Hogy kezdtél el vitorlázni és hogyan kerültél Kenyába?

Mint Magyarországról a legtöbben, én is az Adrián kezdtem vitorlázni. Rengeteg barátot, nagy tudású kapitányt ismertem meg. Hamar rájöttem, hogy amivel eddig foglalkoztam, az csak egy téves út, én nem arra születtem. A tenger rabja lettem, ha tehetném, szárazföldre se lépnék. A tengert, a hajózást egy tiszta, érintetlen területnek tartom, amit még nem mocskolt be az ember a gyarlóságával.
Kenyában három éve jártam először, egy régi vágyam teljesült akkor, hogy Afrikába utazzak, megnézzem a híres fekete kontinenst, az élet bölcsőjét. Hasonlóan éreztem magam, mint az első tengerre szállásomkor. Elragadott a szépsége, egyszerűsége, kedvessége. Sajnos Afrikát leírni nem lehet, még a legjobb költőknek sem megy, ezt át kell élni.
Az első látogatásomkor tudtam, hogy én itt akarok lakni. Sokat nem kellett várni az ötletre, hogy miből éljek meg, miszerint van itt gyönyörű óceán – tudtam mit kell csinálnom. Rengeteg munkám van benne, itt lassabban mennek a dolgok, nyugodtabbak az emberek, mindent több időbe tart elintézni. A vége az lett, hogy megalakult a Yacht Club Kenya.
Egy régi magyar barátom Kenyában él, egy utazási irodát vezet magyaroknak több mint 6 éve, óriási sikerrel. A két vállalkozás összefonódásából, és a turisták igényeinek megfelelve alakult ki a jelen állapot, amiben a barátom irodája tengeparti nyaralást, szafarit kínál, én pedig a hajós nyaralást, amiben az utak kombinálhatóak a vendég igényei szerint. (pl. 4nap szafari, 6 nap hajózás, 5 nap tengerparti nyaralás) Összegezve komplex kikapcsolódást biztosítunk, erre garancia a Jambo Rafiki Travel 6 éves tapasztalata.

Milyen Kenyában vitorlázni? Vannak még vitorlásklubbok Kenyában?

A kenyai vitorlázásnak rengeteg csodás momentuma van. Türkizkék óceán, korallzátonyok, snorkelezés, delfinekkel fürdés, horgászat, végeláthatatlan hófehér púder homokos beach-ek, pálmafák, kókuszdió, lakatlan partok, csodás szállodák, egyszóval mesebeli a környezet. Hasonlóan a Karib térséghez, azzal a különbséggel, hogy Kenyát az válassza célpontjául, aki szereti a natúr, érintetlen természetet, ahol tényleg csak kisétálsz a hajóról a partra, nincs kikötő, nincs személyzet, maradéktalanul, szinte a külvilágtól elszigetelve tud pihenni. A mai rohanó világban mindenkinek kell egy hét legalább évente, amikor semmi mással nem akar - és nem is tud - foglalkozni, csak saját magával, átadva magát a kikapcsolódásnak.

Az első, és egyetlen vitorlás club Kenyában a Yacht Club Kenya. Nincs több. Aki vitorlázni akar, annak mi vagyunk az egyetlen lehetőség. Kenya csodálatos, de egyszerű ország, úgy ahogy a kelet-afrikai országok mindegyike. Európai színvonalú kikötők nincsenek, a legtöbb helyen homokpadon horgonyzunk, és bocival megyünk a partra, vagy dagályban érkezünk, és a tenger kimegy alólunk. (3-4 méter az ár apály) vagy csak egyszerűen kisétálunk. Egy 2009-es 38lábas Fountaine Pajot katamaránnal vitorlázunk, ezzel szinte a beach-ig tudunk kimenni.
Kenyában nincs vitorlás élet. Mondhatni nulla. Néhány magántulajdonban lévő katamaránnal össze leheet futni, illetve Tanzániában pár cég szervez vitorlás túrákat, de nagyon kezdetleges módszerrel. A helyiek a saját faragott, fából készült hajóikkal évente rendeznek versenyeket. Ez egy csodás élmény, és valljuk be, van min csodálkozni. (40nm-es fokk vitorlát 15csomós szélben egy kézzel schottol)
A magyaroknak ez egy szűz terület, amit mindenképpen szeretnék meghódítani, és bemutatni a magyar vitorlázóknak, de azokat is szívesen fogadjuk, akik nem rendelkeznek vitorlás tudással. Tervezzük, ahogy a clubbunk növekszik, a hajók számát is évről évre emelni fogjuk.

