Lehet arról vitatkozni, hogy a magyar oktatási és vizsgarendszer túl szigorú -e vagy épp nem követel eleget. Lehet azt mondani, hogy a vitorlázáshoz hajó kell, szél, meg víz, nem pedig papír. De ezeket a vitákat itt most nem szeretnénk megnyitni. Az biztos, hogy semmiképpen sem szerencsés, ha nem egyenlőek a feltételek.

Amikor egy balcsapásos hajó közeledik egy jobbcsapásoshoz, akkor joggal feltételezi a jobbcsapáson haladó, hogy másik vitorlás is ugyanazt az iskolát végezte el mint ő, hasonló módon számolt be a tudásáról a vizsgabizottság előtt, és jó eséllyel tudni is fogja, hogy mit kell tenni az adott helyzetben.

ITT letölthető a teljes rendelet, de a lényeg az utolsó mondatban rejlik, amit itt idézek:

"Magyar állampolgár számára más ENSZ EGB tagállam által kiállított Bizonyítvány csak abban az esetben fogadható el, amennyiben annak tulajdonosa bizonyítottan a kiállító tagállamban él."

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy hiába lobogtat valaki a rendőrnek egy Horvátországban/Szlovéniában/bárhol kiállított papírt, ha nem tud mellé felmutatni egy adott országi személyi igazolványt, útlevelet, lakcímkártyát, akkor a hatóság nem fogja elfogadni a képesítését.