Eszterházi regatta – Fertő tó

Remek napsütésben, erősödő szélben indult az Esterházy-Regatta a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség Vízitelepén 20 hajó részvételével, ami a Fertő-tavon nagyhajóban jelentős létszámnak minősül. A versenyző hajók létszáma rekordot döntött. A hagyományteremtő vitorlás regattát Herceg Esterházy Antal nyitotta meg, és jelen volt Holczhauser András is az MVSz főtitkára.

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!

A 2 futamos verseny eredménye: 1. Horváth Tibor, Böröcz Tamás, 2. Szigethi Botond, Böröcz Máté, Ábrahám Dóra, 3. Holló András, Sárdi Tamás. Albin 57 hajóosztály nyertese Varga Tamás - Jónás István.

A régió borai, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szolárhajója és a Ska Tunes esti közreműködésével és a Püspöki Palotában vasárnap nyílt fotókiállítással remélhetőleg hagyomány született az év legjobb nyári hétvégéjén.

OD Trophy 3. Forduló, F.W. Raiffeisen Private Banking kupa - Balatonföldvár

Az évad egyik legszebb hétvégéjét zárták Földváron a F.W. Raiffeisen Private Banking kupával, mely egyben az OD Trophy harmadik fordulója is volt.

Az induló osztályok száma miatt két pálya került kitűzésre, up&down rendszerrel, rövid félszeles befutószakasszal megtoldva. A mezőnyt verőfényes idő fogadta szombat reggel K.-i széllel. A szélirány folyamatosan fordult dél felé, így a hátrébb rajtoló osztályoknak többször féloldalassá vált a cirkálószakasz. Végül DK irányban állapodott meg a szélirány. A tervezett 4 futamot így sikerült megtartani.

Este vacsorával egybekötött zenés bulin tudták a versenyzők kipihenni a nap fáradalmait. Vasárnap reggel ÉNy-i szélre tűztük az első pálya próbálkozást, de a szél hamarosan ismét a Csőből kezdett fújni, nyári gyakorlat szerint csak a Déli part mentén. A tervezett három futam a B pályán simán lezajlott, az A pályának viszont el kellett költöznie a Csőbe, hogy az utolsó futamot is meg lehessen rendezni. A versenyen új résztvevő osztályként kopogtatott a NAUTIC 370, akik osztállyá szeretnének válni. Sajnos 11 mOD nem vett részt, de a többi OD osztály szép számmal képviseltette magát.

Eredmények a Spartacus VSE weboldalán:

http://spartacus.hu/5249/

 

Ripka László Emlékverseny – TYC, Tihany

Idén is megrendezésre került a László naphoz legközelebbi hétvégén a Ripka László Emlékverseny. Álomszél, 6 futam, éjszakai vihar és remek hangulat tarkította a hétvégét. Idén immár 4 osztály képviselte magát a regattán, mert a Folke hajók is bekapcsolódtak a küzdelmekbe. Emiatt új pályán zajlottak a futamok, hogy a hajók ne keresztezzék egymás útját a szükségesnél gyakrabban. Szombaton 10 órakor friss keleti, dél-keleti szélben 6 egység 11-es, 8 Dragon, 8 Európa 30-as és 4 Folkeboat állt rajthoz. Sikerült minden bonyodalom nélkül, olykor kemény, de sportszerű csatákkal 4 darab, egyenként nagyjából 1 órás gyors futamot abszolválnia a mezőnynek. A mezőny vacsora és csapolt sörök által megolajozva jó hangulatban, baráti beszélgetéseken pihenhette ki a futamok fáradalmait a szigeten. A naplementében mindenkinek akadt egy-egy jó sztorija az friss eseményekből vagy épp a legendás régiekből. Sötétedés után heves zivatar csapott le a kikötőre, a szerencsétlen irányú szél és hullámok eléggé összerázták a hajókat, de a helyiek éber éjszakai akcióinak hála nem történt jelentős kár. Vasárnap a rendezőség megkísérelt korábban kezdeni, hogy a maradék 2 futam minél nagyobb valószínűséggel legyen megrendezhető optimális körülmények között és mert ellentmondásos jelentéseket kaptak egy újabb lehetséges viharlánc érkezéséről. Végül csak 10 óra körül lettek alkalmasak a körülmények az 5. futam rajtjához, a 6. futam végére a szél kissé legyengült és eléggé nagyot fordult is, így a Dragonok és a Folkeboatok számára a pálya nem volt reálisan teljesíthető.