Mesélj a klubról egy kicsit...

A Yacht Klub Kenya jelenleg elnökből (Orosz Krisztián kapitány), elnökhelyettesből (Bölecz Róbert kapitány) tiszteletbeli elnökből (Pamlényi Miklós, Nagy Zoltán kapitány, és ha a felkérést elfogadja, Hovanec Zoltán kapitány)
Jelenleg a Yacht Klub Kenya vitorlázás gyerekcipőben jár. Vannak vendégeink, de mivel ez egy frissen indult vállalkozás, ezért a vendégek száma egyelőre lassan, de biztosan növekszik.

Kenyáról mindenkinek a szafarik jutnak az eszébe. Miért érdemes eljönni Kenyába vitorlázni Magyarországról. Milyen az időjárás illetve a szélviszonyok?

A kenyai vitorlázásnak csak előnyeit tudom felhozni mind az adriai, a földközi, vagy a karibi térségekkel szemben. A repülőút csak 12-13 óra (átszállási idővel együtt), nincs jetlag (időeltolódás miatti rosszullét, ugyanis csak egy óra pluszban), állandóan tud valami újat mutatni. Afrikát egyszerűen nem lehet megunni. Az árképzésünk még az adriai vitorlázást is veri, hiszen 7napos vitorlázás már 1000€-tól indul teljes ellátással, VIP reptéri transzferrel, stb. Ebben csak a repülőjegy (kb. 180.000ft) és a meglátogatott térségeben egyéni döntés szerinti éttermek, múzeumok, idegenvezető díja nincs benne.
Akinek az Adria, és a Karib már „uncsi” azt Afrika egy merőben új, és teljesen más élményekkel fogja magával ragadni.
Szél mindig fúj, soha nincs szélcsend. Novembertől áprilisig S-SE állandó 15 csomóval, 20-25-ös erősödésekkel. (nem pöffös szél, hanem erősödős) áprilistól novemberig N-NE az uralkodó szélirány, ugyanilyen erősséggel. Mivel a hajózási irányunk N-S, S-N ezért a szélirány mindkét időszakban alkalmas raumra, vagy krajcolásra.
Az időjárás kiváló, az óceán a július-november időszakban 30 fok feletti, állandó napsütés, nincs eső, nincsenek viharok. Novembertől áprilisig az óceán pár fokkal hűvösebb, kb. 28 fokos. Mivel az egyenlítő alatt vagyunk 200-300km-rel, ezért itt nincs tél, vagy nyár. Esős évszakok az április-július, illetve az október-november környéke. Rendszerint éjjel esik az eső, de akkor sem sokat.

Ha az ember Kenyában túravitorlázik, lehetőség van arra, hogy a környező országokat is meglátogassa az ember?

