kár.
Vasárnap a rendezőség megkísérelt korábban kezdeni, hogy a maradék 2 futam minél nagyobb valószínűséggel legyen megrendezhető optimális körülmények között és mert ellentmondásos jelentéseket kaptak egy újabb lehetséges viharlánc érkezéséről. Végül csak 10 óra körül lettek alkalmasak a körülmények az 5. futam rajtjához élénk északi, észak-keleti szélben. A hajóknak a sajkodi sarok felé kellett kreuzolniuk, ami valószínűleg a Csúcshegy közelsége miatt sokaknak megfejthetetlen szélirány- és -erőváltozásokkal volt tarkított. Az élen mégis ugyanazok a hajók vitorláztak, meg-megerősítve az előző napi sorrendeket. A 6. futam végére a szél kissé legyengült és eléggé nagyot fordult is, így a Dragonok és a Folkeboatok számára a pálya nem volt reálisan teljesíthető.


A végelszámolásnál jelentős meglepetések nélkül a Lycka örülhetett mindössze 1 futamot átengedve az Obsessionnak a 11-esek között. Dragonban "óriási meglepetésre" az 5. futamot is a Nyári Mikulás nyerte, ezzel az összetettet is. Második helyét  megerősítette a Kukulkán, harmadik - az 5. futamon sírból mentett 2. helyével - a Nemecsek végzett, aki így ezúttal a Klasszikusok csatájában is diadalmaskodott. A verseny névadójának hajóosztályában vasárnap a Nagymágus volt ügyesebb ellenfelénél, beállítva a végeredményt: 2. a Buddhajó, 3. a Zarándok. Az 5. futamban elért újabb 1. helyével a versenyt a Grünhilda nyerte a Mormota és a Póstás előtt a Folkéknál.


Az eredményhirdetésre sajnos nem mindenki tudott eljönni, sokan hamar útnak indultak, hogy visszaérjenek honi kikötőjükbe a viharveszély miatt, de annyi érezhető volt, hogy mindenki jól érezte magát a hétvégén, sok élménnyel gazdagodva, a napon jól leégve vághatott neki délután/este az araszoló M7-esnek. Az új pályarajz bevált, a különböző osztályok nem zavarták egymást, a rendezőség kitett magáért, nem volt irreálisan nagy vagy torz pályatűzés, felesleges és kibírhatatlan várakozások, csak flott, rugalmas munka, egyértelmű jelzések, a versenyzők is sportszerűen küzdöttek, nem volt óvás sem.

Jövőre ugyanitt, ugyanekkor!

fotók: Pék Zsófia - TYC