Részetes beszámoló és eredmények:

http://porthole.hu/cikk/10902-ripka-laszlo-emlekverseny-2016---beszamolo

 

3. Flaar18 flottaverseny

Idén egy kicsit korábban, június végén tartották a Flaar 18 Flottaversenyt a hagyományos július eleji időpont helyett. Jó döntésnek bizonyult, szinte tökéletes vitorlázó időben, napsütésben 3-4 Bft erősségű szélben mérték össze magukat a 2 ill. 3 fős csapatok. A közös rendezvények eredménye az elmúlt 3 évben már igen jól látható: lényegesen közeledett egymáshoz a hajósok tudása, az első és utolsó helyezett közt már nem volt nagy időkülönbség.

Szombaton 11 órakor up&down pályán indult az első futam, a viszonylag egyenletes, kifújt 3-as 4-es szélben a hajó beállításai és a legénység ügyessége, gyakorlata döntött elsősorban. Kevéssé számított a taktika vagy a szerencse. Az ideális időjárás miatt 4 futamot is lebonyolítottak, ahol a hajók, a GPS nyomkövetés alapján, csaknem 50 km-t tettek meg a Tihanyi Hajós Egylet előtti vízfelületen. A futamok utáni bográcsozás nagyszerű alkalmat adott a napi események átbeszélésére.

A vasárnapi gyengébb, lyukacsosabb szélben, és a kialakult döghullámzásban sokkal nagyobb szerepet kapott a taktika, a helyezkedés, és ez a két futam át is rendezte a verseny addigi állását. Végül a Buda Júlia, Rápolthy Edit, Osváth István trió pontazonossággal, ám javuló tendenciával győzött Déry Attila és csapata előtt. Harmadik helyen Fazekas László és csapata futott be.

 

Jet Travel-Quantum Sails Pénteki tréningek Júniusban

Népes mezőny, sok gyakorlás, pörgős futamok, látványos videó - Ilyen volt az elmúlt két alkalom a Jet Travel – Quantum Sails Pénteki Tréningen

Júliusban a One Design Trophy csopaki és földvári fordulójához igazodva a versenyek előtti pénteken, azaz július 3-án és 24-én kerültek megrendezésre a fordulók. Az osztály és a szervezés nagy örömére, népes 8-9 fős mezőny gyűlt össze a pénteki edzőfutamokra, így már igazán izgalmas meccsek alakulhattak ki délutánonként. A második fordulón kevesebb, a harmadikon szerencsére több szél várta a Jés csapatokat, az edzést követő közös vacsora , értékelés és díjkiosztó pedig mindkét pénteken remek alkalmat szolgáltatott a közösség építésre.

Részletes beszámolók:

http://porthole.hu/cikk/10901-nepes-mezony-sok-gyakorlas-porgos-futamok-latvanyos-video

VIDEÓ:

 

Külföld

Kieler Woche, 470 Junior VB

A Kieler Wochén június 26-án az Éremfutamokkal fejeződött be a verseny. Mindkét magyar egység érdekelt volt.

A 470-es junior világbajnokságon versenyző Gyapjas Balázs - Gyapjas Zsombornak jól sikerült a Medal Race. 4. helyen értek célba és ezzel egyet előre lépve a 9. helyen végeztek a 21 nemzet 50 hajóját felvonultató U21 világbajnokságon.

Vadnai Jonatánnak majd később kezdődik itt az U21 Laser Standard VB, most felkészülésként a Kieler Wochén versenyzett. 31 nemzet 106 laserese vetélkedett, és Joni a 2. helyen végzett a selejtező- és döntő futamok összesítése alapján. Sajnos a dupla pontszámot érő Éremfutamon nem sikerült jól vitorláznia. Tizedik lett, és ezzel összetettben lecsúszott a dobogóról a 4. helyre. Ami persze így is kiváló eredmény.

 

JÖN JÖN

Subaru - Egis Kupa

Egy kis egyesület tradicionális versenye. Lelkes és elhivatott szervezők, remekül rendezett futamok, kiváló hangulat.  Csak néhány válasz az elmúlt évekből arra  kérdésre, hogy „Milyen volt az Egis Kupa?”. Nos, a hagyomány kötelezi a szervezőket, akik idén is kitesznek majd magukért. Már a nevezésnél megvendégelik a Subaru-Egis Kupára érkező vitorlázókat és arról is gondoskodnak, hogy a szombati futamok után a rendkívül hangulatos kikötő mólóján koccinthassanak és beszélgethessenek egy jót a versenyzők. Persze a hangsúly ezúttal is futamokon lesz. A mezőny most is egy remek pályaverseny keretein belül mérheti össze tudását és készülhet fel a közelgő Kékszalagra.

Hogy mire számíthatunk? Bővebben ITT olvashatják:

http://porthole.hu/cikk/10892-a-hagyomany-folytatodik-julius-elso-hetvegejen-rendezik-a-subaru-egis-kupat

 

 

Forrás: Fertő Tavi Vitorlás Szövetség, Spartacus VSE, TYC, Flaar Boats, Magyar J24 osztály, Magyar vitorlás szövetség, Egis SE