Természetesen a vitorlázás nem csak Kenyáról szól. Kenyának nincsenek szigetei, csak a nyílt óceán, ellenben Tanzánia bőséges szigetekben. Gondolom, nem kell bemutatnom Zanzibárt, Freddy Mercury szülőotthonát. Ebédelhetünk a Mercury étteremben elkölteni, megnéyhetjük a világ leghíresebb fűszerpiacát és az 1000 éves Stone Town-t, ami a világörökség része! Zanzibártól északra van még egy, sokak számára ismeretlen sziget, amely majdnem akkora mint Zanzibár, aminek a neve Pemba. Szépsége leírhatatlan. Fehér homokos strandok, gyönyörű korall öblök, luxusszállodák, és lakatlan részek jellemzik.
Ha ezen túllépünk, és vitorlázásban jártas vendégek kérik, egy Seychelles szigeteki túra is beiktatható, esetleg egy Madagaszkár látogatás, vagy kerülés. Igaz, ezek egy hetes non-stop vitorlázással érhetőek el, de nem lehetetlen.

Kisokos Kenyáról:

Az élet itt:

Kenya borzasztó drága ország. Turistaként, vagy itt élő fehér emberként (mzungu) az amúgyis magas árak szorzódnak hárommal. Persze alkudni kötelező mindenhol (azért a szupermarketben, vagy kávézóban ne tegyük) de így is biztos lehetsz benne, hogy minimum háromszor annyiért vetted azt a valamit, mint egy kenyai. Ha kitartó vagy, talán megkapod kétszeres áron, de akkor legyen egy órád a bizniszre. Shilling (Ksh) a fizetőeszköz, nagyjából 3ft egy shilling. Szokj hozzá, hogy ami otthon 500ft, az itt is annyi....de shillingben.

Borravalót nem kötelező adni, de 50ksh-ért nagyon széles mosolyt kapunk. A jattot a végen adjuk, amikor a pontos visszajárót kapjuk.  Ellenőrizzük le az összeget! Nem azért, mert át akarnak verni, de sokszor előfordul, hogy egyszerűen félreszámolnak.

 The weather:

Kenya 2,5szer akkora mint Magyarország, területének 70%-a hegy, ahol hűvös van, es akár 10fokra is süllyedhet a hőmérséklet esténként. Az óceánparti részen a hőmérséklet szinte mindig 35-40 fok közötti, nagy páratartalommal. A napra kilépve védekezés nélkül a leégés 20 percnyi tartózkodás után garantált. Használjunk naptejet, széles karimájú kalapot, és olyan felsőruházatot, ami a vállunkat megvédi. Rutinos napozók a déli órákban se menjenek ki a közvetlen napsütésre. Ez az egyenlítő kérem! Ha mégis leégtél, kiballagsz, és az út mentén vadon növő aloe verából szakítasz, és kikezeled a leégésed. Az évben április-május, és október-november számit esős évszaknak. Ilyenkor rendszerint éjjel mindig esik az eső, de nappal is sokszor előfordul egy-egy futó zápor, óriási vízmennyiséggel. Ebben az időszakban képes lehűlni a levegő 22fokra is, amikor a helyiek tollkabátban ülve fáznak. Az Indiai óceán csendes, nyugodt, fürdésre tökéletesen alkalmas. Parton fél, a szárazföldtől távolabb a méteres hullámok az általánosak. Áprilistól november végéig N-NE az uralkodó szel átlagban 15 csomós erősséggel, majd december elején átfordul, és  S-SE irányból fúj. Előbbi forró levegővel, 31-33fokos óceáni hőmérséklettel.

 Biztonság:

Sok esetben előfordul, hogy az az érzésem, hogy a biztonságérzetem nagyobb, mint Magyarországon. 30km-ként Police check, az áruházakba, plázákba belépéskor fémkeresővel néznek át mindenkit, a rendőrök, katonák oldalán marha nagy puska. Fehér embert nem bántanak, kedvesek, akár szóba is elegyedhetünk velük.. Egy helyi rendőr barátom mondta, ha itt bevinnének egy fehéret a sittre, másnapra meghalna a körülmények között, abból pedig nagy nemzetközi balhé lenne. Persze itt is vannak gyilkosságok, rablások, de inkább a kis értekben elkövetett lopások a jellemzők, amiket a turisták trehánysága miatt tudnak elkövetni. Szemtanúja voltam, amikor az orosz újgazdag nő nyakából a vastag aranyláncot futva tépték le, de az autóban az ablak felőli oldalon a füléhez telefont tartó utasnak is vettek már ki a kezéből a mobilt.  Hát próbáljuk csak meg a nyóckerben ugyanezt. Az eredmény garantált :)

