Vitorlázás során kétségtelenül az egyik legjobb barátunk a mentőmellényünk, ez nem csak ajánlás, hanem hatóságilag is kötelező része a vitorlás hajó felszerelésének. Ha erről rögtön a nagy, narancssárga, kényelmetlen darabok jutnak eszünkbe, jó hírünk van: ma már sokkal modernebb megoldások is várnak ránk! A Tribord LJ900-as önfelfújó mellénye például zárt állapotban maximális mozgásszabadságot biztosít, szinte észre sem vesszük, hogy rajtunk van, ellenben ha vízbe esünk, a benne lévő sótabletta elolvad, az ütőszeg működésbe hozza a szén-dioxid palackot, a mellény felfújódik, és fenntart minket a víz tetején. Zárt állapotban világosszürke, de belseje narancssárga, fényvisszaverő csíkokkal, így a vízben könnyen észrevehetőek leszünk. Utóbbit segíti a rászerelt síp is, amivel szintén jelezhetjük hollétünket. 150N-es felhajtó erejével megfelel minden szabványnak. Az önfelfújós mellények többször is felhasználhatóak, csak a sótablettát és a szén-dioxid palackot kell bennük cserélni.

                Az 50N felhajtóerejű Tribord Iziber mentőmellény igazi megmentés azok számára, akik szeretnek jól mutatni a hajón – és persze azoknak is, akik vízbe esnek. Meg sem mondanánk divatos külseje alapján, hogy mentőmellényként is kiválóan működik: a mellény belsejébe kis tasakok vannak belevarrva, amik egy homokhoz hasonló anyagot tartalmaznak, ez segít fennmaradni a víz felszínén. Nem mellesleg kiváló hőszigetelő is, ami a Kékszalag hűvös éjszakái alatt jól jöhet. A mellény anyaga vízlepergető és szélálló, ráadásul rögtön két színben érkezik: egyik oldala kék, míg másik oldala a mentőmellények narancssárga színét viseli a láthatóság érdekében. A terméket kipróbálva ez lett az egyik kedvencünk, hiszen valóban jól melegíti testünk legfontosabb részét, a felsőtestünket, és amellett, hogy fenntart a vízen, még úszni is könnyű benne.

                A cipő fontossága a vitorlázás során talán nem olyan közismert, mint a mentőmellényeké, pedig sok kellemetlen perctől óvhatjuk meg magunkat, ha felhúzunk egyet. Egyrészt nedves meztelen talpunk kiváló korcsolyapályává változtatja a fedélzetet, bár talán egy erős szeles forduló közben nem épp erre a szórakozásra vágyunk; másrészt kevés fájdalmasabb érzés van a világon, mint amikor belerúgunk a hajón egy kiálló csigába, veretbe. Mindezek ellen védelmet jelent egy zárt cipő, például a Tribord Arin 500-as cipője: talpa kaucsuk gumiból készül, ami kiváló tapadást biztosít, vízelvezető rétege és az oldalán található lyukak abban is segítenek, hogy ne érezzük úgy, mintha pocsolyában lépkednénk. Felső része szalagokkal van megerősítve, így jól tartja lábunkat, poliészter anyaga biztosítja a szellőzést is. Jó hír, hogy kapható női és férfi változatban is!

                Ne feledkezzünk meg a vitorlázás során használt alap ruházatról sem, hiszen több szempontból érdemes kifejezetten ehhez a sporthoz kifejlesztett darabokra beruháznunk. A Tribord Dry500 vitorlás pólója, rövid- és hosszúnadrágja kapható férfi és női szabásban, különböző színekben is. Mindegyik termék anyaga könnyen nyújtható, de nem nyúlik ki, ezáltal szabadon mozoghatunk bennük. A nadrágok anyaga lepergeti a vizet, a póló pedig nagyon gyorsan megszárad, valamint a megfelelő helyeken elhelyezett anyagerősítés gondoskodik arról is, hogy nem kopik el egykönnyen. Fontos szempont az UV védelem, hiszen egész nap a tűző Nap alatt ülve bőrünket is védenünk kell: a Dry500 anyaga szűri mind az UVA, mind az UVB sugarakat, arról nem is beszélve, hogy divatos szabásuk ideális viseletté teszi őket a vízparton, vagy akár a verseny utáni díjkiosztón is.

További információ a termékekről:

www.tribord.hu

(X)