A turisták lenyűgöző élményben részesülhetnek, mikor a balatoni vitorlázás fővárosában szemtanúi lehetnek eme viadal elindulásának. Továbbá az az utazó is szerencsés helyzetben van, aki a tihanyi Echo étteremből nézheti a Csőhöz érkező riválisokat. Kicsit csúnyán fogalmazva, ők a “kívülállók”, akik csupán egy látványosságként tekintik ezt az eseményt.
DE!!!
Egy versenyző számára ez a verseny egy SZENTÍRÁS, így a versenyzők családjaiknak, és barátaiknak ez egy HAGYOMÁNY! Mi, szurkolók izgatottan várjuk és szeretnék figyelemmel kísérni, hogy a kedvenc csapatunk milyen eredményt produkál ezen a nagy eseményen. Kíváncsiak vagyunk, hogy favoritjaink mennyit javultak, fejlődtek az előző évekhez képest, mennyire tudják tartani az eddig elért eredményeiket.

Az nyilvánvaló, hogy hiába utaznánk el a Balatonhoz, hogy személyesen is ott legyünk velük, a partról nem lehet látni őket. ŐKET, akik miatt ott lennénk. Ezzel még nincs is semmi probléma. Viszont azzal már van, hogy az előző években hozzászoktattak minket egy igényes tudósításhoz, amit az idén nem kaptunk meg. Nem a minőségen van most a hangsúly, mert ha mi igénytelen részeredményeket, kis morzsácskákat kaptunk volna, már meg lettünk volna elégedve. Itt a nem létről van szó.

Tudomásom szerint a DIGI Sport közvetítette a versenyt. A verseny hivatalos oldalán, a kekszalag.hu-n, van egy olyan felület, ahol élőben nézhettük volna a közvetítést. Na, ezen a felületen több ideig volt a képernyőn, hogy “hamarosan folytatjuk”, mint a verseny mozzanatai. De még ezzel sem lenne problémám. De az, hogy még egy nyavalyás excelt sem tudtak összerakni a bójakerülésekről… az már felettébb dühítő. Főleg úgy, hogy lett volna rá igény, és ennek hangot is adtak a szurkolók a közösségi oldalon. Mi több, a Kékszalag oldala is többször összeomlott a nagyszámú látogatottság miatt.

Másrészt problémám van a közvetítés empatikusságával is. Farky beért a célba, ezennel vége van a versenynek? MIIII??? Ha jól tudom más sportágban nem így van. A focisták sem az 1. gólig játszanak, a futók sem állnak meg a versenyen, mert látják, hogy már átszakította valaki előttük a célszalagot, a F1-es pilóta is végig vezeti a hátralévő köröket és az úszó sem fordul vissza, ha a háta mögött van a közelebbi medence part, ha már a mi Katinkánk leúszta a 400m-t. A közvetítés is csak 9 óra 6 percen keresztül ment. Vagyis ha reggel 9-kor kezdődött a verseny, akkor is csak 18:06-ig ment. Khmm… Nyilván nem a DIGI-től fogom elvárni, hogy 48 órán keresztül mutassanak egy versenyt. Továbbá a tavalyi években a “Percről percre” rovat alatt szinte 5 percenként közvetítettek valamit. Többek között azt is tudtuk, hogy ki mikor kerüli meg melyik bóját.

Azt meg végképp nem értem, hogy az MVSZ miért nem inti a Blikk.hu-t helyesbítésre, vagy miért nem reagál valamit a böszme: "Az életüket kockáztatják a Kékszalag versenyzői!" cikkükre. Annak ellenére, hogy olyan volt a szurkolók felé az eredmény közvetítés, amilyen, attól úgy gondolom (remélem), hogy olyan szakemberek és vezetők vannak ott jelen, akik megfelelő döntéseket tudnak hozni. Vagyis, ha kicsi esélyt is látnak arra, hogy életveszélyes a verseny az időjárás miatt, akkor nem fogják az ágyukat eldörrenteni. De a Blikk eme kijelentése a szervezők és a bírák ledegradálása. Mintha nem tartanák kézben a dolgokat…
Na és persze a versenyzőkéé is, hiszen mindenki tudja magáról, hogy milyen a vitorlázási rutinja. Épp ezért nem véletlen, hogy több, mint 100 hajó, vagyis cirka fél ezer ember úgy látta jobbnak, hogy nem indul.

Egyébként az, hogy a Kaáli Cat katamaránnal az történt, ami, ott nem csupán az időjárás tehető felelőssé. Emberi mulasztás is történt. Tudtuk előre, hogy milyen időjárás lesz. Ezt meg lehetett volna előzni. És örülhetünk neki, hogy semmilyen személyi sérülés nem történt. És más, helyesen tároló hajósnak nem lett károsodása a járgányában.

Összességében jól zárult a verseny, mert a CSAPAT dobogós lett. Szerintem ilyen hamar még sosem kerülték meg kis tavunkat. Úgyhogy régebbi saját magukat mindenképp legyőzték! Ilyen közvetítés ellenére is, szerintem más nevében is mondhatom, hogy végig izgultuk a versenyt.

De szeretnénk, ha a következő évtől újból nívós szintre emelnék a tájékoztatást a hozzátartozók és az érdeklődők felé.