Alapvetően a kenyai emberek nagyon kedvesek, mindenkinek fülig érő mosollyal köszönnek, sokszor beinvitálnak lakásukba, hogy aprócska ételüket, vagy csak örömüket megosszák velünk. Természetesen e mögött az a gonosz hátsó szándék áll, hogy némi aprópénzt adjunk hálánk jeléül, de én még a gonoszság szikráját sem láttam rajtuk. Ha a meghívást elfogadjuk, illik azt némi aprópénzzel honorálni. Természetesen, ha nem akarjuk a közeledésüket, csak tudtukra kell adni, és nem zaklatnak. Még ekkor is illedelmesen viselkedve, mosolyogva elköszönnek. "Nice to meet you"

Ettől függetlenül az utcán sötétedés után ne mászkáljunk. Úgysincs semmi érdekes a vaksötét Afrikában. 

Összegezve: tartsd be a fenti szabályokat, viselkedj kulturáltan, és biztosan nem lesz semmi problémád a helyiekkel!

 Betegségek: 

Kenyába utazva nincs a WHO által kötelezően előirt védőoltás. A főbb fenyegetések a malária (nincs ellene védőoltás, csak megelőzni lehet, illetve gyógyítani) Maláriával fertőzött szúnyogok terjesztik a csípésükkel. Megelőzés a szúnyogriasztóval könnyen megoldható, hiszen azt itthon is használjuk. A malária teszt a kórházban (Európai színvonalú) 15 perc, es kb. 200Ksh. 

A másik számottevő betegség a sárgaláz, azaz a yellow fever. Védőoltás  Magyarországon is kapható, abszolút fájdalommentes az oltás, es életre szóló védettséget ad. A budapesti oltóközpontokban kb. 30 perc alatt megvan a nemzetközi oltási könyv kiállításával együtt. 25.000ft-ba kerül. Tanzániába utazóknak kötelező ha vissza akar jönni Kenyába, ugyanis a Tanzánia felől érkezőket csak érvényes sárgaláz elleni védőoltással, nemzetközi oltási könyvvel engedik be. Kenyában a betegség ritkának számít.

Hepatitis A es B. védőoltás szintén rendelkezésre áll, de a betegség két fajtája nagyon könnyen megelőzhető a rendszeres kézmosással, fürdéssel, es odafigyeléssel.

A fenti betegségek mindegyike komoly betegség, de mint minden betegségnél, a megelőzés a legfontosabb, ami nekünk, európaiaknak nem nehéz. (Kézmosás, szúnyogriasztás, stb.) Hozzá kell tennem, hogy az elmúlt három évben, amit itt töltöttem, nem hallottam olyat, hogy turista valamelyiket is elkapta volna. És hidd el, tudnék róla.

 Közlekedés:

Ne feledjük, ez Afrika, aki itt autóba ül, az legyen nagyon kemény fickó. A közlekedési kultúra konkrétan a béka feneke alatt van, ráadásul jobb kormányos autókkal, amiben még az indexkar is a másik oldalon van. Az utak minősége borzasztó, rengeteg a kátyú, felezővonal a legtöbb helyen nincs, közlekedési táblát pedig egyszer már láttam valahol. A helyi sofőrök ócskábbnál ócskább autókkal, teljesen lekopott gumikkal száguldoznak, nyomják neki, mint süket a csengőt. Akkor is előznek, ha szemből jön valaki, villogással jelzik, hogy húzódj le. Rendszerint kint felejtik az irányjelzőt, szinte minden autónak villog az indexe, de halad egyenesen. Hátsólámpa, féklámpa szinte egyik autón sem működik. Ami biztosan működik még a legrosszabb állapotú autón is, az a fénykürt, és a duda.

