Mit kell tennünk?

A legegyszerűbb, ha találunk egy olyan hajós iskolát, amire nyugodt szívvel rábízhatjuk magunkat, mert segítenek megtanulni hajózni és kiigazodni a hatósági elvárások és ügyintézés útvesztőjében. A Bravo Boats Hajós Iskola például pont ilyen: a hajózás minden területén otthonosan mozog, legyen szó vitorlázásról, motoros hajókról, elméleti kérdésekről vagy praktikus, gyakorlatias tanácsokról. Az oktatók között van sikeres vitorlázó, hajóépítő, mindegyikük hosszú évek óta a hajózás területén dolgozik, oktat, így kiváló szakemberek.

Megvan a jogsim, de hogyan tudnám még gyakorolni a hajókezelést?

A legtöbb hajós iskolában megtanítják nekünk a vizsgázáshoz szükséges ismereteket, megkapjuk az elméleti vizsgához szükséges tételsorokat, bemagolhatjuk a Hajózási Szabályzatot és begyakoroljuk a gyakorlati vizsgához szükséges manővereket. A Bravo Boats Hajós Iskola túlmutat a sikeres vizsgán: itt a tanulók egy olyan rendszer részei lehetnek, ahol nem csak megtanulhatják, de meg is érthetik a hajózás alapelveit, magabiztos gyakorlati tudást szerezhetnek és ha szeretnék, akár a versenyzést is elkezdhetik. A képesítési okmány megszerzése még csak az első lépés a biztonságos és élvezetes hajózás felé, ezek után sok gyakorlásra, vízen töltött hasznos időre van szükség ahhoz, hogy valóban megbízható, talpraesett kormányosok, vagy mancsaftok legyünk, akik bármilyen időjárási körülmények között nyugodtak és határozottak tudnak maradni.

 

Szeretnék versenyezni is!

A belvízi kedvtelési, szolgálati és kereseti célú kisgéphajós és vitorlás kishajós képesítés mellett lehetőség van részt venni a kadét és versenyző képzésen is, aminek során a népszerű hajóosztály, a J/24 Pénteki Tréning sorozatán próbálhatják ki magukat és fejlődhetnek a mancsaftjelöltek. Emellett a vitorlásközösség és egy csapat részeivé válnak, ahonnan, ha van rá igényük, már könnyen folytathatják a versenyzést és kamatoztathatják a megszerzett tudást saját hajó nélkül is! A Kadét és versenyző képzések a Magyar J/24 Osztályszövetséggel és a Rauschenberger Vitorlásversenyző-képző akadémiával együttműködésben kerülnek megszervezésre.

Kishajó? De én egy nagyobb vitorlást/motorost szeretnék vezetni!

A kishajó szó ne tévesszen meg senkit, ez a hivatalos megnevezése azoknak a hajóknak, amiket a Balatonon, Dunán sport és hobbi célra szoktunk használni. 20 méternél (kb. 60 lábnál) kisebb, legfeljebb 12 fő befogadására alkalmas hajókat értünk alatta, kisgéphajónál 7,5kW-nál nagyobb motorteljesítményű hajókat, vitorlásoknál 10 m2-es vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű vagy legalább 7 m testhosszú hajókat jelenti.

A tanfolyamok során a tanulók a kisgéphajói gyakorlatukat Bravo 6.0 típusú motoros hajókon szerezhetik meg. Ezek kiváló munkahajók: edzéshez, versenyrendezéshez és hajókíséréshez is örömmel használják, mert könnyen manőverezhető, takarékos, mégis magas teljesítményre képes. Az oktató vitorláshajók Fly23 és J/24 típusú hajók, amik tőkesúlyos, egyszerűen kezelhető masinák, élvezet lesz velük ráérezni a vitorlázásra. Ha van saját hajónk a gyakorlati tanfolyam keretében annak kezelését és manőverezését is be tudjuk gyakorolni oktató segítségével.

 

Hogyan zajlik egy tanfolyam?

A tanfolyamok többnyire 2x3 nap időtartamban, reggel 9 és délután 18 óra között zajlanak Balatonfüreden. Az elméleti és gyakorlati órák a mindenkori időjárási körülmények figyelembevételével kerülnek megtartásra. Esős időben biztosítják a tanulóknak a vízhatlan öltözetet, szélcsendes idő esetén lehetőség van Aqua Marine SUP deszkákon fejleszteni a koordinációs és egyensúlyérzéket.

A Bravo Boats Hajós Iskola bázisa, Balatonfüred elegáns és nyugodt kikötőjében, a Hajógyári Kikötőben található. Itt rendelkezésre állnak a magas színvonalú oktatás feltételei: hűthető-fűthető oktatóterem, nyugodt, tágas vízterület, kiváló étterem, igényes vizes blokkok. Lehetőség van bicikli és SUP kölcsönzésre is, szállás pedig mind a kikötő területén lévő elegáns mobilházakban mind a közeli kempingben vagy Hotel Pallonéban foglalható.

Hogyan zajlik a vizsga?

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll. Az elméleti rész egyrészt egy, a Hajózási Szabályzat anyagát tartalmazó írásbeli tesztből és egy hajós ismereteket (Hajóvezetéstan, hajóelmélet, hajó szerkezet és géptan, hajózás földrajz, vízrajz, meteorológiai ismeretek, vitorlázás elmélet, elsősegély és vízből mentési ismeretek) felmérő szintén, írásbeli tesztből áll. Ettől az évtől bevezetésre került a hatóságnál a számítógépes vizsgáztatás az elméleti vizsga vonatkozásában. A gyakorlati rész során a hajón kell különböző manővereket teljesíteni a hatósági vizsgabiztos jelenlétében.

Mostmár mindent tudok, mikor kezdhetem el?

A Bravo Boats Hajós iskola szeretettel várja kelentkezésed következő tanfolyamára, melynek időpontja: május 19-21. és 26-28. Jelentkezési határidő: május 10.

További információ: www.facebook.com/bravoboatshajosiskola