Semmiképp ne béreljünk autót nagyobb varosokban tapasztalt sofőr nélkül!! Elfordul, hogy a tükröt is leviszik, ezért felesleges költségbe vernénk magunkat az autókölcsönzőnél. Olyan, mint kötelező biztosítás, itt ismeretlen fogalom.

A távolságok leküzdésére bátran használhatjuk, az un. matatut, amik általában kisbuszok, és aprópénzért elvisznek abba az irányba amerre mennek. Ott áll meg, ahol kérjük. Az utazás 20-50Ksh közötti, attól függ, milyen távolságot megyünk. Rengeteg van belőle, bárhova eljuthatunk matatuval. Egyetlen hátránya, hogy nagy tömeg van benne. A 14személyes matatuban szinte mindig 20-an ülnek, és még megáll a következő utasnak is. Ahogy Ők mondják: Matatu is never full!

Matatuval ellentétben a tuk-tuk kiváló választás. Zajos, csattog, zörög, de gyorsabban halad, mint a matatu, és egyedül utazhatunk rajta. Céltól célig visz. A motoros taxi a leggyorsabb. Drágább, mint az előző kettő, de egyedül és gyorsan utazhatunk.  

A világon a körforgalmak mindenhol segítik a közlekedést. Itt ez nem működik. Jellemzően gigadugók, zsúfolt utcák, cikázó tuk-tuk-ok, úttesten átszaladó emberek, út közepén hirtelen megálló matatu-k, lehetetlen helyeken parkoló autók vannak. Közlekedési lámpa jellemzően a nagyvárosokban van, pl. Nairobiban, de a második legnagyobb városban, Mombasában is csak két kereszteződésben működik ilyen forgalomirányító rendszer, de ennek ellenére is áthajtanak a piroson. Azt vallják, „ha zöld a lámpa menj, ha sárga, akkor menj gyorsan, ha piros, akkor nézz körül, és ha nincs rendőr menj”

Mindezektől eltekintve utasként meghatározó élmény a közlekedés. Izgalmas körültekinteni egy afrikai nagyvárosban autóból, tapasztalni a helyi mozgást.

 Az éltető víz:

Mint tudjuk, Afrikában a víz nagy kincs! Szó szerint, ugyanis csalók ezrei akarnak rajta pénzt szakítani, hogy csapvizet palackoznak. Afrikában sehol ne igyunk, ne öblögessünk csapvízzel. Vizet az éttermekben, szupermarketekben igyunk csak. Minden vizes palack a nálunk is ismert szakadó fejű kupakkal van lezárva, de itt pluszban meg zsugorfóliát is húznak a kupakra. Utcai árusnál még akkor se vegyünk vizet, ha a fentieknek megfelel a palack látszólag. Az itthon megszokott mennyiségű víz háromszorosát vigyünk magunkkal, ha utazunk. Bar 20 perc múlva meleg lesz, de még mindig jobb a meleg víz, mint szomjazni.

A kenyai ember, a feketék:

Alapjában véve nagyon kedvesek, bár ez azért a bőrszínünknek is szól. Sose feledd: ott Te fehérbőrű barátom a két lábon járó bankautomata vagy! 

Az emberek nem erőszakosak, ha nem adsz, nem agresszívek, még ekkor is mosolyognak. Ha vegyülsz köztük - ami roppant izgalmas - ne legyen nálad pénz, vagy értek a testeden. Vigyél magaddal egy ócska telefont itthonról és vegyél bele helyi kártyát. Ha a telefon elvész, nem ér nagy kár. Én imádok a helyiekkel alkudozni, beszélgetni, megismerni Őket. Más világ, más érzések.

A lakosság nagy százaléka keresztény, de muszlimok is akadnak köztük bőven. Nincs velük baj, ne hidd el mindazt amit a tv-ben látsz otthon.

Hakuna matata, pole-pole:

Nincs semmi gond, nyugi-nyugi Az első két szó amit megtanulsz....vagy ha nem, akkor keserves lesz a nyaralás :)

Itt senki nem siet. A kávéra 20 percet vársz, és amikor kihozzák, a cukrot elfelejtik. Arra vársz még 10 percet. Ez itt teljesen normális! Ha valamit el akarsz intézni és ebben helyi segítségét kéred, szánj rá 3-4szer annyi időt, mint otthon.

Három nap elteltével Te is érezni fogod, hogy itt nem lehet sietni. 40fok van, magas a páratartalom, nem ugrálunk feleslegesen. A pulzusod 60 lesz, a vérnyomásod emelésére meg iszod a kávét......persze szigorúan 20 perc lesz, mire megkapod :)

Angolul mindenki beszél! Jó eséllyel nem tökéletesen érted, de nem lehetetlen.

Éjszakai élet:

Szerda: Lady's night. Ez a nők éjszakája. Minden kocsma, bár, diszkó megtelik éjszakára, üvölt az afrikai sztárénekesek zenéje, és mindenhol táncoló embereket látsz. Ha pénteken, vagy szombaton mész az éjszakába, ugyanezt kapod, csak dupla annyi emberrel. Fantasztikus! Ki ne hagyd!

Ételek-italok:

Gyakorlatilag az üdítők, pl. coca cola, fanta, tonik, stb ugyanúgy rendelkezésre állnak. A helyi gyümölcsökből készült, 100% gyümölcs tartalmú, - semmi cukor vagy tartósítószer nincs bennük - juice-ok isteni finomak. Ezt mutatja az is, hogy a lehűtött juice a melegben 20 perc alatt megbuggyan és dobhatod ki. Mango, passio gyümölcs, banán, narancs, stb. gyümölcsből bárhol kapható. KI NE HAGYD! Banánt pl. azóta nem eszem otthon, mióta itt megkóstoltam. Felzaklatlak, otthon csak egy banánnak látszó valamit ettél eddig.

A helyi piacokon avokadót, mangót, narancsot, mandarint, banánt aprópénzért vehetsz, menet közben elnyamnyogni rajta csodás érzés.

Az afrikaiak szegények, ez az étlapjukon is meglátszik. Ritkán esznek húst. A főbb ételeik a lisztből készült ételek és a zöldség. Ezekből elég jó kajákat tudnak összedobni, amik ízletesek. Sok curryt használnak, ha nem szereted, kérdezd meg, hogy van-e benne. Helyi ételük a chapati, hasonlít nálunk a palacsintára, magában, vagy étel melle fogyasztva is finom. Samosa, a rétestészta-szerű kis háromszög tészta, töltve hússal, vagy zöldségekkel. Előételnek és főételnek is kiváló. Ugali: hát ez nagyon rossz :) köretként fogyasztják, valami búzaféle akármi. Kóstold meg és ennyi, többet nem ér. 

Húsételekből is gazdagon válogathatsz a helyi büfékben. Csirke, marha, kecske hús. Sertést nem nagyon esznek. Én még egy disznót sem láttam.

A húsok feldolgozása úgy néz ki, hogy nem néz ki sehogy. Nincs részekre szedve az eledeled, ahogy a bárd lecsapott egy darabot, azt sütik. Van benne egy kis melle, kis szárnya, farhát is :) Egyél kézzel! Másképp nem is tudod ezeket a robbantott állatokat megenni, de a kézzel evés itt elfogadott, normális dolog. Villát is csak azért tesznek ki, mert tudják, hogy mi azzal eszünk. 

Helyiek büféjében megebédelsz üdítővel együtt 150ksh-ból, ugyanez étteremben 1000ksh. Hozzá kell tenni, helyiek büféjében ne számíts európai hangulatra. Cserébe olcsó, es finom.